Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Εργαλείο δραστικών περικοπών στις παροχές Υγείας

Τον πυρήνα τους αποτελούν οι μειώσεις των δαπανών για τις - έστω υποβαθμισμένες - μέχρι σήμερα παροχές σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης

Ενα ακόμα εργαλείο για δραστικές περικοπές των παροχών Υγείας και της φαρμακευτικής αγωγής των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών Υγείας απόκτησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. με την καθιέρωση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης (ΘΠΣ).Τα ΘΠΣ, που η κεντρική ιδέα τους είναι το κόστος και όχι οι απαραίτητες για τον άρρωστο υπηρεσίες, παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Από το Δεκέμβρη και μετά, ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί με βάση τα ΘΠΣ και όχι με βάση την επιστημονική κατάρτισή του, αφού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τα ΘΠΣ θα τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Τα ΘΠΣ θα συλλειτουργήσουν με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που θα τινάξουν στον αέρα ό,τι απόμεινε στα ασφαλιστικά ταμεία για την Υγεία.
Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβρη του 2011. «Σκοπός των ΘΠΣ, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, αποτελεί η προαγωγή της Ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Στην έννοια του κόστους συμπεριλαμβάνονται, εκτός από την τιμή του φαρμάκου, η μείωση του χρόνου επέλευσης και η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος, η μείωση των συνεπειών της πάθησης, το κόστος του τρόπου χορήγησης, κ.λπ.».
Επομένως, η κυβέρνηση μετρά την ιατρική επιστήμη, τη διάγνωση και τη θεραπεία, όχι με βάση την αποστολή της και τις ανάγκες για προαγωγή και αποκατάσταση της υγείας των ανθρώπων του μόχθου με βάση τις ως τώρα κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης, αλλά με βάση το κόστος. Την υγεία του λαού τη μετράνε με χρήμα, βάζοντας τον ίδιο να πληρώνει για να έχει πραγματική παροχή ιατρικής φροντίδας. Και αυτό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραστικής περικοπής των λαϊκών εισοδημάτων, των παροχών Υγείας και της μετατροπής του λεγόμενου δημόσιου συστήματος σε επιχειρηματικό τομέα.
Ετσι, κεντρικός πυρήνας του ΘΠΣ είναι οι μειώσεις συνολικά - και όχι μόνο των φαρμάκων - της δέσμης των παροχών, που υπήρχαν - έστω και υποβαθμισμένα - μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια, αυτή η δέσμη των μέτρων θα υπόκειται στη λογική του ελάχιστου πακέτου που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ετσι ο ασφαλισμένος για να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών Υγείας θα είναι αναγκασμένος να πληρώσει απ' την τσέπη του ή να αποκτήσει ιδιωτική ασφάλιση.
Με τα ΘΠΣ συμφώνησε και το κόμμα της ΝΔ, τόσο διά του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, όσο και διά του εκπροσώπου του τομέα Υγείας βουλευτή Θανάση Γιαννόπουλου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέφερε στην εκδήλωση και τη συμφωνία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, υπογραμμίζοντας ότι τα «κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα» υιοθετούν την «ελεύθερη πρόσβαση» των αρρώστων στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με το «δημοσιονομικό εξορθολογισμό» των δαπανών Υγείας. Ομως, όλοι οι περιορισμοί που επιβάλλονται θα επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μόνον όσοι έχουν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους και τα περί ελεύθερης πρόσβασης χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα καπνού για τις αντιλαϊκές επιλογές. Μάλιστα, για εφαρμογή των ΘΠΣ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είπε χτες ότι τα ΘΠΣ αποτελούν οδηγίες και όχι υποχρέωση για τους γιατρούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λαϊκοί άνθρωποι έχουν δυο επιλογές: `Η θα έχουν μειωμένες, στο πλαίσιο των ΘΠΣ, παροχές υπηρεσιών Υγείας, αφού δε θα έχουν να πληρώσουν, ενίοτε με κίνδυνο για την υγεία τους, ή θα πρέπει να ξεπουληθούν για να έχουν τη σωστή θεραπεία. Και οι γιατροί, βεβαίως, θα φροντίζουν τη θεραπεία ανάλογα με την τσέπη κάθε ασθενούς.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: