Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


Καταδικάζει σε θάνατο άτομα με αναπηρίες - χρόνιους πάσχοντες
Μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα να κόβονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ενα σημαντικό εργαλείο για το σφαγιασμό των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και απολαβών αποτελεί ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) με βασική κατεύθυνση να κοπούν τα πάντα - επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φοροαπαλλαγές - στέλνει ορισμένες κατηγορίες χρόνια πασχόντων και αναπήρων κατευθείαν στο θάνατο. Αυστηροποιεί τα κριτήρια, μειώνει σε χιλιάδες ανθρώπους τα ποσοστά αναπηρίας, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν για πανάκριβα φάρμακα και να δουλεύουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα χειρότερα έπονται, καθώς το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και την επιτροπή επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο νέος ΚΕΒΑ, που εισάγει ως κριτήριο για τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων την έννοια της λειτουργικότητας των αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:
  • Πάσχοντες με βαρεία μορφή ομόζυγης β - μεσογειακής αναιμίας, με συχνές ανάγκες σε μεταγγίσεις αίματος: Βάση ποσοστού αναπηρίας ήταν το 67%. Τώρα το 67% γίνεται 50% ως βάση!
Με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% οι ανασφάλιστοι πάσχοντες χάνουν τη διά βίου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είχαν και θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα για τα απαραίτητα φάρμακα και τις μεταγγίσεις. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, σημειώνει: «Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, αλλά και με την πρόταση του ΕΟΦ για ποσοστά συμμετοχής ανά φάρμακο και όχι ανάλογα με τη διάγνωση, πάρα πολλά φάρμακα τα πληρώνουμε εξολοκλήρου. Για παράδειγμα, εγώ πίνω 18 χάπια την ημέρα. Δεν χρειάζομαι και ένα χάπι για το στομάχι μου; Αυτό το πληρώνω! Επίσης δεν συνταγογραφούνται αντιοξειδωτικά, βιταμίνες για την ενίσχυση του αιματοκρίτη, ορμονολογικά κλπ, που είναι απαραίτητα, δεν είναι... συμπληρωματικά. Γενικότερα, ό,τι διευκολύνσεις υπήρχαν έχουν κοπεί και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το 70% - 80% των πασχόντων είναι άνεργοι».
  • Μεταμοσχευμένοι Ηπατος, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς θεραπεία ανοσοκαταστολής για την πρόληψη απόρριψης του μοσχεύματος:
Από 80% που ήταν το ποσοστό αναπηρίας κατεβαίνει ακόμα και μέχρι το 10%! Κι ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μεταμοσχευμένοι έχουν συνεχή ανάγκη από θεραπεία για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται είναι 50% - 67% για ένα χρόνο και μετά πέφτει στο 10%, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές στην αφομοίωση του μοσχεύματος.
«Το μόσχευμα ποτέ δεν αφομοιώνεται, κάνουμε διαρκώς θεραπεία ανοσοκαταστολής», τονίζει στον «Ρ» η Χριστίνα Θεοδωρίδου, γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων «ΗΠΑΡχω». Με αυτό το ποσοστό αναπηρίας οι ηπατομεταμοσχευμένοι χάνουν τα πάντα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Μέχρι τώρα οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ, νεφροί) δεν πληρώναμε τίποτα για φάρμακα και εξετάσεις. Τώρα το κόστος συμμετοχής μας για τα απαραίτητα φάρμακα θα είναι από 500 - 2.000 ευρώ το μήνα. Επίσης θα κοπεί το επίδομα των 330 ευρώ το μήνα, όπως και η ευνοϊκή ασφαλιστική ρύθμιση να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 15 χρόνια δουλειάς. Η μείωση του ποσοστού αναπηρίας μάς οδηγεί στο θάνατο, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.
  • Αιμορροφιλία (παθολογική διαταραχή της πήξης του αίματος): Αυτή η πάθηση προκαλεί σε πρώτο επίπεδο αιμορραγικά επεισόδια, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με ειδική θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του ασθενούς.
Ο νέος ΚΕΒΑ κατεβάζει το ποσοστό για τη σοβαρή μορφή της νόσου από 67% και πάνω σε 50% - 67%. Στο μεταξύ, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν επίσης μία πλειάδα συνοδών παθολογικών προβλημάτων τα οποία πηγάζουν είτε από συνοδά νοσήματα - HIV, ηπατίτιδα C κ.ά. - οφειλόμενα στη χορήγηση παραγώγων αίματος, είτε από βιολογικές βλάβες με συνέπεια την καταστροφή των αρθρώσεων και την πρόκληση βαρύτατων αρθροπαθειών, έως και σημαντικές αναπηρίες. Μάλιστα ο νέος ΚΕΒΑ φτάνει στο σημείο να κατεβάζει κάτω από το 67% αναπηρίας ακόμη και τους αιμορροφιλικούς οροθετικούς ασθενείς, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό ΗΙV, χωρίς να φέρουν απολύτως καμία ευθύνη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: