Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ανακοίνωση του ΠΑΜΕ υγείας-πρόνοιας για τα ναρκωτικά

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οχι» στην κρατική διακίνηση ναρκωτικών στα νοσοκομεία

«"ΟΧΙ" στην κρατική διακίνηση ναρκωτικών από τα δημόσια νοσοκομεία» δηλώνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην εγκατάσταση μονάδων χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών στα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επίσημους κρατικούς διακινητές του ναρκοεθισμού. Ενισχύει έτσι την πολιτική συντήρησης της τοξικομανίας και "περιορισμού της βλάβης", θέτοντας ουσιαστικά σε διωγμό την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων και διατηρώντας την εξαθλίωση. Με την πολιτική της "υποκατάστασης" είναι γνωστό ότι συμφωνούν η ΝΔ, ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. και αποτελεί πολιτική της ΕΕ.
Είναι γνωστό όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών στα προγράμματα υποκατάστασης αφού πάρουν τη "νόμιμη" δόση τους αναζητούν την παράνομη συμπληρωματική, με αποτέλεσμα τα προγράμματα να είναι πόλος έλξης των εμπόρων ναρκωτικών. Στη Δανία, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά οφείλονται στη μεθαδόνη. Από την άλλη, τα "υποκατάστατα" της ηρωίνης δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χρήσης δύο ή περισσότερων ουσιών, που είναι κυρίαρχο πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής διαιώνισης του προβλήματος, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ έχουν στραγγαλίσει οικονομικά και συνεχώς απαξιώνουν τα κέντρα πρόληψης των δήμων και τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα, που έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ετσι στερούν το δικαίωμα στην απεξάρτηση χιλιάδων ανθρώπων.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας οφείλεται στη μεγάλη λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης, είναι ψεύτικο. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και της πολιτικής της ΕΕ. Αυτοί την δημιούργησαν και την συντηρούν για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, με την όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των νέων, προβάλλουν ακόμη πιο έντονα τη ναρκω-κουλτούρα, προχωράνε στο διαχωρισμό "σκληρών" και "μαλακών" ναρκωτικών, ενισχύουν την συντήρηση της τοξικοεξάρτησης. Γνωρίζουν ότι με αυτά οδηγείται η νεολαία στο περιθώριο, πλήρως ελεγχόμενη και ακίνδυνη για το σύστημα που υπερασπίζονται και υπηρετούν.
Οι εγκληματικοί αυτοί σχεδιασμοί για τη συντήρηση της τοξικομανίας και τη μεταφορά της στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ήδη στενάζουν από σοβαρά προβλήματα, εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς:
  • Τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για τα θεραπευτικά προγράμματα, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των μονοπωλίων.
  • Την ενίσχυση των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την αγοραπωλησία νόμιμων ναρκωτικών στους μόνιμους χρήστες.
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.
  • Τη διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από μεγάλους ομίλους στο "ιστορικό κέντρο" της Αθήνας που αγόρασαν και αγοράζουν, σε εξευτελιστικές τιμές, μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσα χρόνια. Η σημερινή πολιτική απομάκρυνσης των εξαρτημένων και των κέντρων του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας, όπως και των μεταναστών, αυτό το στόχο εξυπηρετεί.
Καταδικάζουμε τη χορήγηση "υποκατάστατων" στα δημόσια νοσοκομεία είτε μέσω του ΟΚΑΝΑ είτε από τα ίδια. Το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών δεν είναι ιατρικό. Οι χρήστες δεν είναι άρρωστοι που πάσχουν από μία χρόνια, ανίατη ασθένεια, καταδικασμένοι στη διά βίου εξάρτηση. Η τοξικομανία απαιτεί αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα (ανεργία, φτώχεια, ναρκω-κουλτούρα κλπ.). Κατάλληλους χώρους, υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.), με στόχο πριν απ' όλα την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη και τη στήριξη των οικογενειών. Αντιπαλεύουμε την εγκατάσταση των μονάδων αυτών όχι με τη λογική "να πάνε σε κάποιο άλλο σημείο". Το θέμα δεν είναι πού θα γίνεται "νόμιμη" ή "παράνομη" χρήση ναρκωτικών. Το ζήτημα δεν είναι ένας "αξιοπρεπής" θάνατος. Το θέμα είναι να υπάρχουν για όλους οι δυνατότητες για πρόληψη, δωρεάν και πλήρη απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.
Καταγγέλλουμε τη στάση της ΠΑΣΚΕ που συμφωνεί στη χορήγηση του ναρκωτικού μεθαδόνη από τα νοσοκομεία αλλά και της ΔΑΚΕ που οι επιμέρους διαφωνίες της δε θίγουν στο ελάχιστο την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα πρόληψης και στα θεραπευτικά προγράμματα να αντιπαλέψουν τη λογική που ιατρικοποιεί το πρόβλημα των ναρκωτικών. Να μη δεχτούν να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε κέντρα συντήρησης και τις αυλές τους σε κέντρα διακίνησης και εμπορίου. Να μη δεχτούν οι επιστήμονες να γίνουν "βαποράκια" της νόμιμης πρέζας. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα χιλιάδων ανθρώπων στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.
Να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν:
  • Δημιουργία πανελλαδικού, αποκλειστικά δημόσιου φορέα, δωρεάν παροχής υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Στελέχωση με επαρκές, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης (επιχειρηματίες, ΜΚΟ, "κοινωνικοί συνεταιρισμοί").
  • Η υποκατάσταση να αφορά ειδικές ομάδες (π.χ. άτομα με χρόνια παθολογικά νοσήματα). Ολο το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ να αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των κέντρων πρόληψης.
  • Οι δημόσιες υγειονομικές μονάδες να αντιμετωπίζουν τα ιατρικά προβλήματα των χρηστών (ηπατίτιδα κλπ.). Να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για τη σωματική απεξάρτηση των χρόνιων χρηστών.
  • Οχι στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά - μαλακά.

Η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας για την συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων που παράγουν και διαιωνίζουν τέτοια προβλήματα.
Είναι η πάλη για τον δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: