Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση της ΔΗΠΑΚ γιατρών


Με αφορμή τις συμβάσεις των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με τον ΕΟΠΠΥ

Τον επικίνδυνο ρόλο της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τα λαϊκά συμφέροντα και για ένα μέρος των γιατρών καταγγέλλει με δελτίο Τύπου η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, μετά από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (6/11).
«Στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 6/11, οι παρατάξεις ΔΗΚΙ (ΝΔ), ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΕΓ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στήριξαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την αυτοαπασχόληση, αρκεί να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Στη βάση αυτή, ψήφισαν πλαίσιο αιτημάτων, που απορρέει από την "ανταγωνιστικότητα" και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, όπως τη διεκδίκηση αμοιβών από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, που οδηγεί στην αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και στις συν-πληρωμές, οι αμοιβές των αυτοαπασχολούμενων γιατρών να είναι κατά πράξη και περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με τη βαρύτητα της ασθένειας να πληρώνουν τ' ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς. Κατάγγειλαν την "απελευθέρωση" του ιατρικού επαγγέλματος διεκδικώντας να είναι οι γιατροί επιχειρηματίες και όχι να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση. Απέκρυψαν την αιτία που οδηγεί στη χρεοκοπία τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, που είναι η δράση και η κυριαρχία των μονοπωλίων, η πολιτική που στηρίζει τη κερδοφορία τους και που επιδιώκει να πληρώσουν τη κρίση οι μόνοι που δεν φταίνε - οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».
«Τα αιτήματα - συνεχίζει η ΔΗΠΑΚ - που προβάλλουν έρχονται σε αντίθεση τόσο στο δικαίωμα των ανασφάλιστων, των ανέργων, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, όσο και στις ανάγκες των μισθωτών γιατρών και ενός μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με χαμηλά εισοδήματα. Ουσιαστικά δικαιολογούν ως δήθεν αναπόφευκτη την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, αποδέχονται και την πολιτική που θέλει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους».
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των ΑΡΣΙ - ΑΕΓ «που είτε παραπέμπουν τη διεκδίκηση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας στο απώτερο μέλλον, και με ευκολία το αφαιρούν από τις σημερινές διεκδικήσεις (ΑΡΣΙ), υποκλινόμενοι στο ρεαλισμό, που υπαγορεύουν οι σημερινοί συσχετισμοί δύναμης, εμποδίζοντας τη χειραφέτηση ριζοσπαστικών δυνάμεων. Ουσιαστικά επιδιώκουν έναν «εξανθρωπισμό» του σημερινού συστήματος. Είτε στηρίζουν ουσιαστικά τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας (ΑΕΓ). Αποδέχτηκαν τη συνέχιση ενός διαλόγου για να κάνει τους γιατρούς συνένοχους».
Αιτήματα υπέρ των λαϊκών αναγκών
Η ΔΗΠΑΚ τονίζει «την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πάλης της πλειοψηφίας των γιατρών σε συντονισμό και συμμαχία με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με Λαϊκή Εξουσία, Λαϊκή Οικονομία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια στην Υγεία και θα γίνουν λαϊκή περιουσία τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Σε αυτό το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας όλοι οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα έχουν σύγχρονα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανθρώπινο ωράριο και συνθήκες εργασίας, επιστημονική εξέλιξη και δωρεάν και με ευθύνη του κράτους επιμόρφωση, με κατάργηση της αναμονής και χωρίς κανένα άλλο φραγμό για την έναρξη της ειδικότητας και την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος (μοναδικό προαπαιτούμενο το πτυχίο). Αυτό το πλαίσιο απαντάει συνδυασμένα στις ανάγκες τόσο της λαϊκής οικογένειας, των ασθενών, των εργαζόμενων, όσο και της πλειοψηφίας των γιατρών, των νέων γιατρών, των μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των άνεργων και εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με χαμηλά εισοδήματα. Καλεί τους γιατρούς να σταθούν στο πλευρό των ανέργων και ανασφάλιστων για να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Αλλά και να παλέψουν για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, διεκδικώντας άμεσα:
  • «Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και πλήρη ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στις σημερινές δημόσιες δομές (δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και πολυιατρεία).
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο 5ήμερο 30ωρο, ένταξη στα ΒΑΕ, μία εφημερία την εβδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη μέρα.
  • Μηνιαίες αποδοχές 2.200 ευρώ μεικτά για τους πρωτοδιόριστους ειδικευμένους γιατρούς, με προσαύξηση ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των αυτοαπασχολούμενων που εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 - 55 χρόνια αντίστοιχα, σε άντρες και γυναίκες, γιατί εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, με κατώτερη σύνταξη 1.600 ευρώ.
  • Υποστηρίζουμε ότι στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν θα πρέπει να γίνεται καμία ιατρική εξέταση, πράξη, θεραπεία με οποιαδήποτε πληρωμή από τους ασθενείς.
  • Αντιπαλεύουμε την άσκηση ιδιωτικού έργου στις δημόσιες μονάδες Υγείας με οποιαδήποτε μορφή. Στη βάση αυτή απορρίπτουμε τις συμβάσεις δημόσιων μονάδων με ιδιώτες γιατρούς και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και την "ολοήμερη" επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: