Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΙΝΕΥΒ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Μετά από την τελευταία Γενική συνέλευση που έγινε στο δώμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας την Πέμπτη 05.07.2012 εγείρονται κάποια εύλογα ερωτήματα και κάποια εύλογα συμπεράσματα!!
Τα Ερωτήματα:

1ον) Γιατί εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών υπέβαλε την παραίτησή της η Πρόεδρος της ΕΙΝΕΥΒ;

2ον) Πόσο πλέον θα ανεχόμαστε την απαξίωση και τον εκφυλισμό της γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΕΥΒ;

3ον) Προς τι το τόσο τεθλιμένο ύφος και η απογοήτευση της Προέδρου που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε αδυναμία να εξηγήσει και να προτείνει μέτρα που θα ανατρέψουν το κλίμα στις Γενικές Συνελεύσεις;

4ον) Εν τέλει πέρα από την Πρόεδρο και τον νυν Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και με τόσο φλέγοντα ζητήματα να τρέχουν γιατί δεν παραβρέθηκαν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΕΥΒ;

5ον) Εν όψει αποφάσεων της ΟΕΝΓΕ για δυναμικές κινητοποιήσεις μήπως αυτή η "Ηρωϊκή Έξοδος" της Προέδρου αποτελεί το κύκνειο άσμα με σκοπό το φίμωμα και την διάλυση της ΕΙΝΕΥΒ, προς μεγάλη τέρψη των Διοικούντων;

Tα Συμπεράσματα:

Τα τελευταία 2 τουλάχιστον χρόνια η λειτουργία της ΕΙΝΕΥΒ βαίνει από το κακό στο χειρότερο!!Καμία πρωτοβουλία και καμία αγωνιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (επισχέσεις εργασίας ,απεργίες ΑΔΕΔΥ,στάσεις εργασίας κλπ) δεν υποστηρίχθηκε και δεν οργανώθηκε σωστά τόσο από την ΕΙΝΕΥΒ όσο και από τα μέλη του ΔΣ της ένωσης που εκτός από την Πρόεδρό της ,οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας των και συχνά υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις αυτές.
Η προώθηση και ικανοποίηση των καυτών προβλημάτων του κλάδου μας ,που απασχόλησαν και απασχολούν την Δημόσια Υγεία λόγω της καπιταλιστική κρίσης , ούτε αναδείχτηκαν αλλά ούτε και υπήρξε στρατηγική και σχεδιασμός συνδικαλιστικής τακτικής για να αντιμετωπιστούν και να αναδειχτούν!!
Στον τομέα της κοινής συνδικαλιστικής τακτικής και των συμμαχιών με άλλα σωματεία όπως των εργαζομένων του Νοσοσκομείου, υπήρξε μία τυπικής μορφής απλή και όχι δυναμική συμπαράσταση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ΓΝΧαλκίδας (νοσηλευτικό και διοικητικό)!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία 2 μόνο ιατρών του Νοσοκομείου μας στο πρόσφατο συλλαλητήριο -πορεία του Συλλόγου Εργαζομένων από το ΓΝΧαλκίδας στον ΕΟΠYΥ Χαλκίδας!!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά μόνο την εικόνα της παρακμής και της αδράνειας που έχει οδηγήσει το ΔΣ της ΕΙΝΕΥΒ , τόσο την Γενική Συνέλευση αλλά και  το ίδιο το σώμα των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νομού μας, η ηγεσία της ΕΙΝΕΥΒ!!
Ακόμη χαρακτηριστική είναι η έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού του συνδικαλιστικού έργου της ΕΙΝΕΥΒ με τους ιαρτούς των ΚΥ και των περιφερειακών Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου που ειρήσθω εν παρώδω είναι και αυτοί μέλη της ΕΙΝΕΥΒ με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως και οι ιατροί του ΓΝΧαλκίδας!!
Η έλλειψη στέγης και οικονομικών πόρων ,ακόμη και η ελλειπής έως παντελής πολλές φορές έλλειψη Γραμματειακής αλλά και Ταμειακής υποστήριξης (δεν συλλέγοναι οι συνδρομές των μελών) συνθέτουν το πάζλ και την απόλυτη εικόνα εκφύλισης του θεσμού της Ένωσης στα μάτια τόσο των διοικούντων όσο και των συναδέλφων ιατρών!!!
Δηλώνουμε τέλος ότι η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας είναι κάθετα αντίθετη με αυτή την πορεία του συνδικαλιστικού μας οργάνου και θα παλέψει για να αντιστραφεί το κλίμα και να κερδιθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των συναδέλφων απέναντι στην ΕΙΝΕΥΒ με σκοπό να αποκτήσει τον αγωνιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει για ένα αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικότητας στην ΥΓΕΙΑ.
Η ΔΗΠΑΚ αγωνίζεται και διεκδικεί:

1. Χρηματοδότηση


α) Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ. , των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.


β) Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.


γ) Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία -πρόνοια- φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.


2. Δημόσιες υποδομές


α) Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του νοσοκομείου παίδων «Α. Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμιση τους.


β) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας Στελέχωση με .μόνιμο .προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων. για τη. δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.


γ) Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.


δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.


ε) Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία-τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και των ιδρυμάτων πρόνοιας.


στ) Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%)και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.


ζ) Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.


η) Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.


θ) Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.ΥΑΕ), για την εξασφάλιση της έρευνας και μελέτης της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.


3. Φάρμακα


α) Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.


β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.


γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.


δ) Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.


ε) Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.


4. Προνοιακές παροχές


Επιδόματα


α) Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων´ σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και .καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως´25000 ευρώ.


β) καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.


γ) Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.


Για τα παιδιά


α) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.


β) Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.


γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα.


δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.


ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά.


5. Κατ´ οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων.


α) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ´ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.


β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.


Η ανάπτυξη της πάλης για αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα σε κάθε σωματείο, κλάδο, γειτονιά να σχεδιαστεί ανάλογα με τις μονάδες υγείας-πρόνοιας που υπάρχουν (μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ., νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα), τις ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.
η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: