Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «Στην εντατική» λόγω της υποχρηματοδότησης


Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας και του Φαρμάκου, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης του λαού, καθώς η κατάσταση είναι ήδη τραγική. Αυτό αναδείχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ) Αλεξανδρούπολης, που το επόμενο διάστημα θα ενισχύσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει χρέη προς προμηθευτές, κλπ, 45 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη των χρεών του χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 1,5 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο διάστημα το νοσοκομείο είχε αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο με 1,9 εκατ. ευρώ, προμηθεύτηκε κάποια υλικά και επαναλειτουργεί τα τακτικά χειρουργεία μέχρι να ξεμείνει και πάλι.
Στο μεταξύ, λόγω της υποχρηματοδότησης, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ειδικές εξετάσεις άμεσα (στεφανιογραφία, σαλπιγγογραφία, κ.ά.).
Ο βαρύς τεχνολογικός εξοπλισμός του ακτινολογικού (μαγνητικός τομογράφος, υπερηχοτομογράφοι, κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα) στο σύνολό του είναι χωρίς συντήρηση και δουλεύει με προβλήματα, γιατί δεν έχει γίνει σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρεία. Οι γιατροί φοβούνται ότι πολύ σύντομα, τα μηχανήματα θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει περικοπές σε δεδουλευμένες εφημερίες (από 1-3 σε κάθε γιατρό), επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα για να τις πληρώσει, ενώ με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας, μιλά για εφημεριακή λειτουργία στα όρια του κινδύνου.
Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του νοσοκομείου για τις εφημερίες όπως έχει εγκριθεί από το υπουργείο, είναι 440.000 ευρώ. Ποσό που υπολείπεται κατά πολύ της ασφαλούς λειτουργίας η οποία σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ, αλλά και της διοίκησης η οποία μετά από ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εκτιμά ότι θα έπρεπε να αγγίζουν τις 490.000.
Αποδεικτικό της τραγικής κατάστασης με τις εφημερίες, είναι το γεγονός ότι για τη διάσωση ενός 12χρονου παιδιού που τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής από τουριστικό λεωφορείο, στη Γεμιστή του Εβρου, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά κατάγματα και βλάβες σε ζωτικά όργανα, δούλεψαν 10 άτομα (γιατροί και άλλο προσωπικό) τα οποία δεν ήταν σε εφημερία. Και εργάστηκαν με αυταπάρνηση μέχρι τις 5 το πρωί, γνωρίζοντας ότι δε θα πάρουν αμοιβή.
Πλαίσιο πάλης που απαντά στα επείγοντα προβλήματα.
Η Φ. Τρέλλη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε στη συνέντευξη ότι «ο αγώνας για τα επείγοντα προβλήματα είναι αναγκαίο να συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης». Ακόμα, κάλεσε σε πάλη με στόχους για μια σειρά επείγοντα ζητήματα με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ , των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: