Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μαζική διαμαρτυρία από την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια στη διοίκηση πραγματοποίησε, χτες το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην υποχρηματοδότηση, στη συρρίκνωση νοσοκομειακών κλινικών και κλινών και στην εργασιακή εφεδρεία.
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατήγγειλαν ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χτες για το 2012, και είναι μειωμένος κατά 60% σε σχέση με το 2011, καθιστά το νοσοκομείο μη βιώσιμο. Απαίτησαν την πλήρη χρηματοδότηση του ΨΝΘ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των εργαζομένων με στόχο την παραπέρα οργάνωση του αγώνα.
Στο μεταξύ, συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για τις περικοπές στο νοσοκομείο. Μιλώντας σχετικά ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «αποασυλοποίηση» την πολιτική συρρίκνωσης των δομών Ψυχικής Υγείας. Και υποστήριξε ότι ακολουθείται ένα πρόγραμμα που «χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει στόχο να βοηθήσει στην αποασυλοποίηση χιλιάδων πολιτών μας», προσθέτοντας ότι «γίνεται μια προσπάθεια να συμμαζέψουμε τις σπατάλες».
Περιγράφοντας την κατάσταση η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός για το 2012 προτείνεται να είναι 6 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το 2011 ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ» και την ίδια στιγμή «περικοπές γίνονται σε κρίσιμους κωδικούς, όπως είναι το επίδομα για ασθενείς, που θα μειωθεί από 30% έως 60%». Παράλληλα, επισήμανε ότι με την πολιτική συνένωσης νοσοκομείων «από τα 125 κρεβάτια οξείας νοσηλείας, μεταφέρονται 40 κρεβάτια και άλλα 40 καταργούνται». Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί αποασυλοποίησης, η βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε, «πώς θα καταφέρετε την αποασυλοποίηση, όταν μειώνετε το επίδομα των ψυχικά ασθενών που δουλεύουν στο εστιατόριο, στο κυλικείο και στο κηροποιείο και παίρνουν από 110 μέχρι 170 ευρώ το μήνα;». Και πρόσθεσε ότι «αποασυλοποίηση σημαίνει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο να δίνει βοήθεια, άρα να υπάρχουν οι θέσεις θεραπείας για εξωνοσοκομειακή νοσηλεία».
Εκδήλωση στο Ιπποκράτειο
Η ανάγκη οι υγειονομικοί να μπουν μαζικά στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα, να εμποδίσουν την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής και να σταθούν στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε χτες το μεσημέρι στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση μίλησαν η Λέττα Μεθονιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και ο Ηλίας Κονδύλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: