Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Πετσόκομμα παροχών, τσεκούρωμα μισθών και σύνθλιψη υπηρεσιών


Την περίοδο 2009-2012 μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες Υγείας κατά 32% και οι μισθοί των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 21,6%

Περικοπές, χωρίς αναισθητικό, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τσεκούρι στους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι η κατάληξη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Την ίδια πολιτική που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στα πλαίσια της πιστής υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας», που φέρνει και τα μνημόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) -βλ. και τον Πίνακα που δημοσιεύουμε- οι συνολικές δαπάνες Υγείας θα μειωθούν από 22,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 13,5 δισ. ευρώ το 2012 (-40%). Ειδικότερα οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα μειωθούν από 14 δισ. σε 9,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο, που οδηγούν σε δραματικές περικοπές στις παροχές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Οι 4,564 δίσ. ευρώ περικοπές στη δημόσια δαπάνη Υγείας επιμερίζονται σε 3,103 δισ. ευρώ στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και 1,461 δισ. στη νοσοκομειακή δαπάνη.
Οι περικοπές στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αφορούν κυρίως στα φάρμακα -όπου οι ασφαλισμένοι με βαριά νοσήματα όπως οι καρκινοπαθείς έζησαν δραματικές καταστάσεις μέχρι να τα προμηθευτούν. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης αλλά και της ανεργίας, (καθώς το 80% των εσόδων του προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές) ενώ οι εταιρείες φαρμάκων απαιτούν πληρωμές τοις μετρητοίς τόσο από τα ταμεία όσο και από τους φαρμακοποιούς. Συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων παρουσίασε την εξής εξέλιξη: 2009 5,9 δισ., 2010 4,3 δισ., 2009 3,8 δισ. και 2012 3,2 δισ. (μαζί με το ΦΠΑ καθώς ο συγκυβερνητικός στόχος είναι η φαρμακευτική δαπάνη να περιοριστεί σε 240 εκατ. το μήνα ή 2,88 δισ. σε ετήσια βάση).
Περικοπές έγιναν και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα. Η δαπάνη είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2009 1,3 δισ. ευρώ, 2010 1,1 δισ., 2011 0,8 δισ. και 2012 1 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Σύνθλιψη γίνεται και στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων καθώς είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 2,9 δισ. ευρώ, 2010 2,6 δισ., 2011 2,4 δισ. και 2012 2,2 δισ. Τα αποτελέσματα άρχισαν να εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο: Να μην υπάρχουν υλικά, όπως γάζες και οινόπνευμα, ή άλλα υλικά ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία ή οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά, όπως επιδέσμους για αλλαγές σε αντικαρκινικά νοσοκομεία.
Σε γενικές γραμμές οι λειτουργικές δαπάνες για υλικά και άλλες υπηρεσίες (όπως καύσιμα, ιδιωτικά συνεργεία κλπ) διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Απ' αυτά το 60% είναι δαπάνες κυρίως για τα ιδιωτικά συνεργεία. Δηλαδή τα νοσοκομεία έχουν γίνει υποζύγια των φαρμακευτικών εταιρειών και των εργολάβων.
Τσεκούρι στους μισθούς - προσλήψεις με μπλοκάκια
Δε φτάνουν τα τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία, όπου σύμφωνα με τους οργανισμούς οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ηρθε και το τσεκούρι των μειώσεων στους μισθούς με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που είχαν γίνει λάστιχο για να καλύψουν τις τρομακτικές ανάγκες να ζουν και με μισθούς πείνας. Το 2009 η μισθοδοσία των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 3,379 δισ. ευρώ και είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2010 3,035 δισ., 2011 2,820 δισ. και το 2012 2,667 δισ. ευρώ.
Υπάρχει δηλαδή μια μείωση των ονομαστικών τιμών των αποδοχών 21,6% την περίοδο 2009-2012. Την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 16,53% και αναμένεται μια ακόμα μείωση κατά 5,08% για το 2012. Οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε ανασφαλή προγράμματα λειτουργίας των νοσοκομείων στις εφημερίες και καθυστερούμενες πληρωμές σε νυχτερινά, αργίες και εφημερίες.
Τα μεγάλα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές η συγκυβέρνηση έρχεται να καλύψει με εφαρμογή του νόμου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για προσλήψεις με μπλοκάκια, βάσει του νόμου 4058/2012, που προέβλεπε ότι «εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Η πρώτη προκήρυξη έγινε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για την πρόσληψη 2 γιατρών γενικής ιατρικής, εφτά νοσηλευτών και ενός τραυματιοφορέα.
Δηλαδή θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση, οι οποίοι θα αυτασφαλίζονται, ενώ τα νοσοκομεία θα πρέπει να εντείνουν τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να έχουν «ίδια έσοδα» για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αυτό θα σημάνει νέα χαράτσια στους ασφαλισμένους, όπως έχουν θεσμοθετηθεί με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπως η συμμετοχή 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις όταν δεν γίνονται σε δημόσιες μονάδες, οι οποίες είτε κλείνουν -όπως συμβαίνει με τα εργαστήρια του ΙΚΑ- ή έχουν μακρόχρονες ουρές - όπως συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα μετακυλίεται σημαντικό μέρος των αναγκών, κυρίως για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή εμβολιασμούς παιδιών, στα «κοινωνικά ιατρεία» ή «κοινωνικά φαρμακεία», που λειτουργούν με τη συνεργασία Ιατρικών Συλλόγων, Δημοτικών αρχών και της Εκκλησίας προσφέροντας όμως - παρά την ανακούφιση που μπορεί να προσφέρουν - υπηρεσίες μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για καθολικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Ερρίφθη ο κύβος των συγχωνεύσεων
Η πολιτική αυτή είναι δεσμευτική για τη συγκυβέρνηση στα πλαίσια της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στις αρχές της βδομάδας (17/7/2012) μιλώντας σε συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχουν μπει για να προχωρήσουν γοργά οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια προβλέπουν η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, είναι και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων (για τις οποίες έγινε την Παρασκευή και η πρώτη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων).
Βέβαια, ο κύβος των συγχωνεύσεων ερρίφθη στις 9/7/2012 με την απόφαση για τη μετακίνηση 30 νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο νοσοκομείο «Αττικόν» για να ανοίξει μια πτέρυγα με τριάντα κρεβάτια, όπου θα λειτουργήσει η νευροχειρουργική, η γναθοχειρουργική και η ουρολογική κλινική. Δηλαδή ένα νοσοκομείο που έπρεπε να είχε επανδρωθεί εξ αρχής -αλλά άνοιξε για τις προεκλογικές ανάγκες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη- επανδρώνεται τώρα με τη διάλυση ενός άλλου νοσοκομείου, όπως είναι το «Αγία Βαρβάρα», που εξυπηρετεί μόνο στα εξωτερικά ιατρεία 100.000 άτομα το χρόνο. Ανάμεσα στις επιπτώσεις που θα έχει η μετακίνηση είναι και η κατάργηση του Κέντρου Εμβολιασμού των παιδιών, καθώς μετακινούνται οι δύο επισκέπτριες Υγείας που εμβολίαζαν τα παιδιά των ανέργων, των Τσιγγάνων, των ανασφάλιστων και των απόκληρων στις δυτικές συνοικίες.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: