Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Υποβαθμίζονται ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας



Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που διαμορφώνεται στο «Αγία Βαρβάρα», από όπου μετακινούνται νοσηλευτές και μένουν ακάλυπτες μια σειρά κλινικές
Η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία να υποδεχτεί τους εργαζόμενους
Την εγκατάλειψη της υγείας των λαϊκών οικογενειών αλλά και το σχεδιασμένο χαρακτήρα της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν οι συνέπειες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία που με αφοσίωση υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» από το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μετακίνηση 30 νοσηλευτών στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», αποδυναμώνοντας έτσι ένα νοσοκομείο που όχι μόνο αφορά ειδικές σοβαρές παθήσεις αλλά και εξυπηρετεί μια περιοχή γεμάτη λαϊκές οικογένειες που βλέπουν ήδη το δικαίωμά τους στην υγεία να βάλλεται ολόπλευρα: από τις συνθήκες ζωής και εργασίας, από την απογύμνωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κτλ.
Οπως τόνισαν και χτες οι εργαζόμενοι στο «Ρ», μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό» (αναφερόμενη στους νοσηλευτές που πάνε στο «Αττικόν»), αλλά το ενδεχόμενο και μόνο μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Ηδη, όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι κλινικές δουλεύουν στο όριο. Η μετακίνηση νοσηλευτών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του τμήματος εμβολιασμών του νοσοκομείου, ακόμα και τη συνολική του λειτουργία.
Ελάχιστοι εργαζόμενοι - τεράστιες ανάγκες
Από τους 186 νοσηλευτές - βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς κτλ.) μόνο 100 άτομα υπάρχουν για να καλύψουν τις βάρδιες καθώς πολλοί βρίσκονται είτε σε μακροχρόνιες άδειες (σε μεγάλο βαθμό για λόγους υγείας), είτε έχουν αναπηρίες, είτε βρίσκονται με 9μηνη άδεια (π.χ. για λεχώνες). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, όπως είπαν, ότι στη χειρουργική κλινική η νυχτερινή βάρδια βγαίνει μόνο από έναν νοσηλευτή ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του τουλάχιστον 22 κρεβάτια. Η ομάδα των 100 νοσηλευτών καλύπτει δύο χειρουργικές κλινικές, δύο παθολογικές, το τμήμα νεφρού και το τμήμα της εφημερίας, χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την καρδιολογική μονάδα και τα εμφράγματα! Αν τώρα από αυτούς τους εργαζόμενους το υπουργείο προχωρήσει στη μετακίνηση των 30 νοσηλευτών, αυτόματα μένουν 70 άνθρωποι για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 100.000 ασθενείς ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, πραγματοποιούνται 3.000 επεμβάσεις. Κοντά σε αυτά, όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι, σε οριακό σημείο βρίσκεται και το ιατρικό προσωπικό.
Στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 58 μόνιμοι γιατροί και 35 ειδικευόμενοι. Ηδη σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το τμήμα της χειρουργικής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του με επικουρικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και τμήματα (ΩΡΛ, ουρολογικό, οφθαλμιατρείο, παιδιατρικό) που λειτουργεί με έναν ή δύο γιατρούς το πολύ. Στο παθολογικό τμήμα τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων...
Προκλητική συμπεριφορά από την κυβέρνηση
Στο μεταξύ, χτες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού στον οποίο προχώρησαν στο ισόγειο του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι αρχικά με συνεργάτες του υπουργού και σεκιούριτι οι οποίοι τους παρεμπόδισαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του υπουργείου. Ωστόσο κάτω από την αγωνιστική πίεση που άσκησαν, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο διεκδικώντας αντιπροσωπεία να συναντήσει τον υπουργό.
Οι εργαζόμενοι περίμεναν καρτερικά για ώρα, αλλά παρά τις αντίθετες δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν τους δέχτηκε αλλά και παρέταξε αστυνομικές δυνάμεις έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για να τους εμποδίσει να τον συναντήσουν.
Την αδιαλλαξία αλλά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους κατήγγειλε ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «δε σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω. Τα αντιλαϊκά μέτρα θα τα ανατρέψουμε στην πράξη».
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Μανώλης Βαρδαβάκης εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να παλέψουν για τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δημόσια και δωρεάν αναβάθμιση των νοσοκομείων τα οποία θα βρίσκονται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.




πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: