Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Με ατόφια τη φαρμακερή συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη προχωρά η κυβέρνηση στον τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων με τροπολογία που κατέθεσε - ενόψει της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ - στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».
Με την τροπολογία καθιερώνεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι με βάση την εμπορική ονομασία, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται μια ανακατανομή ανάμεσα στις μερίδες της φαρμακοβιομηχανίας και με την προσδοκία της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Δηλαδή, στην πριμοδότηση των αντίγραφων φαρμάκων που είναι μειωμένα κατά 27% σε σχέση με τα πρωτότυπα. Μάλιστα, με άλλη διάταξη δίνει τη δυνατότητα και της περαιτέρω μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων με τη διαπραγμάτευση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ωστόσο, όμως και η πρόταξη των αντίγραφων φαρμάκων δε θα μπορέσει να αλλάξει το ρυθμό αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών καθώς η φαρμακοβιομηχανία θα βρίσκει τρόπους για τη διασφάλιση των κερδών της. Για παράδειγμα, τα 289 ακριβά φάρμακα - που είναι πρωτότυπα και έχουν προστασία για μια δεκαετία - έχουν το 20% του μεριδίου της αγοράς.
Εκείνο που δεν άλλαξε η κυβέρνηση είναι τα φαρμακερά χαράτσια της συμμετοχής των ασθενών μέχρι και 25% στη φαρμακευτική δαπάνη. Μάλιστα, προχώρησε και στην καθιέρωση της αρνητικής λίστας με περισσότερα από 1.100 φάρμακα που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους - το 2011 θα πληρώσουν 132 εκατ. ευρώ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: