Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Αγριες περικοπές σε βάρος της υγείας του λαού


  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα μειωθούν κατά 661 τα τμήματα και οι κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τη δέσμευση στην τρόικα
  • Πρόσθετες περικοπές των δημόσιων δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014

Με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, σύνθλιψη δημόσιων δομών υπηρεσιών Υγείας, αλλά και με νέο πετσόκομα των δημόσιων δαπανών Υγείας τη διετία 2013-2014 προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Οι επικίνδυνες για την υγεία του λαού εξελίξεις που δρομολογούνται έγιναν καθαρές μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία της τρόικας την περασμένη Παρασκευή.
Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας προέταξε το «πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας», ανακοινώνοντας μετά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθετες περικοπές για το 2013 και 2014 συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ (δηλαδή 300 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές αυτές δεν έχουν επιμεριστεί και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει στο τέλος του 2012, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της μέχρι τότε πολιτικής. Σύμφωνα με άλλους σχεδιασμούς, οι περικοπές αυτές θα γίνουν απ' τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Υγείας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σε κάθε όμως περίπτωση σηματοδοτεί μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) - που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Κυριακής - οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014, τότε οι συνολικές δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα στεγνώσουν τα νοσοκομεία, που ήδη δεν διαθέτουν ούτε αναλώσιμα υλικά. Αποκαλυπτική γι' αυτή την οδυνηρή εξέλιξη είναι η δημοσιοποίηση την περασμένη Πέμπτη της έρευνας της ICAP, που σύμφωνα με τα στοιχεία της - όπως τα επεξεργάστηκε ο «Ρ» - τα νοσοκομεία μείωσαν κατά 40% τις παραγγελίες τους για υλικά τη διετία 2010-2011.
Οι δεσμεύσεις στην τρόικα
Την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με την τρόικα.
Παρά τις δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, του Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι «αποτελούν προτεραιότητά μας η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτέθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας:
  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα συγχωνευτούν 661 τμήματα και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της γενικότερης σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που απέμειναν.
  • Ενημερώθηκε η τρόικα για τον προσδιορισμό του λεγόμενου clowback της φαρμακοβιομηχανίας και το rebate των φαρμάκων.
Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, η φαρμακευτική δαπάνη - δηλαδή η δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων - θα πρέπει να είναι 240 εκατ. ευρώ το μήνα ή 2,88 δισ. ευρώ για το 2012. Κάθε υπέρβαση αυτής της δαπάνης αποτελεί το clowback, που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clowback ορίστηκε σε 156 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 39 εκατ. ευρώ το μήνα. Η μεν φαρμακοβιομηχανία δεν το δέχεται αυτό, διότι αρνείται το ΦΠΑ, η δε ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προσμετρά ως έσοδο που θα μειώσει τις δαπάνες. Πρόκειται για ένα «πιγκ-πογκ» μακριά απ' τις λαϊκές ανάγκες που θα διασφαλίζουν στον άρρωστο τα φάρμακά του.
Τα Rebates είναι κλιμακωτά ποσοστά επί του τζίρου των φαρμάκων που επιστρέφονται στα Ταμεία από τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην τρόικα, το ποσό αυτό ορίστηκε σε 10 εκατ. ευρώ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη του 2012.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια χίμαιρα, με την οποία επιχειρείται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.
Ευθυγράμμιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Της συνάντησης με την τρόικα προηγήθηκε συνεργασία του Ανδρέα Λυκουρέντζου με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και τους συντονιστές βουλευτές του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό και Σ. Κεδίκογλου.
Κι εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όσα εκτέθηκαν στην τρόικα. Αποκαλυπτικές εξάλλου είναι και οι ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου Υγείας. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρεται, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του έργου του υπουργείου Υγείας τόσο σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, όσο και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Εκτενής, επίσης, μνεία υπήρξε στο θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών του συστήματος Υγείας, καθώς και στο σχεδιασμό της ανακατανομής των μονάδων Υγείας, με βάση τη διασφάλιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τη γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα».
Δηλαδή υπάρχει ταύτιση στη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: