Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Σε οριακό σημείο τα δημόσια νοσοκομεία


Στο «αμήν» βρίσκονται νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, καθώς δεν μπορούν να καταθέσουν ολοκληρωμένα προγράμματα εφημεριών
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, οδηγούνται σε οριακό - λόγω των περικοπών - σημείο λειτουργίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σχεδιάζει καινούργιες περικοπές, ενόψει της έλευσης των συγχωνεύσεων και του νοικοκυρέματος στα οικονομικά της Υγείας.
Χτες, ο υπουργός Υγείας ολοκλήρωσε τους κύκλους των συναντήσεών του - ο προηγούμενος ήταν την περασμένη Παρασκευή - με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. «Εγινε συζήτηση - αναφέρεται σε ανακοίνωση - για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητήθηκε ο περιορισμός των δαπανών, η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες των Νοσοκομείων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Νοσοκομείου». Τέλος, αποφασίστηκε - χωρίς να αποσαφηνιστεί και το έργο της - να συγκροτηθεί μια «άμισθη ολιγομελής επιτελική ομάδα συνεργασίας, η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία όλων των μονάδων Υγείας της χώρας».
Ομαδικές παραιτήσεις στις Σέρρες
Ο υπουργός ζήτησε περιορισμό των δαπανών, όταν τα νοσοκομεία - στην κυριολεξία - έχουν στραγγαλιστεί οικονομικά.
Στο νοσοκομείο των Σερρών 10 ειδικευμένοι γιατροί της παθολογικής κλινικής υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο, εξαιτίας των περικοπών στα κονδύλια των εφημεριών. Συνολικά, το κονδύλι των εφημεριών που πραγματοποιούνται είναι περίπου 360.000 ευρώ το μήνα, αλλά το υπουργείο Υγείας ενέκρινε μόλις 280.000 ευρώ το μήνα. Αυτό έχει οδηγήσει τη διοίκηση να περικόπτει σταδιακά κονδύλια αλλάζοντας το είδος της εφημερίας. Π.χ. από ενεργό (24ωρη παρουσία του γιατρού) την κάνει μικτή (παρουσία μέχρι τις 9 μ.μ.) ή και ετοιμότητας (βρίσκεσαι εκτός νοσοκομείου και σε καλούν στα πολύ επείγοντα περιστατικά).
Επίσης, απ' τις 16.7.2012 οι ειδικευόμενοι γιατροί άρχισαν επίσχεση εργασίας λόγω απλήρωτων εφημεριών. Ετσι τις εφημερίες καλούνται να τις κάνουν όλες οι 11 ειδικευμένοι γιατροί (ένας είναι σε άδεια), με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένας γιατρός να καλείται να κάνει 4 συνεχόμενες εφημερίες για «να τα βγάλουν πέρα». Οι γιατροί παραιτήθηκαν ομαδικά αλλά οι παραιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές. Οι γιατροί εξακολουθούν να δουλεύουν και αύριο θα κάνουν γενική συνέλευση.
Ακραία κατάσταση στη Λαμία
Την περασμένη Κυριακή, μια έγκυος γυναίκα που προσήλθε στην εφημερία του νοσοκομείου Λαμίας, γέννησε χωρίς μαιευτήρα γιατρό, γιατί τα προγράμματα των εφημεριών δεν φτάνουν και γιατί στα πλαίσια των συγχωνεύσεων δεν έγιναν οι απαραίτητες συλλειτουργίες.
Η γυναίκα έφερε το παιδί της στον κόσμο με τη βοήθεια μαίας και ειδικευόμενου γιατρού. «Κινδυνεύουν εδώ και πολύ καιρό ζωές ανθρώπων», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Λαμίας Δημ. Σφύρας. «Εχουμε φτάσει στο αμήν, πρόσθεσε. Η κατάσταση είναι πλέον ακραία. Δεν έχουμε αναισθησιολόγο, μαιευτήρα, ορθοπαιδικό και υπολειτουργούν το ακτινολογικό και τα εργαστήρια».
Παλιά και νέα σχέδια
Εν τω μεταξύ ανασύρονται παλιά και νέα σχέδια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, όπως αυτά πρωτοδιατυπώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τις κυβερνήσεις τότε του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
Εκτοτε τα σχέδια αυτά επικαιροποιούνται με τελευταία εκείνη που έκανε το υπουργείο Υγείας με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο και είχε ως αρχή τη διοικητική διασύνδεση των 132 σε 80. Τα υπό συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης νοσοκομεία ανέρχονται σε 30-60, με κύριο επιχείρημα τη χαμηλή πληρότητα. Πρόκειται για μικρά νοσοκομεία στην επαρχία ή στην Αττική στα οποία έχουν πρόσβαση τα λαϊκά στρώματα των περιοχών.
Αυτήν την άμεση προσβασιμότητα για τα λαϊκά στρώματα καταστρέφει τώρα η συγκυβέρνηση, στο όνομα του περιορισμού της «σπατάλης». Για παράδειγμα, η μετακίνηση 30 νοσηλευτριών απ' το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας - ως «πλεονάζοντος» όπως υποστήριξε υποκριτικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς - πέρα απ' ότι οδηγεί το νοσοκομείο στο κλείσιμο, καταργεί και το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο στη Δυτική Αττική για τα παιδιά των άνεργων, των τσιγγάνων και των ανασφάλιστων στην περιοχή.
Με αφορμή τα πολλαπλά δημοσιεύματα για τα σχέδια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων η κοσμητεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «ένα σχέδιο, πριν από χρόνια, για την ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού ιστού με θέμα την "αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας" διαπραγματεύεται εννοιολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα στο επίμαχο θέμα σε διαφορετική κατεύθυνση με τη συζήτηση που γίνεται».
Την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Παραπαίει ο ΕΟΠΥΥ
Αποκαλυπτική για την κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι 190 ιδιωτικές κλινικές - δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλοι όμιλοι - οι οποίες περιθάλπουν ασφαλισμένους, με βάση το δημόσιο τιμολόγιο. Οι κλινικάρχες αναφέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τούς χρωστά σωρευτικά ένα δισ. ευρώ απ' το 2007. Ζητά την εξόφληση 700 εκ. ευρώ μέχρι την 31.10.2011.
  • Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στο Ασυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του - κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ - 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβρη του 2008 έως το τέλος του 2011.
Την περασμένη Παρασκευή, με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, δόθηκαν στο Ασυλο Ανιάτων 300.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και άλλες 68.000 ευρώ από τον ΟΓΑ. Μετά από σύσκεψη χτες στο υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνέχεια στην εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

πηγή  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: