Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Διαχρονικό πλιάτσικο των ασφαλιστικών ταμείων από κυβερνήσεις και εργοδότες

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ η ζημιά από την κυβερνητική απόφαση, τα κρατικά ομόλογα των Ταμείων να υποστούν «κούρεμα»


«Απ' όλους τους εργασιακούς χώρους και τις λαϊκές συνοικίες πρέπει να ακουστεί: Τέλος η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της. Τέρμα οι θυσίες. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και το κράτος να καλύψουν όλες τις απώλειες και να γυρίσουν πίσω όσα έχουν πάρει με διάφορους τρόπους».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε προχθές - ανάμεσα σε άλλα - με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ προς όλους τους ανθρώπους του μόχθου.

Αφορμή στάθηκε ο νέος μεγάλος κίνδυνος για τα τελευταία αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τα κρατικά ομόλογα που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να υποστούν το λεγόμενο «κούρεμα», εντασσόμενα στο Πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της 21ης Ιούλη, που συμφωνήθηκε για τις τράπεζες. Η ζημιά που θα υποστούν τα Ταμεία θα είναι τεράστια και θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αφού τα ασφαλιστικά Ταμεία κατέχουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 25 δισ. ευρώ των Ταμείων είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Δημοσίου, είτε απευθείας, είτε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας και του ειδικού κεφαλαίου το οποίο αυτή διαχειριζόταν. Την Τετάρτη, σε σχετική σύσκεψη που έγινε στον Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (ΟΔΗΧ), ο επικεφαλής του Οργανισμού μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Ταμείων, όπως και των τραπεζών, στην ανταλλαγή ομολόγων, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της 21ης Ιούλη, για το νέο δάνειο προς την κυβέρνηση. Ομως, η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, θα γίνει με μειωμένη την ονομαστική τους αξία κατά 21%, ενώ η εξόφλησή τους θα γίνει μετά από τριάντα χρόνια.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εγγυάται τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά προτιμά να πληρώσει τους δανειστές και αρνείται να πληρώσει τα ομόλογα στην ώρα τους. Επιπλέον, όπως ακριβώς σήμερα το ελληνικό κράτος δεν εγγυάται για τα αποθεματικά των Ταμείων, δεν υπάρχει και η παραμικρή εγγύηση ότι και τα νέα ομόλογα δε θα καταντήσουν χαρτιά χωρίς αξία. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κατάσταση των Ταμείων είναι τέτοια που τα αποθεματικά αυτά είναι αναγκαία σήμερα και πολύ περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς οι ανάγκες σε ρευστότητα θα αυξάνονται.
Κράτος και εργοδότες ληστεύουν το ΙΚΑ
Η παραπάνω κυβερνητική απόφαση έρχεται να προστεθεί στο διαχρονικό πλιάτσικο των κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερα το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός από τον οποίο κρέμονται οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 5,5 εκατ. εργαζομένων και συνταξιούχων, το αστικό κράτος και οι εργοδότες το έχουν διαχρονικά καταληστέψει. Ενδεικτικά είναι τα εξής:
  • Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ ακολουθεί εδώ και χρόνια πορεία μείωσης, φτάνοντας στο 1% του ΑΕΠ.
  • Οι οφειλές προς το ΙΚΑ από Δημόσιο, ΟΤΑ, κ.λπ. είναι 9 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το χρέος με το οποίο το έχουν φεσώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το ΙΚΑ, αφού ο θεσμοθετημένος κρατικός πόρος 3,80% επί του μεικτού μισθού υπέρ του κλάδου ασθενείας προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν έχει καταβληθεί από το 2000 και μετά.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ υπολογίζονται στα 6 - 7 δισ. ευρώ.
  • Σχεδιάζονται μειώσεις με σκοπό την πλήρη κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα είναι υψηλό». Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, το ΙΚΑ θα χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
  • Η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και 1 στις 9 επιχειρήσεις αναπόγραφη. Η κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο προχώρησε στη «Θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας» για την καταπολέμηση, υποτίθεται, της ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο, προβλέπει μείωση κατά 10% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών που θα εφαρμόσουν το σύστημα αυτό, με προοπτική η μείωση αυτή να φτάσει μέχρι το 2013 στο 25%.
  • Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ εξαναγκάζεται να πληρώνει τόκους και προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, εξαιτίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, αντί να πληρώνουν τις οφειλές του κράτους προς το Ταμείο, το φορτώνουν με τίτλους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που, όμως, λήγουν μετά από αρκετά χρόνια.
Και ο «λογαριασμός» στους εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της ληστείας με όλους τους τρόπους. Παρότι είναι οι μόνοι που πάντα πλήρωναν και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους καθιστούν τα μεγάλα θύματα, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνοντας τις κοινωνικές παροχές. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι είναι διπλά θύματα, αφού οι αντεργατικές πολιτικές που τους πλήττουν, οδηγούν σε αδιέξοδο και το ΙΚΑ, αδιέξοδο το οποίο καλούνται εκ νέου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Η «αιμορραγία» του ΙΚΑ είναι αποτέλεσμα ακριβώς της πολιτικής των κυβερνήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων: Οι ελαστικές μορφές εργασίας αποτελούν «χασούρα» για το ΙΚΑ. Ούτε 6 στις 10 (59,77%) συμβάσεις που υπογράφτηκαν το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Τα αποτελέσματα των τελευταίων νόμων της κυβέρνησης αποτυπώνονται ανάγλυφα στους αριθμούς: Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% όλων των συμβάσεων και το 2010 το 66,9%.
Χασούρα για το ΙΚΑ είναι και η μείωση των μισθών, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, η εισφοροδιαφυγή και, φυσικά, η ανεργία που μάλιστα διαρκώς διογκώνεται. Οι άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ εκτινάχθηκαν τον Ιούλη του 2011 στα 777.872 άτομα, δηλαδή σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι στην παραγωγική ηλικία, που πετιούνται βίαια εκτός παραγωγής και, άρα, δε συνεισφέρουν και στο Ταμείο. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), σύμφωνα με τα οποία τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ θα κοστίσουν συνολικά 500 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ μόνο για το 2011. Επίσης η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ υπολογίζει στα 2,7 δισ. ευρώ την απώλεια που θα έχει το ΙΚΑ μόνο το 2011 από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των αποδοχών περίπου 5% στον ιδιωτικό τομέα.
Πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των παροχών, τις μειώσεις συντάξεων κ.ά., οι συνέπειες της καταλήστευσης του ΙΚΑ είναι επίπονες για την εργατική οικογένεια από πολλές σκοπιές. Για παράδειγμα: Στους άλλους Οργανισμούς (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας), βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η περικοπή παροχών, όπως στα δικαιώματα λήψης του επιδόματος ανεργίας, στεγαστικού δανείου, σε παροχές για ψυχαγωγία και πολιτισμό, η επιδότηση ενοικίου κ.ά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: