Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά!

Η «κραυγή» αγωνίας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ απλώθηκε χτες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη


Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Motion Team
Η «κραυγή» των μελών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ακούστηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, στην Αριστοτέλους. Οπως κατήγγειλαν μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, εργαζόμενοι και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ, με τη μείωση της επιχορήγησης κατά 50%, τη συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ και την εργασιακή εφεδρεία, θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσουν δομές. Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, όπως είπαν οι εργαζόμενοι, πανελλαδικά θα έπρεπε να απασχολούνται στο ΚΕΘΕΑ 890 εργαζόμενοι και εργάζονται μόλις 560. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2006!
«Διεκδικούμε χώρο στη ζωή, γιατί μας στέλνετε στο θάνατο;», έγραφε το πανό των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων. «Σχολεία χωρίς βιβλία, χειρουργεία χωρίς επιδέσμους, εξάρτηση χωρίς θεραπεία... Να τους σταματήσουμε. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εξαρτημένων στη ζωή», έγραφε το πανό των εργαζομένων. «Δεν αφήνουμε τις ζωές των παιδιών μας στα χέρια σας», δήλωνε ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που δίνει τη μάχη για κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι με ελεύθερα ναρκωτικά, όπως προωθεί η κυβέρνηση με την αποποινικοποίηση.
Κραυγή για τον οικονομικό στραγγαλισμό και στην Κρήτη
Με δυναμική και μαζική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, απάντησαν χτες το πρωί μέλη, οικογένειες και εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στην πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των «στεγνών» θεραπευτικών μονάδων προτείνοντας ως λύση τη χορήγηση υποκατάστατων.
Σε ό,τι αφοράν την Κρήτη ο προϋπολογισμός είναι 1,14 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει έρθει η 1η δόση ύψους 665.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα καλούνται να καλύψουν:
  • Τις ανάγκες (σίτιση, στέγαση, θεραπεία, εκπαίδευση, δραστηριότητες) των 600 ατόμων, χρηστών και οικογενειών τους, που εξυπηρετεί το ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη.
  • Τη λειτουργία των προγραμμάτων και των δομών του σε 8 χώρους και κτίρια, που ένα απ' αυτά είναι ενοικιαζόμενο και ένα άλλο είναι παραχωρημένο από το Δήμο (Μίνωος) αλλά τώρα ζητείται από το ΚΕΘΕΑ να το εγκαταλείψει...
  • Τη μισθοδοσία του προσωπικού (33 άτομα σε διοίκηση, γραμματειακή υποστήριξη, έρευνα, θεραπεία, εκπαίδευση).
Συνολικά το ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη λειτουργεί:
Το κέντρο της Αλικαρνασσού, που στεγάζει τον συμβουλευτικό σταθμό χρηστών, τις διοικητικές υπηρεσίες, τη θεραπευτική κοινότητα και το σχολείο «Αριάδνη». Στο σχολείο «Αριάδνη» λειτουργούν εργαστήριο μαντινάδας, χορού, ποδοσφαίρου, μουσικό θεατρικό παιχνίδι, υπολογιστές, αγγλικά, εκδίδουν περιοδικό. Το σχολείο το παρακολουθούν 70 παιδιά από την επανένταξη και την κοινότητα, απ' όπου παίρνουν και πληροφορίες επαγγελματικού προσανατολισμού. 17 παιδιά παρακολουθούν τις τάξεις σχολείου, με επιτυχίες και στο πανεπιστήμιο (φέτος πέρασαν 6 παιδιά)!
Ακόμα λειτουργεί: Το κτήριο στην Σμπώκου, με συμβουλευτικό σταθμό χρηστών, επανένταξη και πρόγραμμα οικογένεια. Στη Δαμασκηνού, τη μονάδα εφήβων. Στη Μίνωος, την ανοιχτή δομή. Στις Δαφνές, τον ξενώνα. Στον Αγ. Σύλλα, χωράφι που καλλιεργούν τα ίδια τα παιδιά με βιολογικά προϊόντα. Στα Χανιά ένα κτήριο που έχει παραχωρηθεί από την πρώην Νομαρχία. Στον Αγ. Νικόλαο ένα συμβουλευτικό σταθμό.
Οσον αφορά στο εργασιακό, τα 33 άτομα σε όλη την Κρήτη δεν επαρκούν. Μάλιστα και οι 33 εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου με κίνδυνο να απολυθούν ή ακόμα και να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία.
Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου απαιτώντας να μην καταργηθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, να μη συγχωνευθούν με τον ΟΚΑΝΑ, να μην περικοπούν χρήματα και εργαζόμενοι, αλλά να αυξηθούν και να δημιουργηθούν νέα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης.
Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επανειλημμένα έχουν θέσει το ζήτημα της πρόσληψης 20 νέων, απόφοιτων του ΚΕΘΕΑ, στο Δήμο. Η απάντηση όμως της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις στους ΟΤΑ και δεν υπάρχει οποιαδήποτε δράση στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε ο δήμος να προσλάβει μέλη του ΚΕΘΕΑ.



Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Μαγνησία

Συνέντευξη Τύπου του Απ. Νάνου, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου προχτές, στο Βόλο, ο Απ. Νάνος, βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος. «Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και στη χώρα, αλλά και στο νομό μας - επισήμανε - επιδεινώνεται συνεχώς, όπως δείχνουν σύγχρονα ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα. Η πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το πρόβλημα των ναρκωτικών, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πολιτική της ναρκωεξάρτησης με την αποποινικοποίηση και την υποκατάσταση (...) Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού της "βλάβης", δηλαδή τη χορήγηση υποκατάστατων για τη συντήρηση και τη δημιουργία ενός πληθυσμού ανθρώπων που θα λαμβάνουν ναρκωτικά επίσημα από το κράτος χωρίς ελπίδα να αλλάξουν τη ζωή τους ποτέ», κατήγγειλε ο βουλευτής.
Ο Απ. Νάνος, αφού παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στα πλαίσια του υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, τόνισε: «Το ΚΚΕ έχει αναπτύξει έντονη δράση στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Εχουμε εμπνεύσει δραστηριότητες κι έχουμε εμπνευστεί από τα ίδια τα παιδιά, τη δράση των θεραπευτικών κοινοτήτων και των γονέων».
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες κλιμάκιο της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ», στο Βόλο, και συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Προγράμματος Γ. Μίλτο, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται συνολικά σε μια κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την περικοπή του προϋπολογισμού του, από την ένταξή του στο καθεστώς της εφεδρείας και από τη συγχώνευσή του με τον ΟΚΑΝΑ.


Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Χαρακτήρισε ... «σόου» την κραυγή αγωνίας του ΚΕΘΕΑ!
Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας για την προχτεσινή κινητοποίηση, που συγκλόνισε την Ελλάδα
«Προβοκατόρικο μήνυμα», χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την προχτεσινή κινητοποίηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στο υπουργείο Υγείας που συγκλόνισε κυριολεκτικά την Ελλάδα. Ακόμα ο υπουργός θεώρησε κεραυνό εν αιθρία και τον τρόπο κάλυψης αυτής της κραυγής αγωνίας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στελεχών των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας, αφού τους συγχάρηκε για την προώθηση των υποκατάστατων, δηλαδή της συντήρησης και της διαχείρισης του προβλήματος, επιτέθηκε στο ΚΕΘΕΑ: «Χτες (σ.σ. προχτές), είπε ο υπουργός, είχαμε μια μαχητική και πολύ εκδηλωτική κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στο υπουργείο για θέματα που έχουν να κάνουν με την απόπειρα της Ελλάδας να συγκρατήσει τις δαπάνες της. Παρότι είχαμε στη Βουλή επανειλημμένα, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών, ξεκαθαρίσει ότι το ΚΕΘΕΑ με αγώνα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα στηριχθεί οικονομικά όσο κανένας άλλος Οργανισμός, το γεγονός το χθεσινό (σ.σ. προχτεσινό) ήρθε για εμάς "ως κεραυνός εν τη αιθρία". Και ορισμένες τηλεοπτικές καλύψεις του γεγονότος αυτού, παρότι ο Υφυπουργός, ο κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωσε ότι παρ' όλη την κρίση το ΚΕΘΕΑ δεν θα πειραχτεί, επιστράτευσαν κάποιοι ακόμα και τα παιδιά αυτά που μάχονται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, με την πιο σκληρή θεραπεία, τα "στεγνά". Ακόμα επιστράτευσαν και τα παιδιά αυτά, για να στείλουν μήνυμα, προβοκατόρικο μήνυμα, ότι η ελληνική Πολιτεία δεν κάνει πολιτική στον τομέα, ή περικόπτει, ή απολύει, ή σταματάει τα προγράμματα. Ντροπή τους, γιατί ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχουν όλα αυτά. Καλό το σόου, αλλά καλύτερη η αλήθεια. Να προστατέψουν τα παιδιά αυτά, να τα βοηθήσουν, γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους. Οχι να τα βάζουν μπροστά για να δώσουν μάχη για ένα ανύπαρκτο θέμα. Νομίζω ότι ο κ. Τιμοσίδης χθες έδωσε αποφασιστική απάντηση και ο κ. Δημόπουλος σήμερα το πρωί στο κρατικό μέσο ενημέρωσης επίσης μια παρόμοια αποφασιστική απάντηση».
Για την ιστορία, να επαναλάβουμε ότι οι «απαντήσεις» που επικαλείται ο υπουργός αφορούν στη... συνέχιση της χρηματοδότησης. Καμία δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί η χρηματοδότηση, καμιά δέσμευση ότι δε θα προχωρήσει σε εργασιακή εφεδρεία και συγχωνεύσεις οργανισμών!
Απάντηση όμως σε αυτή την προκλητική πολιτική δίνουν τα παιδιά που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση μαζί με τους γονείς και τους θεραπευτές τους, μεταφέροντας κάθε μέρα την κραυγή αγωνίας σε διαφορετικές γωνιές της χώρας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: