Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» «Ερρίφθη ο κύβος» της διάλυσης νοσοκομείων

 
 

Μετακινούνται 30 νοσηλευτές στο «Αττικόν» νοσοκομείο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σωτηρία της «Αγίας Βαρβάρας» στις 13.7.2011
Την αρχή της γενικευμένης επίθεσης για διάλυση ολόκληρων υγειονομικών μονάδων στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων σηματοδοτεί η απόφαση της Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Χριστίνας Παπανικολάου για τη μεταφορά 30 νοσηλευτών και νοσηλευτριών στο «Αττικόν».
Η μετακίνηση του προσωπικού γίνεται μετά την προχτεσινή - και μάλιστα το βράδυ - αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ενώ υπέρ των συγχωνεύσεων τάχτηκε χτες και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ. Η Διοικητής επικαλείται το άρθρο 8 (παρ. 21) του νόμου 3599/2007 για την «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» και στην απόφασή της αναφέρει: «Εχοντας υπόψιν την αναγκαιότητα κάλυψης επιτακτικών και επειγουσών αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου "Αττικόν" και συγκεκριμένα την ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία κλειστών κλινών νοσηλείας, όπως και την έναρξη λειτουργίας δύο τουλάχιστον κλειστών χειρουργικών αιθουσών, μετακινούμε νοσηλευτικό προσωπικό (σ.σ. 30 άτομα) του νοσοκομείου "Η Αγία Βαρβάρα" για κάλυψη των επειγουσών και επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών».
Ομως ο παραπάνω νόμος δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης της απόσπασης του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και για ένα ακόμα τρίμηνο μέσα στον ίδιο χρόνο για την «κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών». Δηλαδή θα γίνεται ανανέωση της μετακίνησης από τρίμηνο σε τρίμηνο. Η διαλυτική διάσταση της απόφασης για μετακίνηση του προσωπικού καταδεικνύεται και απ' το γεγονός ότι «Η Αγία Βαρβάρα» σε επίπεδο «διασύνδεσης των νοσοκομείων» έχει συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας. Ομως οι νοσηλευτές μετακινούνται προς το «Αττικόν», που είναι πιθανό να αποτελέσει ένα απ' τα άρματα της γενικευμένης, και εμπορευματοποιημένης, ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, ώστε να έχουν ίδια έσοδα και να απαλλαγεί το κράτος απ' την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα καθολικό ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η μη στελέχωση εξ αρχής, του «Αττικού» νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί τώρα με τη διάλυση της «Αγίας Βαρβάρας».
Επικαιροποιούν παλιότερα σχέδια
Χτες συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και αποφάσισε την παρεμπόδιση της επίδοσης των μετακινήσεων στους 30 νοσηλευτές. Επίσης αποφάσισε τη σύγκληση για σήμερα Γενικής Συνέλευσης, ώρα 11 π.μ. και αύριο την οργάνωση σύσκεψης με φορείς της περιοχής για άμεσες κινητοποιήσεις.
«Ακριβώς πριν ένα χρόνο οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν και πάλι ένα σχέδιο διάλυσης του νοσοκομείου, που ήθελε τη μετατροπή του σε διαγνωστικό κέντρο ή σε κέντρο υγείας Αστικού Τύπου ή σε Ιδρυμα Χρονίων Πασχόντων» υπογράμμισε στο «Ρ» ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής απέτρεψαν εκείνο το σχέδιο και το ίδιο θα κάνουν και τώρα».
Η «Αγία Βαρβάρα» εξυπηρετεί μία τεράστια περιοχή και με πληθυσμό με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, οικογένειες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανέργους, μετανάστες, Τσιγγάνους κλπ. Το νοσοκομείο διαθέτει δύο παθολογικές κλινικές, καρδιολογική, χειρουργική, ουρολογική, οφθαλμολογική κλινική, μία από τις μεγαλύτερες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) της Αθήνας, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έναν πολύ καλό εργαστηριακό τομέα και εξωτερικά ιατρεία στα οποία εξετάζονται περίπου 100.000 ασθενείς το χρόνο.
Μειώσεις θέσεων και στον «Ευαγγελισμό»
Ο νέος οργανισμός του «Ευαγγελισμού» θα περιέχει μόνο τις θέσεις των υπηρετούντων καταργώντας έτσι τις κενές οργανικές θέσεις, όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές απαντήσεις του Διοικητή Μιχάλη Θεοδώρου σε αντιπροσωπεία των γιατρών και των εργαζομένων, που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις και τις απλήρωτες εφημερίες και τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Ο Διοικητής δεν έδωσε απάντηση για το τι θα γίνει με το προσωπικό όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση του νοσοκομείου με την Πολυκλινική, στην οποία έχει επίσης συγχωνευτεί το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.
Οσον αφορά τις πληρωμές των εφημεριών, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα πληρωθούν του Μάρτη μέχρι της 13 Ιούλη, και του Απρίλη στις αρχές Αυγούστου. Οσον αφορά τα εξαιρέσιμα και τα νυχτερινά των εργαζομένων υπάρχει κονδύλι μόνο για τον Απρίλη.
Αναφορικά με τα οικονομικά του νοσοκομείου ο Διοικητής είπε ότι υπάρχει κάλυψη μέχρι ένα διάστημα - χωρίς να προσδιορίσει και πόσο - μετά την επιχορήγηση 16 εκατ. ευρώ το τελευταίο διάστημα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: