Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Στη μέγγενη πρωτοκόλλων και καρτών



Οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με βάση τα ασφυκτικά φαρμακευτικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο άρρωστος να αρρωσταίνει με βάση τα όρια που επιτρέπει η διαβόητη Εξυπνη Κάρτα Ασφαλισμένου
Οι άρρωστοι θα στερηθούν ακόμα και βασικές παροχές...
Μετά τη δημοσίευση του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)» ετοιμάζονται η εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και η Εξυπνη Κάρτα του Ασφαλισμένου - δηλαδή, μια παραλλαγή της μέχρι τώρα πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής κάρτας υγείας (ή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας).Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανάρτησε στη «Διαύγεια» απόφαση με την οποία «γίνεται αποδεκτή η υπ' αριθμ. 1 απόφαση της 233ης /26-09-11 Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. σχετικά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης». «Η ημερομηνία εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, η διάρκεια ισχύος τους, καθώς και η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησής τους, θα οριστούν με την έκδοση της οικείας Υπουργικής Απόφασης». Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης συντάχτηκαν με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων «για συχνά και σοβαρά νοσήματα με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, της λαθεμένης, αλλά και του υψηλού κόστους συνταγογράφησης». Δηλαδή, οι γιατροί θα συνταγογραφούν πια με βάση το κόστος - και όχι την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
Επίσης χτες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης ανακοίνωσε την εφαρμογή της Εξυπνης Κάρτας Ασφαλισμένου (ΕΚΑ), μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας. Η ΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βουδούρης, «θα έχει τριπλή αποστολή: Θα προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες στον ασφαλισμένο με παράλληλη μείωση του κόστους περίθαλψης. Θα διευκολύνει τον Πάροχο Υγείας με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία και θα ενισχύει τον Ασφαλιστικό Φορέα με μείωση κόστους, αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης και ευελιξία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω εφαρμογών τεχνολογίας».
Η ΕΚΑ δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν. Μάλιστα, στα παλιότερα σχέδια υπήρχαν και τα πιστωτικά όρια σε ετήσια βάση. Δηλαδή, αν ο άρρωστος ξεπερνούσε αυτά τα όρια με βάση το μέσο κόστος της θεραπευτικής κατηγορίας, τότε θα πλήρωνε ο ίδιος απ' την τσέπη του. Και τα όρια αυτά θα μπουν με βάση το ελάχιστο «πακέτο παροχών» για το οποίο προϊδεάζει ο ΕΚΠΥ.
Εκτός από τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, ετοιμάζονται και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δηλαδή, εκείνα που θα ορίζουν πότε, πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.). Ο γιατρός θα πρέπει, δηλαδή, να ακολουθήσει μια διαδικασία: Πριν καταφύγει στην αξονική τομογραφία, γιατί έχει υποψίες ότι υπάρχει σοβαρή πάθηση, πρέπει να κάνει μια ακτινογραφία. Αν παρακάμψει αυτήν τη διαδικασία, τότε μπορεί να έχει ο γιατρός επιπτώσεις, αλλά - το σπουδαιότερο - θα έχει επιπτώσεις ο ασθενής, καθώς δε θα μπορέσει να έχει έγκαιρη διάγνωση για μια σοβαρή πάθηση. Π.χ., κάποιος καρκίνος των πνευμόνων μπορεί να μη διαγνωσθεί γιατί η ακτινογραφία «δεν τον έπιασε»...
Οπως φαίνεται και από τις χτεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ο κοινός παρονομαστής όλων των πρωτοκόλλων θα είναι η «μείωση του κόστους» των δαπανών. Με αυτόν τον τρόπο, τα βάρη της περίθαλψης μεταφέρονται στον ασθενή, που θα πρέπει να τα πληρώσει ο ίδιος ή να έχει ιδιωτική ασφάλιση, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη ξετιναχτεί.
Ετσι πια, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με βάση τα ασφυκτικά φαρμακευτικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο άρρωστος να αρρωσταίνει με βάση τα όρια που επιτρέπει η διαβόητη Εξυπνη Κάρτα Ασφαλισμένου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: