Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Φαρμακερά» σχέδια για τους αρρώστους


Η κυβέρνηση σχεδιάζει συμμετοχή ανά φάρμακο και όχι ανά διαγνωστική κατηγορία, τη στιγμή που 3 στους 10 αρρώστους δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν επίσκεψη είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες

Νέες «φαρμακερές» συμμετοχές στα φάρμακα ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα το διαβόητο νοικοκύρεμα των οικονομικών της Υγείας, όπως αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας στη διάρκεια παρουσίασης έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) για την «Υγεία των Ελλήνων». Την έρευνα διενήργησε η «Metron Analysis» και πήραν μέρος 1.008 άτομα άνω των 18 χρόνων.
Σήμερα η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μηδενική σε ορισμένες κατηγορίες -όπως οι καρκινοπαθείς- και φτάνει μέχρι 25% στις υπόλοιπες διαγνωστικές κατηγορίες. Επειδή, όπως εξήγησε ο Γ. Τούντας, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούσαν με τρόπο ώστε οι ασθενείς να πληρώνουν τη μικρότερη συμμετοχή, ο ΕΟΦ πρότεινε η συμμετοχή στα φάρμακα να είναι ανά φάρμακο και όχι ανά διαγνωστική κατηγορία. Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι η, όπως είπε ο Γ. Τούντας, μεσοσταθμική συμμετοχή του 0-25% μεταφράζεται σε 9%, που είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου οι συμμετοχές στα φάρμακα φτάνουν στο 30-40%.
Ετσι τα λαϊκά στρώματα - και ιδιαίτερα εκείνα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις - θα δεχτούν νέα χαράτσια κοντά σε εκείνα που τους πρόσθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, που μέχρι πρότινος είχαν μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα, τώρα υποχρεώνονται να πληρώσουν συμμετοχή μέχρι 25% στα λεγόμενα συνοδά φάρμακα. Δηλαδή, σε φάρμακα, π.χ. που παίρνει ένας καρκινοπαθής που παρουσιάζει πρόβλημα στο στομάχι του. Επιπλέον, τα λαϊκά στρώματα υποχρεώθηκαν να πληρώνουν από την τσέπη τους 1.150 φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «αρνητική λίστα». Δηλαδή, ενώ συνταγογραφούνται από τους γιατρούς δεν καλύπτονται από τα Ταμεία κι έτσι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους σε ετήσια βάση 120-176 εκατ. ευρώ!
Δεν μπορούν να πληρώσουν την επίσκεψη!
Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί έρχονται τη στιγμή που από την έρευνα που παρουσιάστηκε χτες προκύπτει ότι 3 στους 10 αρρώστους που προσέρχονται στα φαρμακεία να προμηθευτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό ή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν την επίσκεψη ή γιατί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις -κυρίως- δημόσιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Ετσι, όσοι αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή το κάνουν κατά 60% γιατί εμπιστεύονται αυτόν που τους τα συνέστησε.
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των γιατρών ότι οι ασθενείς σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή - όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 8/11/2011 - γιατί δεν έχουν να πληρώσουν πια ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Μάλιστα ο Γ. Τούντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», επιβεβαίωσε ότι η διακίνηση των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων μειώθηκε κατά 5,2% το 2010, σε σχέση με το 2009, και ότι η ίδια πτωτική τάση συνεχίζεται και το 2011. Δηλαδή οι άρρωστοι παίρνουν πια πολύ λιγότερα φάρμακα απ' ό,τι έπαιρναν στο παρελθόν, με απρόβλεπτες για την εξέλιξη της υγείας τους επιπτώσεις.
Κατά τα άλλα ο Γ. Τούντας υιοθέτησε την αποδοχή της πρότασης από το υπουργείο Υγείας για την αντικατάσταση του φαρμάκου με ευθύνη του φαρμακοποιού, σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Βέβαια, οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά είναι, πρωτίστως, αποτέλεσμα των επιδιώξεων των φαρμακευτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το φάρμακο ως εμπόρευμα για την κερδοφορία τους.
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Οικονομική αφαίμαξη των αρρώστων
Οι αντιλαϊκές πολιτικές στο χώρο της Υγείας με τα άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης που εφάρμοσαν διαχρονικά στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτυπώνονται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο.
Η έκθεση ΟΟΣΑ για το 2011 διαλαμβάνει στοιχεία του 2009 και ειδικότερα για την Ελλάδα στον τομέα της Υγείας οι καταχωρήσεις γίνονται με βάση στοιχεία του 2007. Οπως προκύπτει από την παράθεση των στοιχείων, οι Ελληνες άρρωστοι πληρώνουν από την τσέπη τους 1.080 δολάρια των ΗΠΑ ή 830 ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες Υγείας, που αντιστοιχούν στο 39,65% των συνολικών δαπανών Υγείας. Αυτή η δαπάνη είναι μεγαλύτερη κατά 153 ευρώ (22,6%) της μέσης ιδιωτικής δαπάνης Υγείας των χωρών του ΟΟΣΑ, που διαμορφώνεται σε 677 ευρώ.
Τα άγρια χαράτσια για υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα είναι από τα πιο ψηλά στον κόσμο και αυτό αποκαλύπτει - μεταξύ των άλλων - τη γύμνια στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Η ιδιωτική δαπάνη Υγείας αναφέρεται στις δαπάνες των νοικοκυριών για περίθαλψη σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, περιλαμβανομένων επίσης και των δαπανών που καλύπτονται από την ασφάλιση ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στις δαπάνες των ανασφάλιστων.
Η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 2.095 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.264 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη. Βέβαια και απ' αυτά τα 1.264 το 72% είναι δαπάνες που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τις εισφορές υγείας υπέρ του ασφαλισμένου. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στον ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε σε 2.487 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι 1.811 ευρώ.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι η δημόσια κατά κεφαλή δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 547 ευρώ ή 30,2%! Κι όλα αυτά τα στοιχεία είναι πριν τα νέα χαράτσια, όπως η αύξηση των εισιτηρίων από 3 σε 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία ή της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων...
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τα χειρουργεία περιμένουν, τα παιδιά μας υποφέρουν
Νέα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας
Να ανοίξει άμεσα το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και να αποκατασταθεί η αλήθεια για τους συκοφαντημένους παιδοκαρδιοχειρουργούς του, απαιτούν με δεύτερη επιστολή τους το τελευταίο διάστημα προς τον υπουργό Υγείας 234 γονείς παιδιών με καρδιοπάθειες.
Απαντώντας στον υπουργό, Α. Λοβέρδο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν:
«Διαβάσαμε στα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συνεδρία της 23/11/2011, τα πολλά ανακριβή που αναφέρατε». «Ουδέποτε έλαβε χώρα διαπληκτισμός γιατρών μέσα σε χειρουργείο πάνω από ναρκωμένο παιδί και αναβολή της επέμβασης για τον λόγο αυτόν» και συνεχίζουν: «"Εν τω μεταξύ..", συνεχίζετε, "όλες τις περιπτώσεις τις νοσηλεύει το Ωνάσειο, δίχως ένα ευρώ επιβαρύνσεως, για να είμαστε σαφείς". Επειδή θέλουμε να είμαστε κι εμείς σαφείς, σας γνωστοποιούμε ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες υπάρχουν γονείς εν αναμονή χειρουργείου, στους οποίους, τώρα, τους ζητήθηκαν από το Ωνάσειο, ποσά 7.000 και 40.000 ευρώ!!! (Τα ονόματα στη διάθεσή σας)».
«Απορώ πώς αυτό το καθεστώς των τριών διαπληκτιζομένων γιατρών αυτού του νοσοκομείου διήρκεσε 20 χρόνια. Πώς 20 χρόνια συντηρούν τον καυγά τους;», είπε ο Α. Λοβέρδος στη Βουλή και οι γονείς του απαντούν: «Κι εμείς πράγματι απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, όταν ο ένας καρδιοχειρουργός τοποθετήθηκε πριν 6 μήνες κι οι άλλοι δύο προ δεκαετίας περίπου!».
Τέλος, οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών απαιτούν από τον υπουργό: «Να αποκαταστήστε άμεσα τους γιατρούς των παιδιών μας, κ.κ. Γεώργιο Καλαβρουζιώτη και Αντώνιο Καλλικούρδη, και να ανοίξετε το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, τώρα! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Τα χειρουργεία περιμένουν, τα παιδιά μας υποφέρουν, η υπομονή μας εξαντλήθηκε».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: