Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ


«Κόβει» ειδικότητες και συγχωνεύει κλινικές

Στη ζητιανιά για φάρμακα τα νοσοκομεία της Κρήτης


Στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εφημεριών -παρά την κατάρτιση ανασφαλών, μέχρι τώρα, προγραμμάτων, λόγω περικοπών- προσανατολίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη ΝΕΤ.

Μοχλός σε αυτή την επιλογή, εκτός απ' τις περικοπές των κονδυλίων, θα αποτελέσουν και οι συγχωνεύσεις τομέων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την εγκύκλιο που έστειλε (19/7/2012) ότι κάθε υπέρβαση των εφημεριών απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού πρέπει να αναθεωρείται απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι δυστυχώς και διαδικαστικό. Γιατί τους τρεις προηγούμενους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας δεν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία, έχουμε μια υπέρβαση της δαπάνης και σήμερα προσπαθούμε για τις δεδουλευμένες εφημερίες να μην ζημιωθούν οι ιατροί. Αυτό είναι μια δύσκολη εσωτερική διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει τον προγραμματισμό με όσα ψηφίστηκαν το Μάρτιο μήνα στη Βουλή».
Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκατ. ευρώ - αντί των 450 εκατ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.
Ο ίδιος ο υπουργός έθεσε το ερώτημα «Θα μου πείτε: "δεν θα υπάρχουν εφημερίες στα νοσοκομεία;"» για να απαντήσει: «Θα γίνει εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών».
Και ως «εξορθολογισμό» ανέφερε τον εξοβελισμό ολόκληρων ειδικοτήτων γιατρών απ' τις εφημερίες! «Πρέπει, είπε, να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θα εφημερεύουν στις ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες, στις ειδικότητες οι οποίες χρειάζεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε έκτακτα περιστατικά και όχι να γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων για τις εφημερίες με γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι αμέσου και επιτακτικής ανάγκης για την εφημερία ενός νοσοκομείου».
Κι όταν επισημάνθηκε ότι δε φτάνουν οι γιατροί για τις εφημερίες απάντησε: «Και αυτό συμβαίνει, γι' αυτό ακριβώς μιλήσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση τμημάτων και κλινικών». Επίσης, σε άλλο σημείο είπε: «Θα εργαστώ σκληρά για να υπάρξει εξορθολογισμός στη λειτουργία του συστήματος, αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού και του νοσηλευτικού, θα υπάρξουν συνέργειες στα νοσοκομεία για να υπάρξει οικονομία».
Παρακαλούν για φάρμακα
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο Α. Λυκουρέντζος την εξάρτησε, πρωτίστως, απ' τις «ασφαλιστικές εισφορές», χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε κρατική χρηματοδότηση. Οι εισφορές, όπως είπε, λόγω οικονομικής κρίσης, ανεργίας και λουκέτων στα μαγαζιά «δε φτάνουν να καλύψουμε όχι μόνο το φάρμακο, τα διαγνωστικά κέντρα, τα ορθοπεδικά υλικά τα οποία χρειάζεται το νοσοκομείο, τα γενικότερα νοσοκομειακά υλικά τα οποία προμηθευόμαστε».
Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, οδήγησαν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) να βγει στη ζητιανιά για φάρμακα. Επικαλούμενη την οικονομική κρίση απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Παρακαλούμε για την ευγενική χορηγία σας και τη δωρεάν αποστολή φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία ευθύνης μας, που θα συμβάλουν ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον ασθενή» (!)

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: