Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ Επιτακτική η οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης


  • Συγκυβέρνηση - τρόικα ξεκαθαρίζουν ότι τα βάσανα δεν θα 'χουν τελειωμό για τη λαϊκή οικογένεια
  • Το αγωνιστικό πλαίσιο ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ-ΜΑΣ να γίνει εργαλείο λαϊκής αντίστασης στα χέρια κάθε σωματείου, μαζικού φορέα
Σε κάθε τόπο δουλειάς πρέπει να συζητηθεί το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να γίνει εργαλείο υπεράσπισης της υγείας της εργατικής οικογένειας
Με οδηγό το νομικό πλαίσιο που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι προεκλογικές συγκυβερνήσεις με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο θα κινηθεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να επιτευχθούν οι στόχοι των μνημονίων.
Τη γραμμή πλεύσης έδωσε προχτές χωρίς περιστροφές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή του με την τρόικα. «Συναντήσαμε, είπε, αναγνώριση της προσπάθειας, την οποία καταβάλει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις της χώρας μας. Συμβιβασμοί, υπαναχωρήσεις και αποτυχίες δε νοούνται στο έργο, το οποίο καλούμεθα να επιτελέσουμε».
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφερόμενες στην επισήμανση του υπουργού ότι «δεν νοούνται συμβιβασμοί» έλεγαν πως αυτοί αφορούν «εγχώριες συμπεριφορές», με απόψεις ή θέσεις ότι οι «αριθμοί των μνημονίων δεν βγαίνουν». Θέμα αριθμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τέθηκε στο τραπέζι. Ωστόσο, όμως, οι τροϊκανοί ήταν ευχαριστημένοι με την πορεία των περικοπών για να πιαστούν οι στόχοι. Δηλαδή, να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ. ευρώ για το 2012, που σημαίνει μια μείωση 40% την περίοδο 2009 - 2012. Επίσης, αξιολογώντας τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2012 για τα νοσοκομεία εκτιμούν ότι θα πιαστεί ο στόχος για μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών. Δηλαδή, να περιοριστεί το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες στα 2,2 δισ. ευρώ, που έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει μέχρι και η σίτιση των ασθενών ή να υποχρεώνονται οι ασθενείς να φέρνουν γάζες απ' τα σπίτια τους για αλλαγές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Το θέμα αυτών των δραματικών ελλείψεων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το παραπέμπει στις «διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες πρέπει να συντονιστούν και να βρουν λύσεις». Ακόμα η μείωση των νοσοκομειακών δαπανών κατά 10% θα περιορίσει τη μισθοδοσία σε 2,7 δισ. ευρώ για το 2012, οδηγώντας στην κυριολεξία στην πείνα τους εργαζόμενους που - λόγω των ελλείψεων και των εκρηκτικών αναγκών των ασθενών - έχουν γίνει πια λάστιχο.
Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας (ραγδαία μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης) προσδίδει στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ακόμα πιο επιτακτική σημασία.
Ενώ σήμερα που το λαϊκό εισόδημα χτυπιέται ολόπλευρα και οι δημόσιες και δωρεάν δομές υγείας είναι απαραίτητες σε κάθε λαϊκή οικογένεια ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, συνεχίζονται ολοταχώς οι μεταρρυθμίσεις που διαλύουν και παραδίδουν εντελώς στις επιχειρήσεις τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΚΥ, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ (που εντάχτηκαν πλέον οι υπηρεσίες Υγείας σχεδόν για όλους τους ασφαλισμένους). Επιπλέον, ενώ από τη μία πλευρά οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», την ίδια ώρα εκταμιεύουν σημαντικά ποσά για τη λειτουργία των λεγόμενων «κοινωνικών ιατρείων» (όπως έκαναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ εγκρίνοντας 55.000 για τη χρηματοδότηση ενός «κοινωνικού ιατρείου» και απορρίπτοντας την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αυτά να διατεθούν στο δημόσιο Κέντρο Υγείας που καρκινοβατεί).
Μέσα σε συνθήκες εκτόξευσης της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς η φοροεξόντωση και η ακρίβεια λεηλατούν ατέλειωτα το λαϊκό εισόδημα, η χρηματοδότηση από το κράτος των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη. Η πρόσβαση στην Υγεία και την Πρόνοια δεν μπορεί να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα κάποιου, είναι ζήτημα ζωής και μάλιστα μιας ζωής που βάλλεται ολόπλευρα: οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα εκτίθενται σε όλο και περισσότερους και πιο σύνθετους βλαπτικούς παράγοντες που αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για την υγεία τους. Γίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, η ουσιαστική πρόληψη, η άμεση αντιμετώπιση περιστατικών.
Στόχοι για επείγοντα ζητήματα
Σ' αυτή τη βάση αποκτά κρίσιμη σημασία η προσπάθεια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, αλλά και Λαϊκών Επιτροπών άλλων μαζικών φορέων και συνδικάτων σε όλη τη χώρα να οργανώσουν τη λαϊκή παρέμβαση για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, με στόχους πάλης για επείγοντα ζητήματα (που καταλήχτηκε και στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.
- Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
- Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
- Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
- Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
- Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
- Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμεΑ.
- Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
Η ανάπτυξη της πάλης γι' αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα σε κάθε σωματείο, κλάδο, γειτονιά να σχεδιαστεί ανάλογα με τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας που υπάρχουν (μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα), τις ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.
 
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: