Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση για το Τμήμα Ινοκυστικής στο Παίδων

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


ICON
Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του Τμήματος Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο Γιάννης Πρωτούλης, σημειώνεται:
«Η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ενισχύουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, οδηγεί στην υπολειτουργία, στις συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο τμημάτων και κρεβατιών με οδυνηρές συνέπειες για τους ασθενείς και ιδιαίτερα σ' αυτούς με βαριές χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Το εξειδικευμένο Τμήμα Ινοκυστικής στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", που παρακολουθεί περισσότερους από 400 ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα σε σύνολο 800, αντί να ενισχυθούν οι υποδομές του και η στελέχωσή του, σχεδιάζεται ουσιαστικά η κατάργησή του με την ενσωμάτωσή του στις παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα Ινοκυστικής από 8 γιατρούς που θα έπρεπε να υπηρετούν είναι μόλις 3, ενώ το Σεπτέμβρη θα μείνουν 2 γιατροί για 400 ασθενείς, ενώ ο ένας από τους 2 θα καλείται, πέρα από τους ασθενείς που έχει αναλάβει, να καλύψει και εφημερίες στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Η εξέλιξη της επιστήμης έχει ανεβάσει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και την τέταρτη δεκαετία της ζωής ενός ενήλικα και έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής, ενώ γίνεται έρευνα για τη ριζική θεραπεία της θανατηφόρου νόσου. Την ίδια στιγμή είναι εγκληματικό το ότι ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός και δωρεάν και το ότι δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τη βελτίωση ζωής των ασθενών είναι η τακτική παρακολούθηση και αντιμετώπισή τους σε εξειδικευμένο κέντρο με δυνατότητα 24ωρης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:
-- Για την άμεση αντικατάσταση του γιατρού που αποχωρεί προσωρινά το Σεπτέμβρη και την πρόσληψη τουλάχιστον 5 εξειδικευμένων γιατρών πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη σωστή λειτουργία του τμήματος.
-- Για την ίδρυση κέντρων κυστικής ίνωσης σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, για παιδιά και ενήλικες, με τις απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
-- Για να γίνει υποχρεωτικός ο προγεννητικός έλεγχος για τη νόσο, να είναι δωρεάν για όλους και να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης για την αναγκαιότητά του».
Τι είναι η κυστική ίνωση
Η κυστική ίνωση είναι μια ανίατη, ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια της λευκής φυλής. Ενα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί τον οργανισμό να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα, που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες λοιμώξεις των πνευμόνων. Αυτές οι παχιές εκκρίσεις καταστρέφουν την εξωκρενή μοίρα του παγκρέατος, η οποία παράγει ένζυμα. Ετσι λόγω της απουσίας τους αδυνατούν οι τροφές να διασπαστούν και στη συνέχεια να απορροφηθούν. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 - 550.000 των Ελλήνων είναι φορείς.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: