Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της ΟΕΝΓΕ


 
Πολιτική συγκυρία
Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε τέλμα, η κοινωνία είναι σε απόγνωση.
Η ανεργία και η φτώχεια απλώνονται παντού, χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάζονται καθημερινά από την έλλειψη στέγης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων, κοινωνικής φροντίδας, στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς επιβίωσης.
Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση.
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας, η απάντηση των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας με κεντρικό αίτημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι για την κρίση-διαγραφή των χρεών - πραγματική δημοκρατία με ισότητα και δικαιοσύνη».

Η κατάσταση στο ΕΣΥ
«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε, για ένα αισιόδοξο μέλλον υγείας, για τους πολίτες στον τόπο μας» δηλώνει ο νέος Υπουργός, αναφέροντας ότι «πάμε προς στοχευμένη αναδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ.». Παρά τις επίπλαστα αισιόδοξες αυτές δηλώσεις πουθενά δεν εμφανίστηκαν, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένες προτεραιότητες, ιεραρχήσεις, δράσεις, πολιτικές επιλογές. Τουναντίον, η δήλωση ότι δεν θα δοθούν νέοι πόροι στο σύστημα υγείας σημαίνει εξαγγελία άμεσου κραχ στα δημόσια νοσοκομεία και επιτάχυνση των διαλυτικών φαινομένων στο ΕΣΥ, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην εφημέρευση και στην περίθαλψη των πολιτών.
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, έχουμε περιγράψει αναλυτικά και αρκετές φορές, τα κεντρικά ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να ανακάμψει από τη κατάσταση υπονόμευσης και απαξίωσης, που το παραλαμβάνει σήμερα η νέα Κυβέρνηση, από τους προκατόχους της.
1.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει ν΄ αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας. Με την επιβολή των Μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό «υγειονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά με τριτοκοσμική χώρα.
2.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, εντιμότητα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια.
3. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να απολαμβάνει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών, με σκοπό να μετατραπεί σύντομα σε αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, διότι είναι τελικά φθηνότερη σε κόστος και καλύτερη σε ποιότητα.
4.- Με δεδομένο ότι μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, ΠΦΥ, νοσοκομειακής περίθαλψης, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε εγγράφως συνάντηση με όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Επανήλθε με τηλεφωνικές υπομνήσεις. Η συνάντηση δεν ορίστηκε μέχρι στιγμής, ενώ η πολιτική ηγεσία συναντήθηκε ήδη με τους φαρμακοποιούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων.
Τελικά χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού με τον ΠΙΣ, στο ΔΣ του οποίου μετέχουν αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί καθώς και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Η συνάντηση αυτή έγινε μόνον με τον υπουργό κ. Λυκουρέντζο και ήταν πλήρως απογοητευτική.
Από πλευράς γιατρών τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και γιατρούς και οδηγούν το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Τουναντίον ο κ. Λυκουρέντζος αναλώθηκε σε γενικολογίες και ηθικοπλαστικούς αφορισμούς και εντέλει οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν ούτε στοιχειωδώς τις αγωνίες και τα ερωτήματα των γιατρών.
Μόνη έγνοια την πολιτικής ηγεσίας ήταν η αποκληθείσα «ευελιξία» στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας. Εκεί οφείλεται και η άρνηση του υπουργού να δεσμευτεί στην κατάργηση του προστίμου του 1 ευρώ στις χειρόγραφες συνταγές, με αποτέλεσμα ο ΠΙΣ στη συνεδρίαση που επακολούθησε ν΄ αποφασίσει την αναστολή κάθε χειρόγραφης συνταγής από την επόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου.
Από πλευράς νοσοκομειακών γιατρών τέθηκαν στον υπουργό όλα τα ζητήματα που περιγράφονται στη συνέχεια αυτής της απόφασης και δηλώθηκε με σαφή τρόπο πως σε περίπτωση που δεν λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα λύσεων τότε είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κλιμακωθούν σε περίπτωση που αποπειραθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο.
Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί τόσο στα ζητήματα που τέθηκαν, όσο και στον επαπειλούμενο κίνδυνο από παρατεταμένες κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία.

Προγραμματικές δηλώσεις
Το βασικό πολιτικό ερώτημα στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή είναι, εάν θα σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση με δραστικές παρεμβάσεις ή θα ακολουθήσουμε την ίδια αποτυχημένη και καταστροφική «συνταγή». Θα θέσουμε ή όχι τους δανειστές μας προ των ευθυνών τους, για την κοινωνική βαρβαρότητα που εδραιώνεται στη χώρα μας; Θα μεταφέρουμε στα διεθνή όργανα την «ελληνική τραγωδία» των αστέγων, των νεόπτωχων, των αυτοκτονιών, των συσσιτίων, των πεινασμένων μαθητών, των νέων ανθρώπων χωρίς μέλλον, που μεταναστεύουν μαζικά από τη χώρα; Θα αξιοποιήσουμε ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί την καθολική απαίτηση του λαού μας, όπως εκφράστηκε πολύ καθαρά στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η εξοντωτική «σωτηρία», να στηριχθούν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους και όχι μόνο οι τράπεζες, να σταθεί όρθια η κοινωνία και η χώρα;
Είναι προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους, να ευνοούν την κρατική παρέμβαση, όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας», όταν είναι να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να δείχνουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας ενεργά συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν έχουμε αυταπάτες για τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Η συνάντηση με τον ΠΙΣ και οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για ανάσχεση της κατεδάφισης και οριστικής διάλυσης, ακόμα και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του Κοινωνικού Κράτους, που υπήρχε στη χώρα μας.
Οφείλουμε όμως, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων για την υγεία, να επισημάνουμε ορισμένα δείγματα γραφής, που απαιτούνται για να τεκμηριώνουν στοιχειωδώς, ότι επιδιώκεται «η στοχευμένη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ».
  1. 1.Στήριξη ασφαλούς συστήματος εφημεριών των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, με το ανάλογο ύψος δαπανών για την υλοποίησή του. Συγκεκριμένα επιβάλλεται α) η άμεση επιστροφή των 100 εκατ. ευρώ που περικόπηκαν φέτος από τα κονδύλια εφημεριών β) η επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις, που ίσχυε μέχρι τέλους του 2011 και γ) η κατάργηση του πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες.
  2. 2.Τυχόν περικοπή δεδουλευμένων προγραμμάτων εφημεριών είναι εξοργιστική και εκτός των κινητοποιήσεων πρέπει να οδηγήσει σε εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις εναντίον των Διοικητών που προβαίνουν στις αξιόποινες αυτές πράξεις, όπως ήδη έχουν αρχίσει συνάδελφοι σε ορισμένα Νοσοκομεία (Ερυθρός). Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ρητά την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε κινητοποίηση και δικαστική προσφυγή.
  3. 3.Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει σαφές πλαίσιο αρχών για τη κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέρευσης, με συνυπολογισμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε υγειονομικής περιφέρειας και κυρίως των δυσπρόσιτων, νησιωτικών και ορεινών περιοχών, τονίζοντας τη σημασία τους για την τουριστική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως η εφημερία είναι αναγκαστική, πολύτιμη για τη κοινωνία η υπερωριακή απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δεν αποτελεί συμπλήρωμα των αμοιβών τους. Πραγματοποιείται μόνον στα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ οι Ιδιωτικές Πολυκλινικές δεν εφημερεύουν.
  4. 4.Το Ιατρικό Μισθολόγιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια των 2,5 χρόνων του Μνημονίου, έχουν απολέσει το 40% των απολαβών τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόπειρα άλλων περικοπών, που θα τους οδηγήσουν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
  5. 5.Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψης τους σε ΦΕΚ. Μάλιστα η πρόσληψη των περισσοτέρων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατέχουν ήδη θέση στο σύστημα και απλά διεκδίκησαν θέση σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης η κάλυψη ή η παράταση της θητείας των επικουρικών, πρέπει να γίνεται με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα.
  6. 6.Να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ακυρώσει εκατοντάδες θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, οδηγώντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη υγείας.
  7. 7.Οι οργανισμοί που εξέδωσε με πραξικοπηματικό τρόπο η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία πρέπει να ανακληθούν. Τυχόν τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εφεξής με επίγνωση των αναγκών του ΕΣΥ που καταγράφονται στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας και όχι με τις στοχεύσεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου 4052/12 για συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων και οργανικών θέσεων.
  8. 8.Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει άμεσα να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον με το 1,2% του ΑΕΠ, ώστε να μην καταρρεύσει με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Πρέπει όμως σύντομα ν΄ αλλάξει εκ βάθρων δομή και φυσιογνωμία, περιερχόμενος στην ευθύνη του κράτους και τον κρατικό προϋπολογισμό και στοχεύοντας σε σχηματισμούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν συντηρούν τον καταναλωτικό προσανατολισμό και την τροφοδότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας, αλλά την κάλυψη χρονίως πασχόντων, τη νοσηλεία στο σπίτι, την αποκατάσταση, την πρόληψη των παθήσεων.
  9. 9.Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να μετατραπούν σε αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς. Η τραγική διαχείριση και το πρόσφατο κούρεμα καθιστούν αυτή την εξέλιξη επιτακτικότερη από ποτέ.
  10. 10.Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ένα απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά των γιατρών, καταρρέει διαρκώς προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς. Μόνη διέξοδος η χειρόγραφη συνταγογράφηση, η οποία όμως τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο δρα εξοντωτικά σε γιατρούς που γράφουν μεγάλο όγκο συνταγών, όπως οι αγροτικοί. Απαιτούμε ένα αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με εναλλακτική δυνατότητα χειρόγραφων συνταγών όταν ανακύπτουν προβλήματα.
  11. 11.Είναι επιτακτική η οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο της χώρας, η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, η δημιουργία Τραυματολογικών Κέντρων κοντά στις εθνικές οδούς, η λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία, η επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ
  12. 12.Απαραίτητη είναι η δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Δημόσιου Φορέα υγειονομικών προμηθειών. Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εγγυημένων γενοσήμων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιλήψιμες πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κοστολόγησης.
  13. 13.Η κατάργηση της παρα-οικονομίας στην υγεία και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στη χρηματοδότηση άσκοπων και πλασματικών αναγκών ζήτησης υπηρεσιών είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας για τις δημόσιες υπηρεσίας υγείας. Το ίδιο και η αναγκαιότητα για συνεχή ιατρική-νοσηλευτική εκπαίδευση με την ευθύνη του κράτους. Δεν είναι ανεκτό να συνεχιστεί η παραοικονομία πανεπιστημιακών γιατρών που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία τα οποία αντιβαίνουν στις προβλέψεις του νόμου και παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν. Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις δημόσιου λογιστικού και ΑΣΕΠ και να πάψει το όργιο αδιαφάνειας και κομματικοκρατίας.
  14. 14.Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι 557/2012 και 1944/2012 αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν αφορολόγητη την αποζημίωση βιβλιοθήκης και να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί οριστικά.
  15. 15.Η αφαίρεση του χρονοεπιδόματος για νεοπροσλαμβανόμενους ή γιατρούς που αλλάζουν εργασιακή κατάσταση είναι προκλητική. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται σε εκατοντάδες συναδέλφων.
Απαιτούμε:
  • Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί καμιά υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ και να μετατραπούν όλα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όσων αυτοαπασχολουμένων το επιθυμούν στα δημόσια Νοσοκομεία, ΚΥ και Πολυιατρεία, με σχέση εργασίας Μόνιμη και Πλήρους & Αποκλειστικής Απασχόλησης.
  • Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας
  • Κανένας γιατρός με μπλοκάκι σε Νοσοκομεία και σε ΚΥ
  • Καμιά απόλυση- εφεδρεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
  • Καμιά απόσπαση γιατρού σε άλλο Νοσοκομείο, χωρίς τη θέλησή του.
  • Άμεση δημιουργία κοιτώνων για τους εφημερεύοντες γιατρούς, σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών και άλλων εργαζομένων, που έχουν δάνεια, των οποίων απαιτούμε τα πάγωμα.
  • Απαλλαγή από το φόρο στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Όχι στις εξετάσεις και κάθε είδους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική και συστηματική εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας. Η ειδίκευση και μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.
  • Ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει:
  • Καλεί τις Ενώσεις να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα συνελεύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας με θέμα συζήτησης το πρόβλημα των εφημεριών, καθώς και τα πιεστικά ζητήματα που οδηγούν σε κατάρρευση το ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει κάθε κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από τις συνελεύσεις.
  • Διακοπή της χειρόγραφης συνταγογράφησης από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και μέχρι να καταργηθεί με τρόπο ρητό και χωρίς προαπαιτούμενα, η επιβολή του προστίμου στις χειρόγραφες συνταγές και να εξομαλυνθεί ο τρόπος καταβολής των εφημεριών.
  • Καταλήψεις γραφείων Διοικήσεων Νοσοκομείων, μέχρι να ανακληθούν με Υπουργικές Αποφάσεις οι πρόσφατοι πραξικοπηματικοί οργανισμοί των Νοσοκομείων
  • Μαχητικές κινητοποιήσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να περικόψει το Ιατρικό Μισθολόγιο.
  • Συντονισμό με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την υπεράσπιση των Νοσοκομείων που «συγχωνεύονται», τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, αποτελεσματικές – ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                               ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: