Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ - 18 ΑΝΩ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 
Κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή
  • Σε κατάρρευση το δημόσιο και δωρεάν σύστημα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, με ολέθριες συνέπειες για τους χρήστες και τις οικογένειές τους, επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ

Γραμμή αντεπίθεσης απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική που στέλνει εξαρτημένους πίσω στις πιάτσες, ψυχικά ασθενείς στα άσυλα και εργαζόμενους στο δρόμο, χαράζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και ψυχικής υγείας, οι οποίοι συντονίζουν τα βήματά τους και κλιμακώνουν τον αγώνα, προχωρώντας σήμερα στις 10 το πρωί, σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ και δομές Ψυχικής Υγείας περιέγραψαν - χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - τα σοβαρά προβλήματα που χρόνια αντιμετωπίζουν οι παραπάνω φορείς και τώρα γιγαντώνονται. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου ...απαίτησε από τους φορείς να δοθεί άμεσα λίστα με το 10% των εργαζομένων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.
«Είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής που υπήρχε προ κρίσης και μνημονίου. Τώρα τα μέτρα επιταχύνονται με πολύ βάρβαρο τρόπο», υπογράμμισε ο Ανδρέας Τσώνης από το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ. «Λίστες της ντροπής είναι οι άνθρωποι που τους κόβουν τα επιδόματα, τις συντάξεις, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που περιμένουν να πάρουν θεραπεία και όχι σκέτη μεθαδόνη», τόνισε η Εμμυ Κουτσοπούλου, από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ. «Δε θα διαχειριστούμε τη χρεοκοπία της Ψυχικής Υγείας. Είμαστε σε διαρκή πόλεμο», είπε ο Δημήτρης Γιαννάτος, από το Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Οι εκπρόσωποι των δομών Ψυχικής Υγείας μετέφεραν την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις δομές που κλείνουν.
Αλλεπάλληλα χτυπήματα στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα απεξάρτησης
«Συρρίκνωση της επιχορήγησης, μείωση του προσωπικού και συγχωνεύσεις φορέων είναι τα μέτρα με τα οποία το υπουργείο Υγείας απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη στον τομέα των ναρκωτικών. Την ώρα που η οικονομική κρίση δίνει ώθηση στην εξάπλωση της χρήσης και οξύνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, το "σχέδιο δράσης" που εκπονεί το υπουργείο πλήττει καίρια το βασικό κορμό του εθνικού δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Από τη μια μεριά η ηγεσία του υπουργείου εξαγγέλλει πανηγυρικά "φθηνές λύσεις" που θα εξαλείψουν τη λίστα των υποκατάστατων και, από την άλλη, τινάζει στον αέρα τη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων που μαζί με τις οικογένειές τους συμμετέχουν στα "στεγνά" προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, παλεύοντας για την απεξάρτηση από κάθε ουσία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.
Απαντώντας στην εργασιακή εφεδρεία, υπογραμμίζει ότι «το ΚΕΘΕΑ αναπτύσσει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να εγκρίνονται οι προσλήψεις που κατ' επανάληψη έχει ζητήσει και ενώ αυξάνονται, λόγω εντατικοποίησης της εργασίας, οι αποχωρήσεις προσωπικού "πρώτης γραμμής", αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά. Συγχρόνως, το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ, παρά τη διαφορετική θεραπευτική μεθοδολογία και πρακτική, αλλά και το διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που εφαρμόζουν οι δύο φορείς (...) Το αποτέλεσμα θα είναι άκρως αρνητικό για χιλιάδες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».
  • Την αντίθεσή της στην καταστροφή της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΕΙΝΑΠ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: