Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξορθολογισμός για «να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου»



Για μείωση των συνολικών δαπανών Υγείας στο 6% -από 9,6%- επί του ΑΕΠ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στη συγχώνευση του Νοσοκομείου Πατησίων
Πολιτική άγριας λιτότητας στη λογική του «εξορθολογισμού των δαπανών» και της σύνθλιψης των δημόσιων δομών ώστε να «ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου» θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.
Τα παραπάνω, που θα αποτελέσουν και την κεντρική ιδέα των προγραμματικών δηλώσεων για την Υγεία, προκύπτουν από άρθρο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη «REAL NEWS» και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στον ,REAL FM». «Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης πρέπει να περιοριστούμε μόνο στους ήδη υπάρχοντες πόρους, παράλληλα όμως μπορούμε να εργαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους», γράφει ο υπουργός Υγείας. «...Βασική μέριμνα του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας. Για να βελτιωθεί ο ισολογισμός και να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου χρειάζεται να γίνει μια στοχευμένη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ».
Περιορισμός όμως στους υπάρχοντες πόρους θα σημάνει την επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι ασφαλισμένοι με την αδυναμία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και να παράσχει υπηρεσίες αλλά και να αντεπεξέλθει στις πληρωμές προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και των νοσηλίων προς τα δημόσια νοσοκομεία.
Ταλαιπωρία για ασθενείς και ασφαλισμένους
Ετσι από χτες άρχισαν να εμφανίζονται ουρές στα τμήματα παροχών των Ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ασφαλισμένοι προσέρχονταν σε αυτά για να εισπράξουν τα χρήματα που πλήρωσαν για φάρμακα τις μέρες που οι φαρμακοποιοί είχαν άρει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι πλήρωσαν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους την περίοδο των κινητοποιήσεων. Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ χρωστά και 43 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους για φάρμακα και εξετάσεις μέχρι τις 31/12/2011.
Μια ακόμα ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισμένοι, καθώς πολλές συνταγές έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των πέντε ημερών εντός των οποίων πρέπει να προμηθευτούν τα φάρμακα. Ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφό του απάλειψε τον περιορισμό αυτό μόνο για την περίοδο των κινητοποιήσεων και για πέντε μέρες μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων. Ετσι εκείνοι που δεν θα προλάβουν να εκτελέσουν τις συνταγές εντός των προβλεπόμενων ορίων θα χρειαστούν νέα επίσκεψη σε γιατρό για συνταγογράφηση.
Εξειδικεύοντας τις υποχρεώσεις απέναντι στο μνημόνιο ο Μάριος Σαλμάς υιοθέτησε το κλείσιμο 10.000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία και τον περιορισμό των «συνολικών δαπανών υγείας σε 6% επί του ΑΕΠ», που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα οι συνολικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα είναι 9,6% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2009. Απ' αυτό το ποσοστό το 5,8% είναι δημόσιες δαπάνες και το 3,8% ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι το μνημόνιο προβλέπει μείωση μόνο των δημόσιων δαπανών κάτω από 6%, αλλά ο Μ. Σαλμάς μίλησε καθαρά για μείωση των συνολικών δαπανών στο 6%, που σημαίνει ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 3,6%.
Επίσης ο Μ. Σαλμάς παραδέχτηκε ότι θα γίνουν οι μειώσεις των κλινών και ότι η μείωση θα συνδυαστεί με την αποδοτικότητα των νοσοκομείων και των τμημάτων τους.
Κατά τα άλλα ο Α. Λυκουρέντζος τάχτηκε υπέρ της προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων - που τα συνδύασε με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: