Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καταργούνται ή συγχωνεύονται 46 απ' τις 94 μονάδες της Πρόνοιας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα




ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Οδοστρωτήρας στην Πρόνοια



Motion Team
Σε ολοκληρωτική κατεδάφιση της Πρόνοιας οδηγεί το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ταυτόχρονα, με το ίδιο νομοσχέδιο διευκολύνεται η επέλαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από γιατρούς που θα συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται ή καταργούνται 46 απ' τις 94 δομές πρόνοιας. Από τις 46 μονάδες που συγχωνεύονται οι 7 είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ). Ετσι, τα 600 συνολικά κρεβάτια των ΚΑΦΚΑ θα περάσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης αναπήρων και τραυματιών ή αρρώστων με εγκεφαλικά, καθώς στο δημόσιο τομέα υπάρχουν μόλις 200 κρεβάτια, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανάγκες είναι για 2.000.
Βέβαια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία 20ετία σιωπηρά είχαν συνομολογήσει την επενδυτική δραστηριότητα του επιχερηματικού τομέα στον τομέα της αποκατάστασης, που γιγαντώθηκε. Ετσι, τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν νοσήλια 150 ευρώ τη μέρα για αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε ετήσια βάση απομυζά 50 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ασφαλισμένων, πέραν των ποσών που καταβάλλονται σε όσους καταφεύγουν στο εξωτερικό, για τους οποίους δεν έχει υπολογιστεί το κόστος.
Στην πράξη βέβαια εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι «εισροές χρημάτων», μέσω της σύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή να αποκτήσουν έσοδα τα νοσοκομεία εκείνα στα οποία θα υπαχθούν οι μονάδες των ΚΑΦΚΑ. Και αυτή η δυνατότητα γενικεύεται μέσω της δυνατότητας να έχουν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ το δικαίωμα να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις μια φορά τη βδομάδα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι μέσω της δυνατότητας που δίνει τώρα η κυβέρνηση στους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να γίνει η διασύνδεση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες θα εκχωρηθούν, κατ' αρχήν, 550 κρεβάτια απ' τα δημόσια νοσοκομεία.
Η γεωγραφία των συγχωνεύσεων
Τα ΚΑΦΚΑ που καταργούνται και μετονομάζονται σε Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΜΦΙΚ) καθώς και τα νοσοκομεία (μέσα σε παρένθεση) που εντάσσονται είναι τα εξής: Αμφιλοχίας (Αγρινίου), Κορίνθου (Κορίνθου), Φλώρινας (Πτολεμαΐδας), Ρόδου (Ρόδου), Νιγρίτας (Σερρών), Φιλιατρών (Καλαμάτας) και Αιγίου (Πάτρας).
Ακόμα, συγχωνεύονται οι παρακάτω Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (σε παρένθεση είναι οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας στις οποίες θα συγχωνευτούν και οι οποίες με τη σειρά τους θα υπαχθούν στις οικείες υγειονομικές περιφέρειες, δηλαδή οι ΥΠΕ).
Με τονισμένα γράμματα οι μονάδες που καταργούνται.
Κοινωνικός Ξενώνας Καρέα (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής). Παιδόπολη Αγιος Ανδρέας (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας). Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Αθηνών (Θεραπευτήριο Χρονίων Δυτικής Αττικής με έδρα το Δήμο Αγίας Βαρβάρας). Κέντρο Προστασίας Παιδιών «Μιχαλήνειο» (Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο με έδρα το Δήμο Πειραιά). Αναρρωτήριο Πεντέλης (Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»).
Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Λέσβου (Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Θεομήτωρ»). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδεκανήσεων και Οίκος Ευγηρίας Δωδεκανήσου (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ρόδου με έδρα το Δήμο Ρόδου).
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ημαθίας και Πέλλας (Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης και Κοινωνικής Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες με έδρα το Δήμο Καστοριάς). Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φλώρινας (Παιδόπολη «Αγία Ολγα» με έδρα το Δήμο Φλώρινας). Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης («Αγιος Παντελεήμων» με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης). Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Σερρών και Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Σιδηροκάστρου Σερρών (Οίκος Ευγηρίας - Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων με έδρα το Δήμο Κιλκίς). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής (Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Αγιος Δημήτριος). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καβάλας και Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Δήμο Καβάλας). Παιδόπολη «Αγιος Γεώργιος» (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στη Δράμα). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων στην Κομοτηνή).
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φθιώτιδας και Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες Αμφισσας (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων με έδρα στο Δομοκό). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Εύβοιας (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στη Χαλκίδα). ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας και Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων (Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών στην Καρδίτσα). Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Αριστεύς» και Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων με Αναπηρίες (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Ο Αριστεύς» στη Λάρισα).
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας και Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Αγιος Χαράλαμπος» (Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών στα Λεχαινά). Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πατρών (Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων Νομού Αχαΐας στην Πάτρα). Σκαγιοπούλειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πατρών (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων στην Πάτρα). Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών Θεσπρωτίας, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας (Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Αγιος Γεώργιος» στα Γιάννενα). Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων και Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στα Φιλιατά Θεσπρωτίας).
Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Πόμπιας Ηρακλείου και Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Ηρακλείου (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στο Λασίθι). Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης και Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ρεθύμνου (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στα Χανιά). Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης (Κέντρο Περίθαλψης Μέριμνας Θηλέων στο Ηράκλειο).

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: