Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Συγχώνευση υγειονομικών μονάδων ΙΚΑ με Κέντρα Υγείας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Θα διατηρήσει μόνο τις μονάδες του Ιδρύματος που λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια

Σε ακρωτηριασμό των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ θα οδηγήσει η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί απολογιστικά απ' την ερχόμενη Δευτέρα, αντί για χτες όπως είχαν εξαγγείλει επανειλημμένα οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Στον ΕΟΠΥΥ «μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό, οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».
Τα νέα σχέδια συρρίκνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ - και νυν Διοικητή του ΟΑΕΕ - Γεράσιμου Βουδούρη στη διάρκεια ημερίδας με θέμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το εάν ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικές του υγειονομικές υπηρεσίες και αν θα διατηρηθούν όλες οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, ο Γερ. Βουδούρης είπε:
  • «Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει υγειονομικές υπηρεσίες καθώς θα υπαχθούν σε αυτόν οι 340 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ και τα 220 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ».
  • «Απ' τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ θα διατηρηθούν όσες λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια, ενώ όσες λειτουργούν σε ενοικιασμένα κτίρια θα μεταφερθούν δίπλα σε Κέντρα Υγείας ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Δεν μπορεί να στοιχίζει διπλά και τριπλά μια μονάδα που έχει κοινό στόχο και σκοπό με το Κέντρο Υγείας. Ηδη έχει διαμορφωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 50 τέτοια κέντρα υγείας που περιλαμβάνει, όλα όσα είναι στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της χώρας».
Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα συρρικνώσει κατά τα 2/3 τις μονάδες του ΙΚΑ καθώς λειτουργούν σε ενοικιασμένα κτίρια, ενώ η πιλοτική λειτουργία που ανέφερε ο Γερ. Βουδούρης προσιδιάζει στα σχέδια εκείνα που θέλουν τη διατήρηση μόνο των νομαρχιακών μονάδων του ΙΚΑ στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε η τοποθέτηση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στην κλίνη του Προκρούστη είχε προαγγελθεί απ' την «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας», η οποία προέβλεπε την κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος. Ετσι, τα λαϊκά στρώματα θα περιοριστούν στο υποβαθμισμένο ελάχιστο πακέτο παροχών και θα αναγκαστούν ή να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση ή δεν θα έχουν καμιά πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέα πεδία για την επιχειρηματική δραστηριότητα με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών. Οπως έλεγε στέλεχος του ΕΟΠΥΥ σε επιχειρηματίες της ιδιωτικής ΠΦΥ, ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να υπογράψει μαζί τους αυτές τις συμβάσεις με την προϋπόθεση ότι ο ιδιωτικός τομέας θα καλύψει ανάγκες σε απομακρυσμένες περιοχές. Π.χ. σε μια περιοχή όπου το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα ή εργαστηριακό τομέα.
Αυτό το διευρυμένο πεδίο εμπορευματοποίησης στην ΠΦΥ υπηρετεί και η διάταξη του σχεδίου νόμου για την πρόνοια, που παρουσίασε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Το άρθρο 29 προβλέπει ότι «γιατρός που θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ, δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν.3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του ΔΣ του Νοσοκομείου του ΕΣΥ της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός».
Απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο 29 ο Γερ. Βουδούρης είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα αλλά αν θεσμοθετηθεί και ζητηθεί η συνδρομή, ο ΕΟΠΥΥ θα το στηρίξει.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: