Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Υπό διάλυση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας


Επικίνδυνες ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά και προσωπικό
Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προσωρινή, είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στις ανάγκες του λαού
Υποστελεχωμένα και χωρίς σύριγγες, καθετήρες και φάρμακα λειτουργούν το νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής. Την ίδια ώρα, κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζει η μαιευτική - γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στη Χαλκιδική, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς νοσοκομεία και ΚΥ καλούνται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αυξημένες κατά 30% λόγω της τουριστικής περιόδου.
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο νοσοκομείο έχουν μείνει τρεις αναισθησιολόγοι, τέσσερις καρδιολόγοι και τέσσερις παθολόγοι. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και ασθενοφόρα. Το νοσοκομείο Πολυγύρου δανείζεται παθολόγους από Κέντρα Υγείας, όπου επίσης η στελέχωση είναι ελλιπής. Το ΚΥ Μουδανιών έχει έναν παιδίατρο και το ΚΥ Κασσανδρείας δεν έχει κανέναν.
Με τέτοιες δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Αν τηρούνταν το πλαφόν εφημεριών οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου θα λειτουργούσαν τις μισές ημέρες του μήνα. Η λειτουργία νοσοκομείου και ΚΥ συνεχίζεται χάρη στην αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού. Στο μεταξύ, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες από τον Ιούνιο του 2011. Και προχθές μέσα από συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την επόμενη βδομάδα, εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Κίνδυνος «λουκέτου» στα Γιαννιτσά
Στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών η μαιευτική - γυναικολογική κλινική, έχει υποστελεχωθεί προκειμένου να στηριχθούν άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία της.
Στην κλινική υπηρετούσαν 6 γιατροί. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια (ο ένας μακροχρόνια λόγω βαρέως εγκεφαλικού επεισοδίου). Ενας γιατρός αποσπάσθηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου υπάρχουν μόνο δύο γυναικολόγοι. Οι τρεις γιατροί που απέμειναν καλούνται να λειτουργήσουν την κλινική των Γιαννιτσών η οποία σχεδόν πάντα έχει μεγάλη πληρότητα καθώς εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των αναγκών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Γουμένισσα και του Πολυκάστρου Κιλκίς, της Αριδαίας, των χωριών της Σκύδρας, ακόμη και της Νάουσας και της Βέροιας Ημαθίας και ταυτόχρονα πρέπει να καλύπτουν με εφημερίες και την κλινική του νοσοκομείου της Εδεσσας.
Με βάση το πλαφόν των εφημεριών και τους κανόνες για την ασφαλή εφημέρευση (ένας σε ενεργή εφημερία και ένας σε ετοιμότητα) από χτες η γυναικολογική κλινική των Γιαννιτσών θα έπρεπε να μείνει χωρίς γυναικολόγο.
Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται, καθώς δεν μπορούν να αφήσουν χωρίς ιατρικές υπηρεσίες τις ασθενείς και εγκύους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: