Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Εντονα συμπτώματα απορρύθμισης στις παροχές



Περικοπές, ανατροπές και εκχωρήσεις σε επιχειρηματίες
Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας στις προγραμματικές δηλώσεις
Την πολιτική των άγριων περικοπών στις παροχές, της σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών με την ταυτόχρονη εκχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρων υγειονομικών τομέων των δημόσιων νοσοκομείων θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει απ' τις ομιλίες των υπουργών ΥγείαςΑνδρέα Λυκουρέντζου και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Εν πρώτοις, ο Γιάννης Στουρνάρας εξόρκισε τις «ψηλές κοινωνικές δαπάνες» ως αποτέλεσμα της «σπατάλης στις κύριες συντάξεις χωρίς τις αντίστοιχες εισφορές» την «αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων» - όταν οι άρρωστοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους - και την πληρότητα των περιφερειακών νοσοκομείων κατά 50%, όταν όλα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αδειάσει από προσωπικό. «Η Κυβέρνηση, είπε ο Γ. Στουρνάρας, θα εξετάσει επίσης, και την αξιοποίηση - ενοικίαση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διότι είναι σαφώς καλύτερο να εισάγουμε ιατρικό τουρισμό, αξιοποιώντας αργούσα δυναμικότητα του ΕΣΥ παρά να εξάγουμε καλούς γιατρούς σε άλλες χώρες».
Προχωρούν με προτάσεις από ιδρύματα των βιομηχάνων
Οι προτάσεις με τις οποίες η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας δεν εμφανίζονται πρώτη φορά. Εχουν από καιρό διατυπωθεί από ερευνητικά κέντρα μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών ως Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε εκδήλωση της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών Synovate με θέμα: «Οικονομική και Κοινωνική Αξιολόγηση του Μνημονίου στη Φαρμακευτική Αγορά - Μελλοντικές Πολιτικές» (βλέπε και «Ρ» 7.10.2011) είχε αναφερθεί στην αξιοποίηση της Υγείας ως μοχλού ανάπτυξης μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα έρθουν ως προέκταση και συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι τα νοσοκομεία της επαρχίας όπου σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν μικρές πληρότητες, μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο στην επαρχία με πληρότητα 50% θα μπορέσει να εκχωρήσει τα κρεβάτια του σε ιδιώτες μαιευτήρες που θα τα «χρησιμοποιήσουν για την πελατεία τους», δίνοντας «λύση» σε μέλλουσες μανάδες που διαφορετικά θα έπρεπε να μετακινούνται σε εκτός της περιοχής τους μαιευτήρια. Ετσι κατά τον Γιάννη Στουρνάρα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν αύξηση των εσόδων.
Αντίστοιχη αναφορά είχε γίνει τότε και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, με την επισήμανση ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει αναπτύξει «κέντρα αριστείας», όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η οφθαλμολογία, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού ιατρικού τουρισμού.
Α. Λυκουρέντζος: «Είμαστε αποφασισμένοι...»
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε καθαρό ότι η συγκυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα το νομοθετικό πλαίσιο του Ανδρέα Λοβέρδου, σημειώνοντας πως «είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Ενα σύστημα προβληματικό μετατρέπεται σε ορθολογικό σύστημα στην οργάνωση, στη λειτουργία, στη χρηματοδότησή του».
Οι άξονες που ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας είναι:
  • Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των μονάδων Υγείας και των φορέων όπως ήδη έχουν δρομολογηθεί.
  • Θα μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ εντός του 2012 και θα διαμορφωθεί σε 2,880 δισ. ευρώ.
  • Θα συνεχιστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η διεύρυνση της αγοράς των γενοσήμων και η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
«Η δεύτερη κρίσιμη μάχη από την πολιτική ηγεσία, από την κυβέρνηση, από όλους μας πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης δημόσιου χρήματος στη λειτουργία των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός Υγείας, παραβλέποντας ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράσουν αναλώσιμα υλικά για την περίθαλψή τους.
«Θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, είπε ο υπουργός και δεν αφορά μόνο αν υπάρχει δαπάνη για το φάρμακο ή για την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών. Θα εξεταστεί και η παραγωγικότητα, και η ποιότητα, και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους».
Ο Α. Λυκουρέντζος μίλησε γενικώς - χωρίς δέσμευση - ότι η συγκυβέρνηση θα αναλάβει «την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από αυτά τα οποία αναμένει να πάρει η ελληνική πολιτεία ως βοήθεια για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους». Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του υπουργείου Υγείας όπως έχει καταγραφεί απ' το 1996.


Χωρίς τακτικά χειρουργεία το «Ασκληπιείο» στη γενική εφημερία, εκτός λειτουργίας το 184, Γολγοθάς η συνταγογράφηση και απλήρωτες οι εφημερίες και τα εξαιρέσιμα
Αποκαλυπτικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Ασκληπιείου» με το οποίο προειδοποιεί τη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι το κεντρικό σύστημα κλιματισμού των χειρουργείων παρουσιάζει, λόγω παλαιότητας και πολύχρονης χρήσης,«μειωμένη απόδοση σε ψηλά θερμικά φορτία». Ετσι λόγω και του καύσωνα που έρχεται, προτείνεται «κατά τις μέρες της γενικής εφημερίας να χειρουργούνται αυστηρά και μόνο τα επείγοντα περιστατικά».
Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας βρίσκεται από χτες και θα παραμείνει και σήμερα, το τηλεφωνικό κέντρο 184 του ΙΚΑ - δηλαδή και του ΕΟΠΥΥ.
Οπως κατάγγειλαν ασφαλισμένοι στο «Ρ» και επιβεβαίωσαν τεχνικοί του 184, η διακοπή οφείλεται σε ένα πρόβλημα στην εφαρμογή του λογισμικού του Κέντρου με αποτέλεσμα να μην μπορούν όσοι είχαν κλείσει ραντεβού με γιατρούς να εξεταστούν χτες, ενώ το ίδιο θα γίνει και σήμερα. Επίσης δεν μπορούσε κανείς να κλείσει ραντεβού για τις επόμενες μέρες. «Είχαμε κλείσει ραντεβού για το σύζυγό μου εδώ και 2,5 μήνες στο ΙΚΑ στη Δραπετσώνα. Σήμερα (χτες) δεν μας δέχτηκε γιατρός, ούτε μπορέσαμε να κλείσουμε άλλο ραντεβού» κατάγγειλε ηΑναστασία Τσολακίδου.
Με μια λακωνική ανακοίνωση χτες ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι το σύστημα δεν θα λειτουργήσει και σήμερα ζητώντας «συγνώμη για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων» και αναφέροντας ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση της βλάβης».
Γολγοθάς και η συνταγογράφηση
Σε Γολγοθά για τους ασφαλισμένους έχει μετατραπεί και η διαβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι συχνές «πτώσεις του συστήματος» δεν επιτρέπουν στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα με ηλεκτρονικό τρόπο. Ετσι οι γιατροί μπαίνουν σε δίλημμα αν θα πρέπει να συνταγογραφήσουν σε χειρόγραφες συνταγές ή να μην συνταγογραφήσουν καθόλου, καθώς στην περίπτωση που θα εκδώσουν χειρόγραφες συνταγές, θα πληρώσουν πρόστιμο ένα ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή, όπως προβλέπει η διαβόητη εγκύκλιος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.
Την κατάργηση αυτής της απόφασης ζήτησε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν δεσμεύτηκε ότι θα την καταργήσει. Ετσι ο ΠΙΣ υπέδειξε στα μέλη του να μην συνταγογραφούν χειρόγραφα, εφόσον δεν λειτουργεί το σύστημα. Η«Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» κατάγγειλε ως απαράδεκτη την απόφαση του προστίμου υπογραμμίζοντας την ανάγκη της πάλης για κατάργησή του με κάθε τρόπο. Επίσης κατάγγειλε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση - χωρίς να αντιτίθεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών - χρησιμοποιείται ως μέσο περιστολής των δαπανών.




πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: