Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Κίνδυνος - θάνατος για την υγεία του λαού

 

Σε νέες περικοπές που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του λαού, προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης.

Συνολικά, τα επόμενα 2 χρόνια θα γίνουν περικοπές 600 εκατ. ευρώ ή 300 ευρώ το χρόνο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις τελευταίες λεπτομέρειες των περικοπών στο υπουργείο Υγείας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.
Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τους προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) -που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Κυριακής- οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014 τότε οι συνολικές δημόσιας υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα οδηγήσει στο «στέγνωμα» των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αξιοποίηση της περιουσίας. Πάντως ο ίδιος ο υπουργός δεν διευκρίνισε από ποιους τομείς θα γίνουν οι περικοπές των 300+300 εκατ. ευρώ.
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα επιτύχουμε τους στόχους μας με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής, με τα οποία θα επιτύχουμε, αφενός τη μείωση των δαπανών, αφετέρου - όπως, ήδη, ανέφερα - θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ποιότητος των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας». Απαντώντας στην ερώτηση από πού θα γίνουν οι περικοπές ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε: «Μιλάμε για μία δαπάνη, η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Επίσης απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει πλαφόν 1.500 ευρώ στη δαπάνη ανά ασφαλισμένο μέσω του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε». «Συζήτησα -είπε- θέματα, τα οποία αφορούν το υπουργείο Υγείας και αφορούν τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης».
Μεγάλο πρόβλημα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο όμως ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, αλλά και της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών -το 80% των εσόδων του είναι από τις εισφορές- αδυνατεί να πληρώσει τους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας. Ετσι βρήκε 168 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάη 2012, όταν το συνολικό κονδύλι είναι 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, έρχονται οι ιατρικοί σύλλογοι με μια πρωτοφανή συνδικαλιστική λογική να διαμαρτύρονται γιατί πληρώνονται οι φαρμακοποιοί και όχι και αυτοί... Αντί δηλαδή να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στρέφονται κατά άλλων επαγγελματικών ομάδων στο χώρο της Υγείας.
Πιέζουν οι εταιρείες
Η δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί και σε αφόρητες πιέσεις από τις εταιρείες φαρμάκων. Ετσι χτες η εταιρεία NOVARTIS έκανε γνωστό ότι θα αναθεωρήσει την πρακτική τής μέχρι τώρα προμήθειας φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, αν δεν αποπληρωθεί μέρος των χρεών του Οργανισμού προς την εταιρεία. Σύμφωνα με τη NOVARTIS -που διαθέτει 300 φάρμακα στην ελληνική αγορά- τα σωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία είναι 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 43 εκατ. είναι μέχρι την 31/12/2011

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: