Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

φαινόμενο ντόμινο στα δημόσια νοσοκομεία - έκλεισε και η εφημερία του "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ"

Συγκέντρωση σήμερα στις 8 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας των εργαζομένων του «Αρεταίειου» και «Αιγινήτειου» που έχουν αναστείλει απ' την προηγούμενη Πέμπτη την εφημερία και την εισαγωγή ασθενών


Σε αναστολή της εφημερίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» προχώρησε χτες η διοίκησή του επικαλούμενη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό. Πρόκειται για το τρίτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο - μετά το «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» - που αναστέλλει την εφημερία του και την εισαγωγή ασθενών μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η κρατική υποχρηματοδότηση και οι εκρηκτικές ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα, που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με θύμα το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στην Υγεία και συνειδητά οδηγεί τα νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση, προκειμένου να διευκολυνθεί η σχεδιασμένη κατάργηση και συγχώνευση νοσοκομείων. Προκειμένου το κράτος να αποποιηθεί ακόμα παραπέρα την ευθύνη του για τη χρηματοδότηση της Υγείας και να ανοίξει ο δρόμος για την έφοδο των επιχειρηματικών ομίλων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι σχεδιασμοί αυτοί, σε συνδυασμό με την προώθηση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του ελάχιστου βασικού πακέτου παροχών Υγείας, θα οδηγήσουν σε υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Κλειστή η εφημερία λόγω έλλειψης υλικών
Σε έγγραφό της προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με θέμα «Διακοπή εφημερίας, λόγω σοβαρού προβλήματος λειτουργίας», η διοικήτρια του «Αλεξάνδρα» Ελένη Ρογδάκη αναφέρει: «Σας πληροφορούμε ότι, δυστυχώς, το νοσοκομείο μας, αν και εφημερεύει σήμερα 13.4.2011, δεν μπορεί να δεχτεί κανένα περιστατικό λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού και πληρότητας κλινών». Στο έγγραφο επισυνάπτονται και τρία προηγούμενα έγγραφα της διοίκησης στις 1.4.2011, 6.4.2011 και 8.4.2011 προς το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΠΥ, με τα οποία ενημερώνει ότι οι προμηθευτές του νοσοκομείου «λόγω εμπάργκο, επιμένουν να μην εφοδιάζουν το νοσοκομείο με τα υγειονομικά υλικά τα απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση των χειρουργικών περιστατικών, αλλά και για την καθημερινή λειτουργία του» και ότι από «Δευτέρα 11.4.2011 δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς».
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία και δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία με θύματα τους ασθενείς και χρόνιους πάσχοντες, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι πρέπει σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους και το ταξικό εργατικό κίνημα να αγωνιστούν ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και μονάδα Υγείας, για να μην πληρώνει κανένας ασθενής για την υγεία του, για ενιαίο καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια κ.α.
Χτες, το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν προκύψει και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», διέρρεε ότι η διοικήτρια είναι καινούρια και ότι έγινε λάθος διατύπωση στο έγγραφο που στάλθηκε στο ΕΚΕΠΥ. Μάλιστα, στη συνέχεια έβγαλε ανακοίνωση σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (σ.σ. διπλανό ένθετο) για να πει ότι για «σήμερα 13/4/2011 το νοσοκομείο εφημερεύει κανονικά στα όρια των κλινών που διαθέτει». Βέβαια, δεν αναφέρει κουβέντα για τις ελλείψεις που οδηγούν σε αδιέξοδο (και) το «Αλεξάνδρα», ούτε για τα «όρια» των δημόσιων νοσοκομείων που κινούνται πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού σπρώχνοντάς τον έτσι στους εμπόρους της Υγείας.
Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας σε «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο»
Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η λειτουργία του «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειου», που έχουν αναστείλει απ' την προηγούμενη Πέμπτη τις εφημερίες και την εισαγωγή ασθενών. Τα δυο νοσοκομεία εξακολουθούν να μην έχουν υγειονομικά υλικά και φάρμακα, ακόμα και τρόφιμα για τη σίτιση των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα που έχουν μείνει χωρίς θεραπεία.
Οι εργαζόμενοι των δυο νοσοκομείων σε γενική συνέλευση χτες αποφάσισαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.
Στις 9 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας θα γίνει σύσκεψη των υπουργών Παιδείας και Υγείας με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Η σύσκεψη έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» και θέματα που αφορούν τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: