Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Επέλαση ανατροπών και εκχωρήσεων στους ιδιώτες

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Με ιδιώτες και δήμους θα συμβληθούν, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, οι δομές Πρόνοιας που θα συγχωνευτούν στα δημόσια νοσοκομεία

Με αμείωτο ρυθμό η κυβέρνηση επιχειρεί νέες ανατροπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα νέες εκχωρήσεις των δημόσιων δομών, που απέμειναν, στην επιχειρηματική δραστηριότητα είτε μέσω των καλλικρατικών δήμων είτε απευθείας στους ίδιους τους ιδιώτες. Απ' τους συνολικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκύπτει ότι ο ασθενής πλέον όλο και πιο δύσκολα θα προσεγγίζει τις υπηρεσίες Υγείας καθώς ετοιμάζεται νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ενώ στην περίπτωση που θα διασφαλίζει την πρόσβαση και σε αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες θα υποβάλλεται σε συνεχόμενες πληρωμές αφού πλέον εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες γιατροί που θα είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ενταξη των ΚΑΦΚΑ στο ΕΣΥ για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης - Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε προχτές απ' το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με το νομοσχέδιο απ' τις 94 δομές Πρόνοιας οι μισές συγχωνεύονται και 7 Κέντρα Αποθεραπείας Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με 600 κρεβάτια - καθώς και τα 23 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) εντάσσονται στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα από το ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται χρόνιες ανεπάρκειες στα δημόσια νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι αυτά τα κέντρα μετά την ένταξή τους στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορέσουν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Τοπική Διοίκηση και τους ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών για τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των αναγκών των νοσοκομείων. Δηλαδή διασφαλίζεται ένας ακόμη διάδρομος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία φαίνεται να εντάσσεται στα σχέδια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Ακόμα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε απ' τον υπουργό Υγείας ότι ετοιμάζεται νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και ένταξη ιδιωτικών μεθόδων διοίκησης του συστήματος Υγείας, όπως το Ωνάσειο, το Ερρίκος Ντυνάν, το Παπαγεωργίου και η Πολυκλινική στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις των κλινικών μετατίθενται προς το τέλος του Οκτώβρη.
Ολες αυτές οι ανατροπές σημαίνουν ούτε μια πρόσληψη γιατρού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ενώ κάθε πρόσληψη που θα εγκρίνεται, κατά τον υπουργό, θα είναι για νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει το ωράριο των φαρμακοποιών στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις τους για εφημερίες, ενώ μίλησε και για μια ακόμα επίπεδη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: