Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ Απειλεί και εκβιάζει για την αποδοχή νέων αντιασφαλιστικών μέτρων

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Απειλεί και εκβιάζει για την αποδοχή νέων αντιασφαλιστικών μέτρων

Απειλώντας με την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης η κυβέρνηση εκβιάζει ανοιχτά πλέον εργαζόμενους και συνταξιούχους ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει πρόβλημα να καταβάλει τις συντάξεις. Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, δε δίστασε εμμέσως πλην σαφώς να απειλήσει ότι χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.«Η κατάσταση - είπε η Α. Δρέττα - στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ δύσκολη, χρειαζόμαστε την έκτη δόση. Η έκτη δόση θα έπρεπε να εκταμιευτεί περί τον Οκτώβριο, βρήκαμε εντούτοις τα περιθώρια για τις συντάξεις, αλλά δεν έχουμε άλλα περιθώρια, αν δεν εκταμιευτεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε πρόβλημα...», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι απειλές αυτές δεν είναι καινούριες. Εντάσσονται στη γενική γραμμή των ωμών απειλών και εκβιασμών, από την κυβέρνηση και όσων τη στηρίζουν, προκειμένου να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους και να τους υποτάξουν για να αποδεχτούν ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα. Τους ίδιους εκβιασμούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε το 2010, όταν πετσόκοψε τη 13η και 14η σύνταξη. Επανήλθε το 2011 με το μεσοπρόθεσμο, για να επιβάλει νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και με το πολυνομοσχέδιο στα εφάπαξ και δεύτερο χαράτσι στις επικουρικές. Μόνιμη επωδός όλων αυτών των απειλών, εκ μέρους της κυβέρνησης, ήταν ότι έτσι εξασφαλίζονται οι συντάξεις. Τώρα και πάλι επιστρατεύεται η απειλή της μη καταβολής των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η νέα δανειακή σύμβαση και τα βάρβαρα μέτρα σε βάθος δεκαετίας.
Λεηλατούν τα αποθεματικά και απειλούν
Αυτά λέγονται τη στιγμή, που η κυβέρνηση, ενώ επικαλείται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ταμείων, την ίδια στιγμή αποφασίζει το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, με το οποίο θα λεηλατηθεί η περιουσία τους και θα οδηγήσει σε απώλειες 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια λεηλασία που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να την αποδεχτούν, αλλά να απαιτήσουν από κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν μέχρι το τελευταίο ευρώ την αξία των ομολόγων. Και όχι μόνο αυτό: Αλλά όπως, και με παρέμβασή του, ζητούσε το ΚΚΕ στη Βουλή (Επίκαιρη Ερώτηση τον περασμένο Σεπτέμβρη) να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος και να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν μέτρα, ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματίες και το κράτος να καλύψουν όλες τις απώλειες και να γυρίσουν πίσω όσα έχουν πάρει με διάφορους τρόπους, εδώ και μισόν αιώνα.
Ταυτόχρονα, οι απειλές αυτές εκτοξεύονται όταν μειώνεται επιπλέον και με το νέο προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση για το 2012 και όταν η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων «ζει και βασιλεύει», παρά τις αθρόες ενισχύσεις με τα σχετικά προγράμματα, παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις και επαναρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ.
Ταυτόχρονα, με τις νέες απειλές, η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις, καθώς ήδη ετοιμάζονται οι αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα δίνουν την κατάλληλη πρόφαση για παραπέρα μόνιμη μείωση στις επικουρικές, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους για όσους εργαζόμενους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2012. Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 25 Νοέμβρη, η χώρα μας μαζί με άλλες 5 χώρες της ΕΕ, θα αξιολογηθεί για το ασφαλιστικό της σύστημα, αξιολόγηση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, με δεδομένο ότι η ΕΕ πορεύεται σταθερά σε νέες αντεργατικές ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους της Ενωσης.

Ουσιαστικά κόβουν και το επίδομα κηδείας!
Αφού για να το πάρει κανείς πρέπει να έχει 120 ένσημα την προηγούμενη χρονιά!
Ακόμα και από τους ... πεθαμένους κόβει το ΙΚΑ, καθώς σχετική νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής δραστικών περιορισμών στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, προβλέπει ότι για να δοθεί στους οικείους του το επίδομα για τα έξοδα κηδείας θα πρέπει ο αποβιώσας ασφαλισμένος να έχει, οπωσδήποτε, 120 ένσημα την προηγούμενη χρονιά!
Αυτόν τον αριθμό των ενσήμων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ασφαλισμένος του ΙΚΑ από τη Λάρισα που πέθανε πρόσφατα, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να μην πάρει το επίδομα. Ο Λαρισαίος εργαζόμενος, λόγω βαριάς καρδιολογικής αρρώστιας που αντιμετώπιζε, τα τελευταία δυο χρόνια μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και στις κλινικές κι έτσι, μέσα στο 2010, μπόρεσε να κάνει μόνο 87 μεροκάματα. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό για τους δεκάδες χιλιάδες που πλέον δεν κατορθώνουν να κάνουν παρά μερικές δεκάδες μεροκάματα ολόκληρο το χρόνο.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν για πολλά χρόνια ασφαλισμένος, όμως δεν πρόλαβε να βγει στη σύνταξη - είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες συνταξιοδότησης, αλλά αυτές είναι, ως γνωστόν, πολύπλοκες και πολύχρονες - καθώς η καρδιά του, τελικά, δεν άντεξε. Η εξήγηση που δόθηκε αρμοδίως στους οικείους του για τη μη παροχή του επιδόματος κηδείας ήταν «έτσι λέει ο νόμος...».
Στο μεταξύ συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα λειτουργίας που δημιουργούνται από τις περικοπές των κονδυλίων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία και στο χώρο της Υγείας, οι οποίες τον οδηγούν σε «παράλυση». Ετσι, εδώ και μια βδομάδα στο ΙΚΑ της Λάρισας δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις υπερήχων, επειδή το μηχάνημα έχει χαλάσει και δε λειτουργεί. Η τοπική διοίκηση ισχυρίζεται ότι το μηχάνημα θα επιδιορθωθεί και θα ξαναλειτουργήσει σε δυο ημέρες, αλλά η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δείχνει ότι αυτές οι βλάβες κρατούν πολύ, με αποτέλεσμα να κρατάει παρά πολύ και η ταλαιπωρία των ασθενών..
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: