Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Καμία μεταβολή» στο σφαγιασμό των παροχών


Την προσήλωση της κυβέρνησης στους αντιλαϊκούς στόχους επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας
«Καμία μεταβολή» στους στόχους των μνημονίων στο χώρο της Υγείας όπως αυτά συντάχτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν από τις μετέπειτα συγκυβερνήσεις ήταν η θέση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα.
Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμενε στην «επίτευξη των στόχων», παρότι διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα είναι «ήδη πολύ σφιχτό». Δηλαδή να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ. ευρώ για το 2012, που σημαίνει μια μείωση 40% την περίοδο 2009-2012. Επίσης ετοιμάζονται για το 2012 και νέες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Παρ' όλ' αυτά ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να ενισχύσει τις αυταπάτες των εργαζομένων, αφού σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» (15/7/2012) ανέφερε «πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων στόχων του Μνημονίου» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματευτικές δυσκολίες, τις οποίες ουδέποτε αποκρύψαμε. Σίγουρα δεν υπάρχουν, πάντως, περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων και ουδέποτε θέσαμε τέτοιο ζήτημα» (σ.σ.: Η υπογράμμιση δική μας).
Το άλλο σκέλος των περικοπών εκφράζεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς ο Οργανισμός έχει προβεί σε «στάση παροχών και πληρωμών», λόγω των μειωμένων εισφορών από την ανεργία και τα λουκέτα των μαγαζιών, την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση. Ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του προσπάθησε να καθησυχάσει για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι το «Ελληνικό Δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία εκπληρώνουν με σταθερό ρυθμό τις υποχρεώσεις τους» για να προσθέσει: «Παράλληλα συζητούμε και άλλες ιδέες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη ροή χρηματοδότησης, όπως η απευθείας καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, μέσω τραπέζης».
Η πρόταση αυτή παραπέμπει στην πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη για την καταβολή των εισφορών υγείας απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στη σύναψη δανείου ενός δισ. ευρώ από την Ενωση Τραπεζών Ελλάδας με χαμηλό επιτόκιο. Η δανειοδότηση θα έχει ως «ενέχυρο» τις μελλοντικές εισφορές των ασφαλισμένων, βάζοντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Οργανισμού και τοποθετώντας νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων, αφού αυτή αφήνεται στις επιλογές οποιουδήποτε δανειστή.
Συγχωνεύσεις στην ημερήσια διάταξη
Στα πλαίσια των νέων περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσονται και οι συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων τους, μετά τη διοικητική διασύνδεση 30 νοσοκομείων.
Ετσι την περασμένη Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας παλιότερα σχέδια για τις συγχωνεύσεις 60-70 νοσοκομείων που παρουσιάζουν πληρότητα μικρότερη του 50%, ενώ 20-30 νοσοκομεία να αλλάξουν χρήση. Στα πλαίσια αυτής της πρότασης υπάρχει και το ενδεχόμενο της εκχώρησης νοσοκομείων -κυρίως επαρχιακών- μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με υπενοικιάσεις, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στις προγραμματικές δηλώσεις.
Αντιθέσεις φαρμακοβιομηχάνων
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εκφράζει την αντίθεσή της στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, όπως έχουν συναποφασίσει τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις.
Η ΠΕΦ εκφράζει την ντόπια φαρμακοβιομηχανία, παράγει κυρίως επώνυμα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, και η άρνησή της κινείται στα πλαίσια του ανταγωνισμού της αγοράς, καθώς φοβάται την εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποδειχτεί ότι είναι ελαττωματικά. Επίσης μέσω αυτής της επιλογής θα συμβεί η λεγόμενη υποκατάσταση φαρμάκων, με την οποία γενόσημα και αποτελεσματικά φάρμακα θα αντικατασταθούν με «νέα», και πολύ ακριβότερα, φάρμακα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: