Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες

Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας το τελευταίο διάστημα είναι άκρως ανησυχητικές και εκρηκτικά επείγουσες.
Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας έχει πολλές φορές φορές από αυτό το βήμα (επίσημο blog) τονίσει τόσο με δημοσιεύματα του Τύπου όσο και με δικές της παρεμβάσεις τις άκρως επικίνδυνες για την δημόσια Υγεία ανατροπές που έχουν λάβει χώρα τόσο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στον νομό μας αλλά η επίσημη ηγεσία των Νοσοκομειακών ιατρών Εύβοιας "περί άλλων τυρβάζει".
Μετά τις άγριες περικοπές των κονδυλίων εφημέρευσης για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ πανελλήνια,υπάρχουν προβλήματα στην εφημέρευση των Νοσοκομείων και των ΚΥ του Νομού μας από την αρχή του 2012 και όσο περνάει ο καιρός αυτά επιδεινώνονται.
Για τους μήνες Ιανουάριο,Φεβρουάριο,Μάρτιο και Απρίλιο οι συνάδελφοι ενώ εφημέρευσαν ανόλογα με τα προγράμματα που καταρτίστηκαν από τις κλινικές και τις διευθύνσεις τους και αφού υπογράφηκαν από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, λόγω των περικομμένων και ανεπαρκών κονδυλίων εφημέρευσης που δόθηκαν από την κυβέρνηση (Υπ.Υγείας) πληρώθηκαν πετσοκομένες κατά 30-40% ανάλογα με την κλινική και την ειδικότητα ενώ είχαν πραγματοποιηθεί στο ακέραιο από τους συναδέλφους των κατά τόπους μονάδων Υγείας.
Επίσης από τα τέλη του 2011 ιδίως στο Νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω των μειωμένων εφημεριακών κονδυλίων η Διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου σε αγαστή συνεργασία με το Υπ. Υγείας αποφάσισε να μην εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία, κρίνοντάς τες "ειδικότητες μη πρώτης γραμμής" οι Ουρολόγοι,οι Πνευμονολόγοι,οι Οφθαλμίατροι,οι Οδοντίατροι κ.α. , βασίζοντας αυτή την απόφασή τους στην ανεπάρκεια των κονδυλίων για εφημερίες!!!!
Η ΔΗΠΑΚ έχει εξ αρχής καταγγείλει την ενέργεια αυτή και καθιστά υπεύθυνη την Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας για την πλημμελή και ανασφαλή εφημέρευση που απορρέει από την έλλειψη των παραπάνω ειδικοτήτων από την εφημερία του Νοσοκομείου Χαλκίδας.Ταυτόχρονα η ανοχή και συγκάλυψη των ανωτέρω ενεργειών της Διοίκησης από μερίδα συναδέλφων που κατέχουν και θέσεις στο ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ  αποτελεί μέγα ατόπημα τόσο συνδικαλιστικό όσο και επιστημονικής ηθικής της Υγείας.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ οφείλει αμέσως να να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες που συνιστούν κίνδυνο για την Υγεία των συμπολιτών μας και να συσπειρώσει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς για να εξευρεθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των Νοσοκομείων της Εύβοιας που θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο το άμεσο χρονικό διάστημα!!
Επίσης επισημαίνουμε ότι παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, ενώ καθυστερεί δραματικά η ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Διαπιστώνεται σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο σύνολο των κλινικών, παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών και αδυναμία σταθερής, συνεχούς λειτουργίας του αξονικού τομογράφου.

Διαπιστώνεται επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων που αφορούν τα νυχτερινά, τις αργίες κλπ, κι αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και το πλαφόν στις εφημερίες που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του νοσοκομείου, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Σε υπόμνημα του σωματείου των εργαζομένων αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα αιτήματα:

Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, η προσαρμογή του οργανισμού του νοσοκομείου στις σύγχρονες ανάγκες, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η λειτουργία του αξονικού τομογράφου όλο το 24ωρο, η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης υλικών, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, η έγκαιρη πληρωμή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων, η μισθολογική αναβάθμιση, η ένταξη των εργαζομένων στα Ανθυγιεινά επαγγέλματα, το κούρεμα των δανείων των εργαζομένων στο 40%, η αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Τα στοιχεία τεκμηριώνουν τη θέση πως η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, και ιδιαίτερα η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας έχουν διαμορφώσει οδυνηρή κατάσταση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου της Χαλκίδας σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, την καταβολή των δεδουλευμένων, την ανάκληση των μειώσεων στους μισθούς γενικότερα του εισοδήματος των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη της κατάργησης των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, τη ματαίωση της διαλυτικής συγχώνευσης - υποβάθμισης των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ


«Κόβει» ειδικότητες και συγχωνεύει κλινικές

Στη ζητιανιά για φάρμακα τα νοσοκομεία της Κρήτης


Στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εφημεριών -παρά την κατάρτιση ανασφαλών, μέχρι τώρα, προγραμμάτων, λόγω περικοπών- προσανατολίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη ΝΕΤ.

Μοχλός σε αυτή την επιλογή, εκτός απ' τις περικοπές των κονδυλίων, θα αποτελέσουν και οι συγχωνεύσεις τομέων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την εγκύκλιο που έστειλε (19/7/2012) ότι κάθε υπέρβαση των εφημεριών απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού πρέπει να αναθεωρείται απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι δυστυχώς και διαδικαστικό. Γιατί τους τρεις προηγούμενους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας δεν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία, έχουμε μια υπέρβαση της δαπάνης και σήμερα προσπαθούμε για τις δεδουλευμένες εφημερίες να μην ζημιωθούν οι ιατροί. Αυτό είναι μια δύσκολη εσωτερική διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει τον προγραμματισμό με όσα ψηφίστηκαν το Μάρτιο μήνα στη Βουλή».
Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκατ. ευρώ - αντί των 450 εκατ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.
Ο ίδιος ο υπουργός έθεσε το ερώτημα «Θα μου πείτε: "δεν θα υπάρχουν εφημερίες στα νοσοκομεία;"» για να απαντήσει: «Θα γίνει εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών».
Και ως «εξορθολογισμό» ανέφερε τον εξοβελισμό ολόκληρων ειδικοτήτων γιατρών απ' τις εφημερίες! «Πρέπει, είπε, να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θα εφημερεύουν στις ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες, στις ειδικότητες οι οποίες χρειάζεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε έκτακτα περιστατικά και όχι να γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων για τις εφημερίες με γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι αμέσου και επιτακτικής ανάγκης για την εφημερία ενός νοσοκομείου».
Κι όταν επισημάνθηκε ότι δε φτάνουν οι γιατροί για τις εφημερίες απάντησε: «Και αυτό συμβαίνει, γι' αυτό ακριβώς μιλήσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση τμημάτων και κλινικών». Επίσης, σε άλλο σημείο είπε: «Θα εργαστώ σκληρά για να υπάρξει εξορθολογισμός στη λειτουργία του συστήματος, αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού και του νοσηλευτικού, θα υπάρξουν συνέργειες στα νοσοκομεία για να υπάρξει οικονομία».
Παρακαλούν για φάρμακα
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο Α. Λυκουρέντζος την εξάρτησε, πρωτίστως, απ' τις «ασφαλιστικές εισφορές», χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε κρατική χρηματοδότηση. Οι εισφορές, όπως είπε, λόγω οικονομικής κρίσης, ανεργίας και λουκέτων στα μαγαζιά «δε φτάνουν να καλύψουμε όχι μόνο το φάρμακο, τα διαγνωστικά κέντρα, τα ορθοπεδικά υλικά τα οποία χρειάζεται το νοσοκομείο, τα γενικότερα νοσοκομειακά υλικά τα οποία προμηθευόμαστε».
Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, οδήγησαν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) να βγει στη ζητιανιά για φάρμακα. Επικαλούμενη την οικονομική κρίση απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Παρακαλούμε για την ευγενική χορηγία σας και τη δωρεάν αποστολή φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία ευθύνης μας, που θα συμβάλουν ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον ασθενή» (!)

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Αγριες περικοπές σε βάρος της υγείας του λαού


  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα μειωθούν κατά 661 τα τμήματα και οι κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τη δέσμευση στην τρόικα
  • Πρόσθετες περικοπές των δημόσιων δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014

Με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, σύνθλιψη δημόσιων δομών υπηρεσιών Υγείας, αλλά και με νέο πετσόκομα των δημόσιων δαπανών Υγείας τη διετία 2013-2014 προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Οι επικίνδυνες για την υγεία του λαού εξελίξεις που δρομολογούνται έγιναν καθαρές μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία της τρόικας την περασμένη Παρασκευή.
Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας προέταξε το «πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας», ανακοινώνοντας μετά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθετες περικοπές για το 2013 και 2014 συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ (δηλαδή 300 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές αυτές δεν έχουν επιμεριστεί και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει στο τέλος του 2012, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της μέχρι τότε πολιτικής. Σύμφωνα με άλλους σχεδιασμούς, οι περικοπές αυτές θα γίνουν απ' τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Υγείας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σε κάθε όμως περίπτωση σηματοδοτεί μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) - που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Κυριακής - οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014, τότε οι συνολικές δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα στεγνώσουν τα νοσοκομεία, που ήδη δεν διαθέτουν ούτε αναλώσιμα υλικά. Αποκαλυπτική γι' αυτή την οδυνηρή εξέλιξη είναι η δημοσιοποίηση την περασμένη Πέμπτη της έρευνας της ICAP, που σύμφωνα με τα στοιχεία της - όπως τα επεξεργάστηκε ο «Ρ» - τα νοσοκομεία μείωσαν κατά 40% τις παραγγελίες τους για υλικά τη διετία 2010-2011.
Οι δεσμεύσεις στην τρόικα
Την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με την τρόικα.
Παρά τις δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, του Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι «αποτελούν προτεραιότητά μας η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτέθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας:
  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα συγχωνευτούν 661 τμήματα και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της γενικότερης σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που απέμειναν.
  • Ενημερώθηκε η τρόικα για τον προσδιορισμό του λεγόμενου clowback της φαρμακοβιομηχανίας και το rebate των φαρμάκων.
Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, η φαρμακευτική δαπάνη - δηλαδή η δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων - θα πρέπει να είναι 240 εκατ. ευρώ το μήνα ή 2,88 δισ. ευρώ για το 2012. Κάθε υπέρβαση αυτής της δαπάνης αποτελεί το clowback, που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clowback ορίστηκε σε 156 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 39 εκατ. ευρώ το μήνα. Η μεν φαρμακοβιομηχανία δεν το δέχεται αυτό, διότι αρνείται το ΦΠΑ, η δε ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προσμετρά ως έσοδο που θα μειώσει τις δαπάνες. Πρόκειται για ένα «πιγκ-πογκ» μακριά απ' τις λαϊκές ανάγκες που θα διασφαλίζουν στον άρρωστο τα φάρμακά του.
Τα Rebates είναι κλιμακωτά ποσοστά επί του τζίρου των φαρμάκων που επιστρέφονται στα Ταμεία από τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην τρόικα, το ποσό αυτό ορίστηκε σε 10 εκατ. ευρώ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη του 2012.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια χίμαιρα, με την οποία επιχειρείται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.
Ευθυγράμμιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Της συνάντησης με την τρόικα προηγήθηκε συνεργασία του Ανδρέα Λυκουρέντζου με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και τους συντονιστές βουλευτές του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό και Σ. Κεδίκογλου.
Κι εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όσα εκτέθηκαν στην τρόικα. Αποκαλυπτικές εξάλλου είναι και οι ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου Υγείας. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρεται, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του έργου του υπουργείου Υγείας τόσο σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, όσο και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Εκτενής, επίσης, μνεία υπήρξε στο θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών του συστήματος Υγείας, καθώς και στο σχεδιασμό της ανακατανομής των μονάδων Υγείας, με βάση τη διασφάλιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τη γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα».
Δηλαδή υπάρχει ταύτιση στη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Σε δεύτερη μοίρα οι ανάγκες των ασθενών



Προγράμματα σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες για ασφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία που θα παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασθενείς, ζητά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
«Καλείστε όπως δώσετε εντολή στους Διοικητές των νοσοκομείων εποπτείας σας, τα προγράμματα των εφημεριών των ιατρών από τον Ιούλιο 2012 και κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στο ύψος της εγκεκριμένης πίστωσης και να σας τα υποβάλλουν προς έλεγχο και προέγκριση» αναφέρει ο υπουργός Υγείας στο έγγραφό του (19/7/2012) προς τους διοικητές των ΥΠΕ και τονίζει: «Η ύπαρξη οποιασδήποτε υπέρβασης της μηνιαίας εγκεκριμένης πίστωσης, καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή του προγράμματος εφημεριών από την οικονομική υπηρεσία του κάθε νοσοκομείου, όπως ορίζεται στην παρ. 5γ. του υπ' αριθμ. 2/31643/18-4-2012 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς τη συνολικά για το σκοπό αυτό διατιθέμενη πίστωση από το υπουργείο Υγείας, και την ανασύνταξη της κατάστασης πληρωμής της σχετικής δαπάνης δεδομένου ότι, όπως έχει γνωστοποιηθεί, δεν θα διατεθούν για το σκοπό αυτό συμπληρωματικές πιστώσεις, κατά το τρέχον οικονομικό έτος».
Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκατ. ευρώ - αντί των 450 εκατ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.
Το αποτέλεσμα είναι και οι πληρωμές των εφημεριών, μέχρι τα επιτρεπόμενα πλαφόν, για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη - όπου αυτές έγιναν - καλύφθηκαν με κρατικά κονδύλια μόνο σε ποσοστό 80% και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν είτε από ίδια έσοδα των νοσοκομείων είτε από κονδύλια της υγειονομικής περιφέρειας. Μάλιστα, το ΓΛΚ αναγκάστηκε να εκδώσει και διορθωτική εγκύκλιο για το θέμα των πληρωμών εφημεριών με ίδια έσοδα. Αλλωστε και ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει στο έγγραφό του ότι «προκύπτει τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή των εφημεριών των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2012». Ωστόσο, επιμένει στη λογική των επικίνδυνων, για ασφαλή προγράμματα, περικοπών.
Στρατιωτική διαταγή διοικητή... νοσοκομείου!
Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποφάσισαν και συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και την αποχή τόσο από το τακτικό ωράριο όσο και από τις εφημερίες, γιατί είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες 6 μηνών. Επίσης μαζί με τους ειδικευμένους και τους επικουρικούς συναδέλφους τους κατάγγειλαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι με τις εφημερίες που τους «επιβάλλονται, υπερβαίνουν κατά πολύ το νόμιμο αριθμό ωρών και δεν καταβάλλονται ή καταβάλλονται εν μέρει».
Η απάντηση ήρθε ήρθε από το διοικητή Ηρακλή Χατζηνέστωρο με δικαστικό κλητήρα ο οποίος επέδωσε στους γιατρούς την «εντολή» του - όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το έγγραφό του. «Σας κοινοποιούμε, αναφέρει, το πρόγραμμα εφημέρευσης του νοσοκομείου και καλείσθε όπως παρουσιαστείτε κανονικά και με βάση το πρόγραμμα να καλύψετε κανονικά το τμήμα που εφημερεύετε. Η παρούσα αποτελεί εντολή και τούτο καθ' όσον κρίνεται από τη Διοίκηση ότι υπάρχει διακινδύνευση της υγείας και της ζωής των προσερχομένων πολιτών - ασθενών».
Απάντηση έδωσε η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου Κομοτηνής με ανακοίνωσή στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Τα διλήμματα περί δημοσίου συμφέροντος, ασφάλειας των ασθενών και ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου, θα πρέπει να τίθενται σε αυτούς που τα δημιούργησαν και είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επίλυσής τους. Γιά την διάλυση του ΕΣΥ που συστηματικά μεθοδεύεται από την κυβέρνηση κατ' επιταγή των ..."εταίρων" μας, ουδεμία ευθύνη έχουν οι γιατροί και οι ασθενείς, οι οποίοι είναι τα θύματα».
Κλιμακώνουν οι γιατροί σε Μακεδονία - Θράκη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Μακεδονία και τη Θράκη, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και στην πολύμηνη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές κλπ) του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών (για τους γιατρούς) και υπερωριών (νοσηλευτές, τεχνικοί απλήρωτοι από τον Απρίλη). Οι ειδικευόμενοι γιατροί, από χτες ξεκίνησαν και επίσχεση εργασίας. Οπως κατήγγειλαν, αδυνατούν να βγάλουν το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Επίσης κατήγγειλαν τη μείωση των κλινών από 800 σε 650, την αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων και το κλείσιμο κλινικών (Β' Παθολογική, Β' Καρδιολογική κλπ).
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν σήμερα στις 10 το πρωί, οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που θα γίνει στην πύλη του νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ελλείψεις προσωπικού και υλικών, απλήρωτες εφημερίες 4 μηνών κλπ). Ταυτόχρονα έχουν προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης.
Στο μεταξύ σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν από την επόμενη εβδομάδα οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών που ήδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Επίσης σχεδιάζουν να καταθέσουν στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την επικίνδυνη λειτουργία του νοσοκομείου. Στόχος των γιατρών είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνουν σε συντονισμό με τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, προκειμένου να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης του λαού η αντίσταση στην πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας.
Οι γιατροί απαιτούν άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και να μην υποβαθμιστούν άλλο οι υπηρεσίες Υγείας. Καλούν το λαό να παλέψει μαζί τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους τους πολίτες. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Κίνδυνος - θάνατος για την υγεία του λαού

 

Σε νέες περικοπές που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του λαού, προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης.

Συνολικά, τα επόμενα 2 χρόνια θα γίνουν περικοπές 600 εκατ. ευρώ ή 300 ευρώ το χρόνο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις τελευταίες λεπτομέρειες των περικοπών στο υπουργείο Υγείας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.
Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τους προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) -που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Κυριακής- οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014 τότε οι συνολικές δημόσιας υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα οδηγήσει στο «στέγνωμα» των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αξιοποίηση της περιουσίας. Πάντως ο ίδιος ο υπουργός δεν διευκρίνισε από ποιους τομείς θα γίνουν οι περικοπές των 300+300 εκατ. ευρώ.
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα επιτύχουμε τους στόχους μας με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής, με τα οποία θα επιτύχουμε, αφενός τη μείωση των δαπανών, αφετέρου - όπως, ήδη, ανέφερα - θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ποιότητος των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας». Απαντώντας στην ερώτηση από πού θα γίνουν οι περικοπές ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε: «Μιλάμε για μία δαπάνη, η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Επίσης απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει πλαφόν 1.500 ευρώ στη δαπάνη ανά ασφαλισμένο μέσω του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε». «Συζήτησα -είπε- θέματα, τα οποία αφορούν το υπουργείο Υγείας και αφορούν τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης».
Μεγάλο πρόβλημα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο όμως ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, αλλά και της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών -το 80% των εσόδων του είναι από τις εισφορές- αδυνατεί να πληρώσει τους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας. Ετσι βρήκε 168 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάη 2012, όταν το συνολικό κονδύλι είναι 207 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, έρχονται οι ιατρικοί σύλλογοι με μια πρωτοφανή συνδικαλιστική λογική να διαμαρτύρονται γιατί πληρώνονται οι φαρμακοποιοί και όχι και αυτοί... Αντί δηλαδή να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στρέφονται κατά άλλων επαγγελματικών ομάδων στο χώρο της Υγείας.
Πιέζουν οι εταιρείες
Η δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί και σε αφόρητες πιέσεις από τις εταιρείες φαρμάκων. Ετσι χτες η εταιρεία NOVARTIS έκανε γνωστό ότι θα αναθεωρήσει την πρακτική τής μέχρι τώρα προμήθειας φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, αν δεν αποπληρωθεί μέρος των χρεών του Οργανισμού προς την εταιρεία. Σύμφωνα με τη NOVARTIS -που διαθέτει 300 φάρμακα στην ελληνική αγορά- τα σωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία είναι 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 43 εκατ. είναι μέχρι την 31/12/2011

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Σε οριακό σημείο τα δημόσια νοσοκομεία


Στο «αμήν» βρίσκονται νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, καθώς δεν μπορούν να καταθέσουν ολοκληρωμένα προγράμματα εφημεριών
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, οδηγούνται σε οριακό - λόγω των περικοπών - σημείο λειτουργίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σχεδιάζει καινούργιες περικοπές, ενόψει της έλευσης των συγχωνεύσεων και του νοικοκυρέματος στα οικονομικά της Υγείας.
Χτες, ο υπουργός Υγείας ολοκλήρωσε τους κύκλους των συναντήσεών του - ο προηγούμενος ήταν την περασμένη Παρασκευή - με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. «Εγινε συζήτηση - αναφέρεται σε ανακοίνωση - για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητήθηκε ο περιορισμός των δαπανών, η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες των Νοσοκομείων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Νοσοκομείου». Τέλος, αποφασίστηκε - χωρίς να αποσαφηνιστεί και το έργο της - να συγκροτηθεί μια «άμισθη ολιγομελής επιτελική ομάδα συνεργασίας, η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία όλων των μονάδων Υγείας της χώρας».
Ομαδικές παραιτήσεις στις Σέρρες
Ο υπουργός ζήτησε περιορισμό των δαπανών, όταν τα νοσοκομεία - στην κυριολεξία - έχουν στραγγαλιστεί οικονομικά.
Στο νοσοκομείο των Σερρών 10 ειδικευμένοι γιατροί της παθολογικής κλινικής υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο, εξαιτίας των περικοπών στα κονδύλια των εφημεριών. Συνολικά, το κονδύλι των εφημεριών που πραγματοποιούνται είναι περίπου 360.000 ευρώ το μήνα, αλλά το υπουργείο Υγείας ενέκρινε μόλις 280.000 ευρώ το μήνα. Αυτό έχει οδηγήσει τη διοίκηση να περικόπτει σταδιακά κονδύλια αλλάζοντας το είδος της εφημερίας. Π.χ. από ενεργό (24ωρη παρουσία του γιατρού) την κάνει μικτή (παρουσία μέχρι τις 9 μ.μ.) ή και ετοιμότητας (βρίσκεσαι εκτός νοσοκομείου και σε καλούν στα πολύ επείγοντα περιστατικά).
Επίσης, απ' τις 16.7.2012 οι ειδικευόμενοι γιατροί άρχισαν επίσχεση εργασίας λόγω απλήρωτων εφημεριών. Ετσι τις εφημερίες καλούνται να τις κάνουν όλες οι 11 ειδικευμένοι γιατροί (ένας είναι σε άδεια), με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένας γιατρός να καλείται να κάνει 4 συνεχόμενες εφημερίες για «να τα βγάλουν πέρα». Οι γιατροί παραιτήθηκαν ομαδικά αλλά οι παραιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές. Οι γιατροί εξακολουθούν να δουλεύουν και αύριο θα κάνουν γενική συνέλευση.
Ακραία κατάσταση στη Λαμία
Την περασμένη Κυριακή, μια έγκυος γυναίκα που προσήλθε στην εφημερία του νοσοκομείου Λαμίας, γέννησε χωρίς μαιευτήρα γιατρό, γιατί τα προγράμματα των εφημεριών δεν φτάνουν και γιατί στα πλαίσια των συγχωνεύσεων δεν έγιναν οι απαραίτητες συλλειτουργίες.
Η γυναίκα έφερε το παιδί της στον κόσμο με τη βοήθεια μαίας και ειδικευόμενου γιατρού. «Κινδυνεύουν εδώ και πολύ καιρό ζωές ανθρώπων», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Λαμίας Δημ. Σφύρας. «Εχουμε φτάσει στο αμήν, πρόσθεσε. Η κατάσταση είναι πλέον ακραία. Δεν έχουμε αναισθησιολόγο, μαιευτήρα, ορθοπαιδικό και υπολειτουργούν το ακτινολογικό και τα εργαστήρια».
Παλιά και νέα σχέδια
Εν τω μεταξύ ανασύρονται παλιά και νέα σχέδια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, όπως αυτά πρωτοδιατυπώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τις κυβερνήσεις τότε του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
Εκτοτε τα σχέδια αυτά επικαιροποιούνται με τελευταία εκείνη που έκανε το υπουργείο Υγείας με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο και είχε ως αρχή τη διοικητική διασύνδεση των 132 σε 80. Τα υπό συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης νοσοκομεία ανέρχονται σε 30-60, με κύριο επιχείρημα τη χαμηλή πληρότητα. Πρόκειται για μικρά νοσοκομεία στην επαρχία ή στην Αττική στα οποία έχουν πρόσβαση τα λαϊκά στρώματα των περιοχών.
Αυτήν την άμεση προσβασιμότητα για τα λαϊκά στρώματα καταστρέφει τώρα η συγκυβέρνηση, στο όνομα του περιορισμού της «σπατάλης». Για παράδειγμα, η μετακίνηση 30 νοσηλευτριών απ' το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας - ως «πλεονάζοντος» όπως υποστήριξε υποκριτικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς - πέρα απ' ότι οδηγεί το νοσοκομείο στο κλείσιμο, καταργεί και το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο στη Δυτική Αττική για τα παιδιά των άνεργων, των τσιγγάνων και των ανασφάλιστων στην περιοχή.
Με αφορμή τα πολλαπλά δημοσιεύματα για τα σχέδια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων η κοσμητεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «ένα σχέδιο, πριν από χρόνια, για την ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού ιστού με θέμα την "αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας" διαπραγματεύεται εννοιολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα στο επίμαχο θέμα σε διαφορετική κατεύθυνση με τη συζήτηση που γίνεται».
Την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Παραπαίει ο ΕΟΠΥΥ
Αποκαλυπτική για την κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι 190 ιδιωτικές κλινικές - δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλοι όμιλοι - οι οποίες περιθάλπουν ασφαλισμένους, με βάση το δημόσιο τιμολόγιο. Οι κλινικάρχες αναφέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τούς χρωστά σωρευτικά ένα δισ. ευρώ απ' το 2007. Ζητά την εξόφληση 700 εκ. ευρώ μέχρι την 31.10.2011.
  • Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στο Ασυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του - κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ - 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβρη του 2008 έως το τέλος του 2011.
Την περασμένη Παρασκευή, με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, δόθηκαν στο Ασυλο Ανιάτων 300.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και άλλες 68.000 ευρώ από τον ΟΓΑ. Μετά από σύσκεψη χτες στο υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνέχεια στην εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

πηγή  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Πετσόκομμα παροχών, τσεκούρωμα μισθών και σύνθλιψη υπηρεσιών


Την περίοδο 2009-2012 μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες Υγείας κατά 32% και οι μισθοί των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 21,6%

Περικοπές, χωρίς αναισθητικό, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τσεκούρι στους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι η κατάληξη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Την ίδια πολιτική που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στα πλαίσια της πιστής υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας», που φέρνει και τα μνημόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) -βλ. και τον Πίνακα που δημοσιεύουμε- οι συνολικές δαπάνες Υγείας θα μειωθούν από 22,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 13,5 δισ. ευρώ το 2012 (-40%). Ειδικότερα οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα μειωθούν από 14 δισ. σε 9,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο, που οδηγούν σε δραματικές περικοπές στις παροχές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Οι 4,564 δίσ. ευρώ περικοπές στη δημόσια δαπάνη Υγείας επιμερίζονται σε 3,103 δισ. ευρώ στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και 1,461 δισ. στη νοσοκομειακή δαπάνη.
Οι περικοπές στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αφορούν κυρίως στα φάρμακα -όπου οι ασφαλισμένοι με βαριά νοσήματα όπως οι καρκινοπαθείς έζησαν δραματικές καταστάσεις μέχρι να τα προμηθευτούν. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης αλλά και της ανεργίας, (καθώς το 80% των εσόδων του προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές) ενώ οι εταιρείες φαρμάκων απαιτούν πληρωμές τοις μετρητοίς τόσο από τα ταμεία όσο και από τους φαρμακοποιούς. Συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων παρουσίασε την εξής εξέλιξη: 2009 5,9 δισ., 2010 4,3 δισ., 2009 3,8 δισ. και 2012 3,2 δισ. (μαζί με το ΦΠΑ καθώς ο συγκυβερνητικός στόχος είναι η φαρμακευτική δαπάνη να περιοριστεί σε 240 εκατ. το μήνα ή 2,88 δισ. σε ετήσια βάση).
Περικοπές έγιναν και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα. Η δαπάνη είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2009 1,3 δισ. ευρώ, 2010 1,1 δισ., 2011 0,8 δισ. και 2012 1 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Σύνθλιψη γίνεται και στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων καθώς είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 2,9 δισ. ευρώ, 2010 2,6 δισ., 2011 2,4 δισ. και 2012 2,2 δισ. Τα αποτελέσματα άρχισαν να εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο: Να μην υπάρχουν υλικά, όπως γάζες και οινόπνευμα, ή άλλα υλικά ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία ή οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά, όπως επιδέσμους για αλλαγές σε αντικαρκινικά νοσοκομεία.
Σε γενικές γραμμές οι λειτουργικές δαπάνες για υλικά και άλλες υπηρεσίες (όπως καύσιμα, ιδιωτικά συνεργεία κλπ) διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Απ' αυτά το 60% είναι δαπάνες κυρίως για τα ιδιωτικά συνεργεία. Δηλαδή τα νοσοκομεία έχουν γίνει υποζύγια των φαρμακευτικών εταιρειών και των εργολάβων.
Τσεκούρι στους μισθούς - προσλήψεις με μπλοκάκια
Δε φτάνουν τα τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία, όπου σύμφωνα με τους οργανισμούς οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ηρθε και το τσεκούρι των μειώσεων στους μισθούς με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που είχαν γίνει λάστιχο για να καλύψουν τις τρομακτικές ανάγκες να ζουν και με μισθούς πείνας. Το 2009 η μισθοδοσία των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 3,379 δισ. ευρώ και είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2010 3,035 δισ., 2011 2,820 δισ. και το 2012 2,667 δισ. ευρώ.
Υπάρχει δηλαδή μια μείωση των ονομαστικών τιμών των αποδοχών 21,6% την περίοδο 2009-2012. Την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 16,53% και αναμένεται μια ακόμα μείωση κατά 5,08% για το 2012. Οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε ανασφαλή προγράμματα λειτουργίας των νοσοκομείων στις εφημερίες και καθυστερούμενες πληρωμές σε νυχτερινά, αργίες και εφημερίες.
Τα μεγάλα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές η συγκυβέρνηση έρχεται να καλύψει με εφαρμογή του νόμου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για προσλήψεις με μπλοκάκια, βάσει του νόμου 4058/2012, που προέβλεπε ότι «εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Η πρώτη προκήρυξη έγινε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για την πρόσληψη 2 γιατρών γενικής ιατρικής, εφτά νοσηλευτών και ενός τραυματιοφορέα.
Δηλαδή θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση, οι οποίοι θα αυτασφαλίζονται, ενώ τα νοσοκομεία θα πρέπει να εντείνουν τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να έχουν «ίδια έσοδα» για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αυτό θα σημάνει νέα χαράτσια στους ασφαλισμένους, όπως έχουν θεσμοθετηθεί με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπως η συμμετοχή 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις όταν δεν γίνονται σε δημόσιες μονάδες, οι οποίες είτε κλείνουν -όπως συμβαίνει με τα εργαστήρια του ΙΚΑ- ή έχουν μακρόχρονες ουρές - όπως συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα μετακυλίεται σημαντικό μέρος των αναγκών, κυρίως για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή εμβολιασμούς παιδιών, στα «κοινωνικά ιατρεία» ή «κοινωνικά φαρμακεία», που λειτουργούν με τη συνεργασία Ιατρικών Συλλόγων, Δημοτικών αρχών και της Εκκλησίας προσφέροντας όμως - παρά την ανακούφιση που μπορεί να προσφέρουν - υπηρεσίες μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για καθολικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Ερρίφθη ο κύβος των συγχωνεύσεων
Η πολιτική αυτή είναι δεσμευτική για τη συγκυβέρνηση στα πλαίσια της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στις αρχές της βδομάδας (17/7/2012) μιλώντας σε συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχουν μπει για να προχωρήσουν γοργά οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια προβλέπουν η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, είναι και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων (για τις οποίες έγινε την Παρασκευή και η πρώτη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων).
Βέβαια, ο κύβος των συγχωνεύσεων ερρίφθη στις 9/7/2012 με την απόφαση για τη μετακίνηση 30 νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο νοσοκομείο «Αττικόν» για να ανοίξει μια πτέρυγα με τριάντα κρεβάτια, όπου θα λειτουργήσει η νευροχειρουργική, η γναθοχειρουργική και η ουρολογική κλινική. Δηλαδή ένα νοσοκομείο που έπρεπε να είχε επανδρωθεί εξ αρχής -αλλά άνοιξε για τις προεκλογικές ανάγκες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη- επανδρώνεται τώρα με τη διάλυση ενός άλλου νοσοκομείου, όπως είναι το «Αγία Βαρβάρα», που εξυπηρετεί μόνο στα εξωτερικά ιατρεία 100.000 άτομα το χρόνο. Ανάμεσα στις επιπτώσεις που θα έχει η μετακίνηση είναι και η κατάργηση του Κέντρου Εμβολιασμού των παιδιών, καθώς μετακινούνται οι δύο επισκέπτριες Υγείας που εμβολίαζαν τα παιδιά των ανέργων, των Τσιγγάνων, των ανασφάλιστων και των απόκληρων στις δυτικές συνοικίες.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π Γ ΤΗΣ K Ε ΤΟΥ ΚΚΕ Για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας - Η πρόταση του ΚΚΕ




Το KKE για μία ακόμα φορά αναδεικνύει την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα πρόληψης αυξάνουν, η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο άγριων περικοπών, που θα επιδεινώσει την ήδη άθλια κατάσταση. Με πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους ισοδυναμεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι περικοπές θα θίξουν μόνο τις σπατάλες και θα οδηγήσουν σε «ορθολογική ανάπτυξη» υπηρεσιών και σε δήθεν νοικοκύρεμα.
Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»:
Είναι «σπατάλη» οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν. Να μπορούν να κάνουν πλήρεις και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν. Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.ά.
Είναι «ορθολογική ανάπτυξη» η πληρωμή των 5 ευρώ για μια ιατρική εξέταση το πρωί και μέχρι 90 ευρώ για τα απογευματινά ιατρεία, η πληρωμή χαρατσιού 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια και ολόκληρου του ποσού για μια σειρά εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι «νοικοκύρεμα» να συγχωνεύονται και να κλείνουν μερικά από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, τα εργαστήρια ή και τα πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ. Να καταργούνται κρεβάτια, κλινικές, ειδικές μονάδες ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αυξάνονται οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού. Να εξαναγκάζονται γονείς, παιδιά και ηλικιωμένοι εσωτερικά να μεταναστεύουν για να αναζητήσουν δημόσια οργανωμένη μονάδα Υγείας και όταν τη βρουν να είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, υλικά και μηχανήματα.
Ολοι γνωρίζουν ότι αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να προετοιμάσουν το έδαφος για επιπλέον αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος για ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα. Ολες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που δικαιολογούν τις περικοπές με το πρόσχημα της «πάση θυσία παραμονής στην ΕΕ», από τη μια θυσιάζουν την υγεία του λαού σε συνθήκες μεγάλης αύξησης της ανεργίας, γενικευμένης επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωσης με μισθούς πείνας και από την άλλη περιορίζουν και εμπορευματοποιούν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύουν την επιχειρηματική δράση.
Είναι φανερό ότι οι σημερινές υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δεν αποτελούν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.
Ο ΕΟΠΥΥ, μέσω της κρατικής υποχρηματοδότησης και του κανονισμού παροχών - περικοπών, αναδεικνύεται σε φορέα - δήμιο των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, για τα 9,5 εκατομμύρια των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση του ΚΚΕ που μπορεί να ικανοποιήσει τις άμεσες, σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υπηρεσίες ΠΦΥ και φάρμακα.
Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Ολα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων και είναι διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Βασικό κριτήριο αυτού του συστήματος ΠΦΥ είναι να εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη παροχή όλων των υπηρεσιών, όλο το 24ωρο, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης κλπ.
Στα Κέντρα Υγείας πρέπει να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται:
Ολες οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια, οδοντιατρεία, φαρμακεία. Να στελεχώνονται με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, οικογενειακών και γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων, ψυχιάτρων, εργαστηριακών, γιατρών άλλων ειδικοτήτων (ορθοπεδικών, οφθαλμίατρων κλπ.) με νοσηλευτές, μαίες, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να διαθέτουν πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές, διαγνωστικές εξετάσεις. Από τα φαρμακεία των Κέντρων Υγείας να παρέχονται όλα τα φάρμακα δωρεάν σε όλους τους ασθενείς, καθώς και τα υγειονομικά υλικά. Τα Κέντρα Υγείας να διαθέτουν κινητές μονάδες για την παροχή υπηρεσιών σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, ομάδες πληθυσμού όπως μετανάστες, Τσιγγάνους κλπ.
Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να φροντίζουν:
Για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών υγείας και πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος τους και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών τους είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των εγκύων, των παιδιών, των μαθητών, των φοιτητών, των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ κλπ. Στόχος των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών. Με ευθύνη του Κέντρου Υγείας και όχι ατομική να οργανώνονται και να εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης, όπως εμβολιασμοί, παπ-τεστ, μαστογραφία κλπ., η ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα υγείας.
Σε ένα τέτοιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες υγειονομικών που ασκούν σήμερα ιδιωτικό έργο.
Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, μέσα από τα σωματεία, τις ταξικές και ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές στις συνοικίες για:
  • Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
  • Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
  • Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
  • Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα. Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυ-ιατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
  • Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντίατρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
  • Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και άλλου που μπορεί να εκπαιδευθεί.
Ο λαός δε χρωστάει τίποτα. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Γι' αυτό απαιτείται να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.
ΑΘΗΝΑ 20/7/2012
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Η Απεργία στη Χαλυβουργική είναι μια έντιμη πράξη που όλοι οι λακέδες της εργοδοσίας μαζί με το μηχανισμό της κρατικής καταστολής που είναι όργανο της αστικής εξουσίας,προσπαθούσαν τόσο καιρό να σπιλώσουν και να σπάσουν!!

Δεν τα κατάφεραν και ούτε θα τα καταφέρουν γιατί ο Λαός ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και άποψη βλέπει ότι μια χούφτα εργάτες έχουν μπει για τα καλά στο μάτι της αντίδρασης που προσπαθεί τόσο καιρό με νύχια και με δόντια να τους γονατίσει μα δεν μπορεί.

Η συμπαράσταση του κόσμου και η αλληλεγγύη του προς του απεργούς της Χαλυβουργικής είναι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη,και δεν είναι μόνο οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που μπορεί να πρωτοστατούν αλλά δεν είναι μόνο αυτές που στηρίζουν την απεργία,την στηρίζει όλος ο Λαός ,όλη η εργατιά ,όλος ο κόσμος του μόχθου και της βιοπάλης.

Γι αυτό δεν θα γονατίσουν ποτέ τους απεργούς της Χαλυβουργικής γιατί αν νικήσουν οι απεργοί θα είναι νίκη όλου του Λαού και ράπισμα στην εξουσία των αστών.!!!
Ολοι είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα των εργατών της Χαλυβουργικής και όλοι οφείλουμε να σηκώσουμε ψηλά τις γροθιές μας σε ένδειξη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους!!!

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας - Η πρόταση του ΚΚΕ



20/07/12
Το KKE για μία ακόμα φορά αναδεικνύει την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα πρόληψης αυξάνουν, η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο άγριων περικοπών, που θα επιδεινώσει την ήδη άθλια κατάσταση. Με πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους ισοδυναμεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι περικοπές θα θίξουν μόνο τις σπατάλες και θα οδηγήσουν σε «ορθολογική ανάπτυξη» υπηρεσιών και σε δήθεν νοικοκύρεμα.
Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»:
Είναι «σπατάλη» οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν. Να μπορούν να κάνουν πλήρεις και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν. Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.α.
Είναι «ορθολογική ανάπτυξη» η πληρωμή των 5€ για μια ιατρική εξέταση το πρωί και μέχρι 90 € για τα απογευματινά ιατρεία, η πληρωμή χαρατσιού 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια, και ολόκληρου του ποσού για μια σειρά εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι «νοικοκύρεμα» να συγχωνεύονται και να κλείνουν μερικά από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, τα εργαστήρια ή και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Να καταργούνται κρεβάτια, κλινικές, ειδικές μονάδες ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αυξάνονται οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού. Να εξαναγκάζονται γονείς, παιδιά και ηλικιωμένοι εσωτερικά να μεταναστεύουν για να αναζητήσουν δημόσια οργανωμένη μονάδα υγείας και όταν την βρουν να είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, υλικά και μηχανήματα.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να προετοιμάσουν το έδαφος για επιπλέον αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος για ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα.
Όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που δικαιολογούν τις περικοπές με το πρόσχημα της «πάση θυσία παραμονής στην ΕΕ», από τη μια θυσιάζουν την υγεία του λαού σε συνθήκες μεγάλης αύξησης της ανεργίας, γενικευμένης επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωσης με μισθούς πείνας και από την άλλη περιορίζουν και εμπορευματοποιούν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύουν την επιχειρηματική δράση.
Είναι φανερό ότι οι σημερινές υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δεν αποτελεί σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.
Ο ΕΟΠΥΥ μέσω της κρατικής υποχρηματοδότησης και του κανονισμού παροχών - περικοπών, αναδεικνύεται σε φορέα - δήμιο των λαϊκών αναγκών στην υγεία, για τα 9,5 εκατομμύρια των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση του ΚΚΕ που μπορεί να ικανοποιήσει τις άμεσες, σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υπηρεσίες ΠΦΥ και φάρμακα.
Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Όλα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων και είναι διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Βασικό κριτήριο αυτού του συστήματος ΠΦΥ είναι να εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη παροχή όλων των υπηρεσιών, όλο το 24ωρο, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης κλπ.
Στα Κέντρα Υγείας πρέπει να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται:
 Όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ΄ οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια, οδοντιατρεία, φαρμακεία. Να στελεχώνονται με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, οικογενειακών και γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων, ψυχιάτρων, εργαστηριακών, γιατρών άλλων ειδικοτήτων (ορθοπεδικών, οφθαλμίατρων κλπ.) με νοσηλευτές, μαίες, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να διαθέτουν πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές, διαγνωστικές εξετάσεις. Από τα φαρμακεία των Κέντρων Υγείας να παρέχονται όλα τα φάρμακα δωρεάν σε όλους τους ασθενείς καθώς και τα υγειονομικά υλικά. Τα Κέντρα Υγείας να διαθέτουν κινητές μονάδες για την παροχή υπηρεσιών σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, ομάδες πληθυσμού όπως μετανάστες, τσιγγάνους κλπ.
Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να φροντίζουν:
Για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών υγείας και πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος τους και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών τους είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των εγκύων, των παιδιών, των μαθητών, των φοιτητών, των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ κλπ. Στόχος των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών. Με ευθύνη του Κέντρου Υγείας και όχι ατομική να οργανώνονται και να εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης, όπως εμβολιασμοί, παπ - τεστ, μαστογραφία κλπ., η ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα υγείας.
Σε ένα τέτοιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες υγειονομικών που ασκούν σήμερα ιδιωτικό έργο.
Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, μέσα από τα σωματεία, τις ταξικές και ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές στις συνοικίες για:
● Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
● Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
● Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
● Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
● Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα. Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας.
● Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυϊατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
● Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντίατρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΠΥ.
● Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
● Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και άλλου που μπορεί να εκπαιδευθεί.
Ο λαός δε χρωστάει τίποτα. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Γι' αυτό απαιτείται να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους. 

 
 

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΝΕΥΒ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες ενός απαράδεκτου "brad de fer", μιας αδιανόητης αντιπαράθεσης μεταξύ των συναδέλφων των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης και της ΕΙΝΝΕΥΒ με αφορμή την  εξώδικη επιστολή των συναδέλφων από τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης που κατέθεσαν για την μη πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και την περικοπή των εφημεριακών κονδυλίων από τα αντίστοιχα Νοσοκομεία (Καρύστου & Κύμης) και την αύξηση του κονδυλίου των εφημεριών του Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας καταγγέλλει την μεσοβέζικη και προκλητική στάση κατ΄αρχάς του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης που πετσοκόβει τα εφημεριακά κονδύλια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία του Λαού και ειδικά για την Εύβοια των κατοίκων του Νομού μας.
Επίσης θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης σωστά προσέφυγαν σε ένδικα μέσα για να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα τους που με τόσο βάναυσο τρόπο καταστρατηγούνται από την Διοίκηση του ΓΝ Χαλκίδας σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μερίδα συναδέλφων.
Καταγγέλλουμε την στάση της ΕΙΝΝΕΥΒ που όφειλε να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων από τα Νοσοκομεία Καρύστου & Κύμης και επιπρόσθετα θα έπρεπε να διασφαλίσει με καθ οιονδήποτε τρόπο και τα πετσοκομένα και δεδουλευμένα των συναδέλφων του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ΚΥ τα οποία ουδέποτε και διεκδίκησε, πράγμα απαράδεκτο για συνδικαλιστικό όργανο.!!!!!
Αντ΄αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΙΝΝΕΥΒ και συναδέλφων που ειρήσθω εν παρόδω είναι και μέλη της ΕΙΝΝΕΥΒ ,και θα όφειλε να αντιπροσωπεύει τα δικαιώματά τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων των Νοσοκομείων Καρύστου & Κύμης και να καταδικάσουν τις ενέργειες της Διοίκησης και του Υπουργείου,επίσης καλούμε την ΕΙΝΝΕΥΒ να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση με την συμμετοχή και των συναδέλφων της Καρύστου και Κύμης ούτως ώστε να λάβει τέλος η απαράδεκτη αυτή αντιπαράθεση που ένα μόνο στόχο εξυπηρετεί ,το διχασμό και την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής και διεκδικητικής δύναμης τόσο της ΕΙΝΝΕΥΒ όσο και των αγώνων των Νοσοκομειακών γιατρών που έρχονται.
Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας τέλος εκτιμά ότι ο κατακερματισμός και η διάσπαση των Νοσοκομειακών Ιατρών είναι βούτυρο στο ψωμί των μεθοδεύσεων της Διοίκησης και του Υπουργείου υγείας που θέλουν το κίνημα των Νοσοκομειακών Ιατρών αποδυναμωμένο και γονατισμένο τόσο μισθολογικά όσο και συνδικαλιστικά προκειμένου να περάσουν χωρίς αντίσταση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για την Υγεία στις επιταγές της Τρόικας και των Μνημονίων.!!

Καλούμε τον Ευβοϊκό Λαό να περιφρουρήσει τα Νοσοκομεία του Νομού και να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα των Νοσοκομειακών Ιατρών των Νοσοκομείων του Νομού μας που θα ενταθεί εν όψει νέων μέτρων και περικοπών στην Δημόσια Υγεία και να παλέψουν ενωμένοι βάζοντας τα παρακάτω σαν στόχους πάλης και δράσης:

. Χρηματοδότηση

α) Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ. , των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

γ) Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία -πρόνοια- φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.



2. Δημόσιες υποδομές

α) Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες, όπως η παιδοκαρδιοχειρουργική του νοσοκομείου παίδων «Α. Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά. Από αυτήν τη σκοπιά απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα γιατί οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμιση τους.


β) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας Στελέχωση με .μόνιμο .προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων. για τη. δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.


γ) Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.


δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.


ε) Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία-τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και των ιδρυμάτων πρόνοιας.


στ) Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%)και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.


ζ) Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.


η) Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.


θ) Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.ΥΑΕ), για την εξασφάλιση της έρευνας και μελέτης της πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.



3. Φάρμακα

α) Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.

β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.

γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

δ) Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

ε) Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.



4. Προνοιακές παροχές

Επιδόματα

α) Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων´ σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και .καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως´25000 ευρώ.

β) καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

γ) Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.




Για τα παιδιά

α) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

β) Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα.

δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά.



5. Κατ´ οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων.

α) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ´ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.


Η ανάπτυξη της πάλης για αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα σε κάθε σωματείο, κλάδο, γειτονιά να σχεδιαστεί ανάλογα με τις μονάδες υγείας-πρόνοιας που υπάρχουν (μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ., νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα), τις ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.


η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας.




ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Υπό διάλυση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας


Επικίνδυνες ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά και προσωπικό
Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προσωρινή, είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στις ανάγκες του λαού
Υποστελεχωμένα και χωρίς σύριγγες, καθετήρες και φάρμακα λειτουργούν το νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής. Την ίδια ώρα, κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζει η μαιευτική - γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στη Χαλκιδική, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς νοσοκομεία και ΚΥ καλούνται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αυξημένες κατά 30% λόγω της τουριστικής περιόδου.
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο νοσοκομείο έχουν μείνει τρεις αναισθησιολόγοι, τέσσερις καρδιολόγοι και τέσσερις παθολόγοι. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και ασθενοφόρα. Το νοσοκομείο Πολυγύρου δανείζεται παθολόγους από Κέντρα Υγείας, όπου επίσης η στελέχωση είναι ελλιπής. Το ΚΥ Μουδανιών έχει έναν παιδίατρο και το ΚΥ Κασσανδρείας δεν έχει κανέναν.
Με τέτοιες δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Αν τηρούνταν το πλαφόν εφημεριών οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου θα λειτουργούσαν τις μισές ημέρες του μήνα. Η λειτουργία νοσοκομείου και ΚΥ συνεχίζεται χάρη στην αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού. Στο μεταξύ, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες από τον Ιούνιο του 2011. Και προχθές μέσα από συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την επόμενη βδομάδα, εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Κίνδυνος «λουκέτου» στα Γιαννιτσά
Στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών η μαιευτική - γυναικολογική κλινική, έχει υποστελεχωθεί προκειμένου να στηριχθούν άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία της.
Στην κλινική υπηρετούσαν 6 γιατροί. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια (ο ένας μακροχρόνια λόγω βαρέως εγκεφαλικού επεισοδίου). Ενας γιατρός αποσπάσθηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου υπάρχουν μόνο δύο γυναικολόγοι. Οι τρεις γιατροί που απέμειναν καλούνται να λειτουργήσουν την κλινική των Γιαννιτσών η οποία σχεδόν πάντα έχει μεγάλη πληρότητα καθώς εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των αναγκών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Γουμένισσα και του Πολυκάστρου Κιλκίς, της Αριδαίας, των χωριών της Σκύδρας, ακόμη και της Νάουσας και της Βέροιας Ημαθίας και ταυτόχρονα πρέπει να καλύπτουν με εφημερίες και την κλινική του νοσοκομείου της Εδεσσας.
Με βάση το πλαφόν των εφημεριών και τους κανόνες για την ασφαλή εφημέρευση (ένας σε ενεργή εφημερία και ένας σε ετοιμότητα) από χτες η γυναικολογική κλινική των Γιαννιτσών θα έπρεπε να μείνει χωρίς γυναικολόγο.
Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται, καθώς δεν μπορούν να αφήσουν χωρίς ιατρικές υπηρεσίες τις ασθενείς και εγκύους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Καμία μεταβολή» στο σφαγιασμό των παροχών


Την προσήλωση της κυβέρνησης στους αντιλαϊκούς στόχους επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας
«Καμία μεταβολή» στους στόχους των μνημονίων στο χώρο της Υγείας όπως αυτά συντάχτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν από τις μετέπειτα συγκυβερνήσεις ήταν η θέση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα.
Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμενε στην «επίτευξη των στόχων», παρότι διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα είναι «ήδη πολύ σφιχτό». Δηλαδή να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ. ευρώ για το 2012, που σημαίνει μια μείωση 40% την περίοδο 2009-2012. Επίσης ετοιμάζονται για το 2012 και νέες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Παρ' όλ' αυτά ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να ενισχύσει τις αυταπάτες των εργαζομένων, αφού σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» (15/7/2012) ανέφερε «πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων στόχων του Μνημονίου» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματευτικές δυσκολίες, τις οποίες ουδέποτε αποκρύψαμε. Σίγουρα δεν υπάρχουν, πάντως, περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων και ουδέποτε θέσαμε τέτοιο ζήτημα» (σ.σ.: Η υπογράμμιση δική μας).
Το άλλο σκέλος των περικοπών εκφράζεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς ο Οργανισμός έχει προβεί σε «στάση παροχών και πληρωμών», λόγω των μειωμένων εισφορών από την ανεργία και τα λουκέτα των μαγαζιών, την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση. Ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του προσπάθησε να καθησυχάσει για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι το «Ελληνικό Δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία εκπληρώνουν με σταθερό ρυθμό τις υποχρεώσεις τους» για να προσθέσει: «Παράλληλα συζητούμε και άλλες ιδέες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη ροή χρηματοδότησης, όπως η απευθείας καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ, μέσω τραπέζης».
Η πρόταση αυτή παραπέμπει στην πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη για την καταβολή των εισφορών υγείας απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στη σύναψη δανείου ενός δισ. ευρώ από την Ενωση Τραπεζών Ελλάδας με χαμηλό επιτόκιο. Η δανειοδότηση θα έχει ως «ενέχυρο» τις μελλοντικές εισφορές των ασφαλισμένων, βάζοντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Οργανισμού και τοποθετώντας νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων, αφού αυτή αφήνεται στις επιλογές οποιουδήποτε δανειστή.
Συγχωνεύσεις στην ημερήσια διάταξη
Στα πλαίσια των νέων περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσονται και οι συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων τους, μετά τη διοικητική διασύνδεση 30 νοσοκομείων.
Ετσι την περασμένη Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας παλιότερα σχέδια για τις συγχωνεύσεις 60-70 νοσοκομείων που παρουσιάζουν πληρότητα μικρότερη του 50%, ενώ 20-30 νοσοκομεία να αλλάξουν χρήση. Στα πλαίσια αυτής της πρότασης υπάρχει και το ενδεχόμενο της εκχώρησης νοσοκομείων -κυρίως επαρχιακών- μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με υπενοικιάσεις, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στις προγραμματικές δηλώσεις.
Αντιθέσεις φαρμακοβιομηχάνων
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εκφράζει την αντίθεσή της στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, όπως έχουν συναποφασίσει τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις.
Η ΠΕΦ εκφράζει την ντόπια φαρμακοβιομηχανία, παράγει κυρίως επώνυμα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, και η άρνησή της κινείται στα πλαίσια του ανταγωνισμού της αγοράς, καθώς φοβάται την εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποδειχτεί ότι είναι ελαττωματικά. Επίσης μέσω αυτής της επιλογής θα συμβεί η λεγόμενη υποκατάσταση φαρμάκων, με την οποία γενόσημα και αποτελεσματικά φάρμακα θα αντικατασταθούν με «νέα», και πολύ ακριβότερα, φάρμακα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «Στην εντατική» λόγω της υποχρηματοδότησης


Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας και του Φαρμάκου, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης του λαού, καθώς η κατάσταση είναι ήδη τραγική. Αυτό αναδείχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ) Αλεξανδρούπολης, που το επόμενο διάστημα θα ενισχύσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει χρέη προς προμηθευτές, κλπ, 45 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη των χρεών του χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 1,5 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο διάστημα το νοσοκομείο είχε αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο με 1,9 εκατ. ευρώ, προμηθεύτηκε κάποια υλικά και επαναλειτουργεί τα τακτικά χειρουργεία μέχρι να ξεμείνει και πάλι.
Στο μεταξύ, λόγω της υποχρηματοδότησης, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ειδικές εξετάσεις άμεσα (στεφανιογραφία, σαλπιγγογραφία, κ.ά.).
Ο βαρύς τεχνολογικός εξοπλισμός του ακτινολογικού (μαγνητικός τομογράφος, υπερηχοτομογράφοι, κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα) στο σύνολό του είναι χωρίς συντήρηση και δουλεύει με προβλήματα, γιατί δεν έχει γίνει σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρεία. Οι γιατροί φοβούνται ότι πολύ σύντομα, τα μηχανήματα θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει περικοπές σε δεδουλευμένες εφημερίες (από 1-3 σε κάθε γιατρό), επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα για να τις πληρώσει, ενώ με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας, μιλά για εφημεριακή λειτουργία στα όρια του κινδύνου.
Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του νοσοκομείου για τις εφημερίες όπως έχει εγκριθεί από το υπουργείο, είναι 440.000 ευρώ. Ποσό που υπολείπεται κατά πολύ της ασφαλούς λειτουργίας η οποία σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ, αλλά και της διοίκησης η οποία μετά από ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εκτιμά ότι θα έπρεπε να αγγίζουν τις 490.000.
Αποδεικτικό της τραγικής κατάστασης με τις εφημερίες, είναι το γεγονός ότι για τη διάσωση ενός 12χρονου παιδιού που τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής από τουριστικό λεωφορείο, στη Γεμιστή του Εβρου, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά κατάγματα και βλάβες σε ζωτικά όργανα, δούλεψαν 10 άτομα (γιατροί και άλλο προσωπικό) τα οποία δεν ήταν σε εφημερία. Και εργάστηκαν με αυταπάρνηση μέχρι τις 5 το πρωί, γνωρίζοντας ότι δε θα πάρουν αμοιβή.
Πλαίσιο πάλης που απαντά στα επείγοντα προβλήματα.
Η Φ. Τρέλλη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε στη συνέντευξη ότι «ο αγώνας για τα επείγοντα προβλήματα είναι αναγκαίο να συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης». Ακόμα, κάλεσε σε πάλη με στόχους για μια σειρά επείγοντα ζητήματα με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ , των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ Αποκαλύπτεται η γύμνια της δημόσιας υγείας


Χαρακτηριστική η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στις κουνουποκτονίες
Αν οι ψεκασμοί καθυστερήσουν απαιτούνται ισχυρότερα φάρμακα, με άγνωστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον
Τα δύο κρούσματα ελονοσίας και τα πέντε (διαπιστωμένα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου αποκαλύπτουν δυο καταστρεπτικές πλευρές των πολιτικών που με αφοσίωση συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: Την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και την απογύμνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τα κρούσματα της ελονοσίας εμφανίστηκαν στο Μαραθώνα και στη Λακωνία σε μετανάστες. Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκαν στα Νότια Προάστια της Αττικής (από Φάληρο και Αργυρούπολη), δηλαδή μέσα σε αστικό ιστό, στοιχείο που καταδείχνει ότι οι απαραίτητοι ψεκασμοί -άρχισαν την περασμένη βδομάδα στην Αττική- καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα τα μολυσμένα κουνούπια να «δράσουν εντός της πόλεως» και όχι περιμετρικά, όπως συνέβη πέρυσι, που έφτασαν μέχρι το Μαραθώνα και το Σχοινιά. Οπως έλεγαν επιστήμονες, τα κρούσματα ακολουθούν τις εκβολές του Κηφισού. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα.
Κι ενώ έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση, έρχεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και επισημαίνει την ανάγκη μέτρων... ατομικής προστασίας από τα κουνούπια. Ομως, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μετατίθεται ως ατομική ευθύνη στη λαϊκή - εργατική οικογένεια. Προϋποθέτει δομές και υπηρεσίες που χρειάζεται το κράτος να σχεδιάζει και οργανώνει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας και του πληθυσμού. Δομές ανύπαρκτες, όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων και υποδομών που πρέπει να φροντίζει ένα κράτος για τη διασφάλιση ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, διαβίωσης και αναψυχής, καθαρού περιβάλλοντος, ασφάλειας και ποιότητας στα είδη διατροφής, εντοπισμού και ελέγχου των κινδύνων για την Υγεία, παρακολούθησης της Υγείας του πληθυσμού. Δραστηριότητες και υποδομές είτε ανύπαρκτες, είτε υποβαθμισμένες, είτε παραδομένες στον έλεγχο των ιδιωτών και γι' αυτό ανεπαρκείς για την ολοκληρωμένη προστασία της Υγείας της λαϊκής οικογένειας. Η κατάσταση αυτή θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα σε μια περίοδο που η προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων προσκρούει πάνω στην εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας, στην πλήρη παράδοση Υγείας και Πρόνοιας στον έλεγχο των μονοπωλίων.
Επιτακτική η πρόληψη
Με αφορμή την εμφάνιση των κρουσμάτων της ελονοσίας το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε υπογραμμίσει «την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία».
Ομως, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μόλις το 10% των δήμων έκαναν τους απαραίτητους ψεκασμούς την κατάλληλη περίοδο: Δηλαδή τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη. «Το κουνούπι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταπολεμιέται αποτελεσματικά πριν πετάξει. Οταν πετάξει, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ τοξικά φάρμακα τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων και η εξάπλωση νοσημάτων σε βάρος των πολιτών και της δημόσιας υγείας».
Αιτία των καθυστερήσεων στους ψεκασμούς είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη χρηματοδότησης.
Μάλιστα μ' αφορμή μια σύσκεψη συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για το θέμα των ψεκασμών την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας οδήγησε σε αντιπαράθεση της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας.
«Μπαλάκι» η προστασία της δημόσιας Υγείας
Η Περιφέρεια Αττικής εντόπισε την αποκλειστική ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση των ψεκασμών στο υπουργείο Υγείας, καθώς και στην ισχύουσα νομοθεσία που περιπλέκει τις αρμοδιότητες. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας «το υπουργείο Υγείας έγκαιρα, πρέπει να συντονίζει, να επιβλέπει και να χρηματοδοτεί όλο αυτό το πρόγραμμα των ψεκασμών. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα το υπουργείο Υγείας ούτε έχει εκπονήσει, ούτε έχει χρηματοδοτήσει κανένα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Αττικής». Η Περιφέρεια μάλιστα προσθέτει ότι το κόστος για τις, μέχρι σήμερα, παρεμβάσεις στο ζήτημα των κουνουποκτονιών καλύφθηκε «από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής». Την προαναφερόμενη ευθύνη του υπουργείου Υγείας υπογράμμισαν στον «Ριζοσπάστη» και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του εν λόγω υπουργείου τη βασική ευθύνη για τις κουνουποκτονίες έχουν οι Περιφέρειες, ενώ βασικός χρηματοδότης των σχετικών προγραμμάτων είναι το υπουργείο Υγείας.
Πηγές του υπουργείου Υγείας έλεγαν επίσης στον «Ρ» πως το υπουργείο δεν χρηματοδοτεί το πρόγραμμα των ψεκασμών αλλά το υπουργείο Εσωτερικών. Και έθεταν το ερώτημα γιατί η Περιφέρεια Αττικής - αφού χρηματοδότησε πέρσι το πρόγραμμα με ίδιους πόρους - δεν το κάνει και φέτος.
Αναφορικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι «η υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας, απονέμεται και στις Περιφέρειες» αλλά την ίδια αρμοδιότητα, εκ του ρόλου τους, έχουν τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και το υπουργείο Υγείας.
Σχετικά με τους Δήμους ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι στις αρμοδιότητές τους ανήκει «η υλοποίηση: α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου υπουργείου, β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση, γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ετσι, λοιπόν, αντί να γίνουν προονυμφοκτονίες την άνοιξη για να μην εισέλθει ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα, θα προχωρήσουν τώρα σε -όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης- κουνουποκτονίες για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Μία από τις περιοχές, όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, είναι το Ιλιον με το πάρκο «Τρίτση». Ανάλογα πάρκα έχουν πολλές περιοχές της Αττικής, όπου οι ειδικοί θα κάνουν ψεκασμούς.
Παραλείψεις και καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα
Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, με καθυστερήσεις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το κονδύλι του προγράμματος για τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα δε συμμετέχουν όλοι οι δήμοι.
Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Α. Τζιτζικώστα, η καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη του προγράμματος, «οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι τα χρήματα από το κράτος, εγκρίθηκαν με δύο μήνες καθυστέρηση και αντί για Γενάρη, η έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήρθε στις 20 Μάρτη».
Στο νομό Θεσσαλονίκης, έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αεροψεκασμών σε ποσοστό 73% και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Οι αρμόδιοι των Περιφερειών, ενημερώνουν ότι οι παρεμβάσεις καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία δε δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στους υδρόβιους οργανισμούς (ψάρια κ.ά.) καθώς και σε άλλου είδους ωφέλιμα έντομα (μέλισσες).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Στερεάς ανέφερε δημόσια ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον άξονα από Δαμάστα μέχρι Αγία Τριάδα γιατί δεν ήταν, όπως είπε, αναμενόμενη η έξαρση του φαινομένου στις περιοχές αυτές. Συνέβη όνως το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται από την έξαρση των κουνουπιών...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Υποβαθμίζονται ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας



Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που διαμορφώνεται στο «Αγία Βαρβάρα», από όπου μετακινούνται νοσηλευτές και μένουν ακάλυπτες μια σειρά κλινικές
Η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία να υποδεχτεί τους εργαζόμενους
Την εγκατάλειψη της υγείας των λαϊκών οικογενειών αλλά και το σχεδιασμένο χαρακτήρα της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν οι συνέπειες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία που με αφοσίωση υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» από το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μετακίνηση 30 νοσηλευτών στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», αποδυναμώνοντας έτσι ένα νοσοκομείο που όχι μόνο αφορά ειδικές σοβαρές παθήσεις αλλά και εξυπηρετεί μια περιοχή γεμάτη λαϊκές οικογένειες που βλέπουν ήδη το δικαίωμά τους στην υγεία να βάλλεται ολόπλευρα: από τις συνθήκες ζωής και εργασίας, από την απογύμνωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κτλ.
Οπως τόνισαν και χτες οι εργαζόμενοι στο «Ρ», μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό» (αναφερόμενη στους νοσηλευτές που πάνε στο «Αττικόν»), αλλά το ενδεχόμενο και μόνο μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Ηδη, όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι κλινικές δουλεύουν στο όριο. Η μετακίνηση νοσηλευτών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του τμήματος εμβολιασμών του νοσοκομείου, ακόμα και τη συνολική του λειτουργία.
Ελάχιστοι εργαζόμενοι - τεράστιες ανάγκες
Από τους 186 νοσηλευτές - βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς κτλ.) μόνο 100 άτομα υπάρχουν για να καλύψουν τις βάρδιες καθώς πολλοί βρίσκονται είτε σε μακροχρόνιες άδειες (σε μεγάλο βαθμό για λόγους υγείας), είτε έχουν αναπηρίες, είτε βρίσκονται με 9μηνη άδεια (π.χ. για λεχώνες). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, όπως είπαν, ότι στη χειρουργική κλινική η νυχτερινή βάρδια βγαίνει μόνο από έναν νοσηλευτή ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του τουλάχιστον 22 κρεβάτια. Η ομάδα των 100 νοσηλευτών καλύπτει δύο χειρουργικές κλινικές, δύο παθολογικές, το τμήμα νεφρού και το τμήμα της εφημερίας, χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την καρδιολογική μονάδα και τα εμφράγματα! Αν τώρα από αυτούς τους εργαζόμενους το υπουργείο προχωρήσει στη μετακίνηση των 30 νοσηλευτών, αυτόματα μένουν 70 άνθρωποι για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 100.000 ασθενείς ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, πραγματοποιούνται 3.000 επεμβάσεις. Κοντά σε αυτά, όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι, σε οριακό σημείο βρίσκεται και το ιατρικό προσωπικό.
Στο νοσοκομείο υπάρχουν περίπου 58 μόνιμοι γιατροί και 35 ειδικευόμενοι. Ηδη σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το τμήμα της χειρουργικής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του με επικουρικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και τμήματα (ΩΡΛ, ουρολογικό, οφθαλμιατρείο, παιδιατρικό) που λειτουργεί με έναν ή δύο γιατρούς το πολύ. Στο παθολογικό τμήμα τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων...
Προκλητική συμπεριφορά από την κυβέρνηση
Στο μεταξύ, χτες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού στον οποίο προχώρησαν στο ισόγειο του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι αρχικά με συνεργάτες του υπουργού και σεκιούριτι οι οποίοι τους παρεμπόδισαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του υπουργείου. Ωστόσο κάτω από την αγωνιστική πίεση που άσκησαν, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο διεκδικώντας αντιπροσωπεία να συναντήσει τον υπουργό.
Οι εργαζόμενοι περίμεναν καρτερικά για ώρα, αλλά παρά τις αντίθετες δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν τους δέχτηκε αλλά και παρέταξε αστυνομικές δυνάμεις έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για να τους εμποδίσει να τον συναντήσουν.
Την αδιαλλαξία αλλά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους κατήγγειλε ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «δε σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω. Τα αντιλαϊκά μέτρα θα τα ανατρέψουμε στην πράξη».
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Μανώλης Βαρδαβάκης εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να παλέψουν για τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δημόσια και δωρεάν αναβάθμιση των νοσοκομείων τα οποία θα βρίσκονται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.




πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ