Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Επικίνδυνη πολιτική για τα ναρκωτικά


Ξεκίνησε χτες το πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών από τα νοσοκομεία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν παρούσα για να διαφημίσει την πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επίσημους κρατικούς διακινητές νόμιμων ναρκωτικών.
Η χορήγηση μεθαδόνης ξεκίνησε από τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Αγιος Παύλος», «Ιπποκράτειο» και «Ειδικών Παθήσεων». Την επόμενη Δευτέρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη το «Θεαγένειο», το «Γ. Γεννηματάς» και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Συνολικά μαζί με τις 5 ήδη υπάρχουσες μονάδες, στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν 13 κέντρα χορήγησης μεθαδόνης.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Α. Λοβέρδος, υφυπουργοί και στελέχη του ΟΚΑΝΑ, ανακοινώθηκε ότι η λίστα αναμονής στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί από 850 στα 1.000 άτομα και τονίστηκε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί από τα 7 χρόνια που είναι σήμερα σε 1-2 μήνες.
Χθες εντάχθηκαν 60 άτομα στο πρόγραμμα. Από την υπάρχουσα λίστα αναμονής, το 8% βρίσκεται στη φυλακή, το 4% δε βρίσκεται πλέον στη ζωή και το 8% έχει απευθυνθεί σε άλλα προγράμματα.
Ο Α. Λοβέρδος πανηγύριζε δηλώνοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια προχωρά και υλοποιείται χωρίς να έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ και χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη!
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, προωθώντας την πολιτική της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι το πρώτο δημοτικό ιατρείο που θα στηθεί στο δήμο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων. Επίσης σημείωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εθισμοί σαν ασθένεια και νομοθετημένα πια ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα έξοδα που χρειάζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».
Στο μεταξύ, και οι δομές του ΙΚΑ μπαίνουν στο «χορό» χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών, ενώ αρχικά το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο μόνο για νοσοκομεία. Αυτό προκύπτει από τη λίστα των νοσοκομείων που θα χορηγούν τη βουπρενορφίνη και στην οποία αναφέρεται ο Σταθμός ΙΚΑ Α' Βοηθειών Περάματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πέρα από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ο σχεδιασμός επεκτείνεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία και «σε χώρους δομών υγείας». Επομένως, η χορήγηση υποκατάστατων θα γίνεται από κάθε δομή υγείας.
Υποχρηματοδοτούν την απεξάρτηση
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει την αύξηση των «σημείων διανομής» υποκατάστατων, δίνει τη χαριστική βολή στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, αλλά και στην πρόληψη. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώνεται κατά 51% από το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό (23.000.000 ευρώ) και κατά 50% μειώνεται η επιχορήγηση στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.
Οπως σημειώνει το ΚΕΘΕΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή βάζει λουκέτο στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, οδηγώντας χιλιάδες υπό θεραπεία εξαρτημένους πίσω στις πιάτσες, τη φυλακή και την εξαθλίωση, με τεράστιο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: