Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση για τα ναρκωτικά στη Βουλή



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το νομοσχέδιο εκλαϊκεύει εξωραΐζει και διαδίδει τα ναρκωτικά

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση


Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:
«Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω αν είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημά μου, πάντως εγώ αδυνατώ να μετατρέψω τη συζήτηση για το ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα σε μια δακρύβρεχτη ιστορία μελό. Γιατί αυτό ακούσαμε. Τα 2/3 της ομιλίας σας ήταν μια δακρύβρεχτη ιστορία για το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι που δεν έχουν μπει στο πρόγραμμα της μεθαδόνης. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζετε αντανακλά όχι μόνο το κοινωνικό και το πολιτικό, αλλά και το ηθικό μέτρο της κυβέρνησης και το εννοώ 100%. Και το ηθικό σας μέτρο είναι κάτω από το μηδέν! Πιο ανήθικο νομοσχέδιο - και αναφέρομαι στον τομέα της ηθικής - προσωπικά δεν έχω δει. Βεβαίως, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, που παρακολουθεί καθημερινά τις δραστηριότητες της Βουλής, μπορεί να μιλήσει και γι' άλλα.
Το εν λόγω, λοιπόν, νομοσχέδιο αντανακλά κυριολεκτικά το ηθικό μέτρο της κυβέρνησης. Αντί ο υπουργός εδώ να αναλύσει την πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκω-εξάρτησης, ανεξαρτήτως, αν θέλετε, της διαφωνίας που μπορεί να έχει με το ΚΚΕ για τις μεθόδους, για τα "στεγνά", ή τα "μη στεγνά" προγράμματα, για εκείνο, για το άλλο, όλη η ομιλία ήταν στο πνεύμα "θα πάρω τους εξαρτημένους που δέχονται τα υποκατάστατα και θα πάω να τους κρύψω μέσα στα νοσοκομεία, εκεί θα πάρουν τη μεθαδόνη". Και ξαναβάζουμε το ζήτημα ακριβώς επειδή είμαστε και σε συνθήκες κρίσης και κρίση σημαίνει περικοπή μέχρι μηδενισμού των κοινωνικών δαπανών.
Θα τους βάζετε, λοιπόν, εκεί, αλλά πάρα πολλοί έχουν ανάγκη νοσηλείας και δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ανάγκη αποκλειστικά ψυχιατρικής νοσηλείας. Αυτοί που θα πάρουν τη μεθαδόνη, μπορεί να χρειάζεται να μείνουν έναν χρόνο μέσα στο νοσοκομείο. Καλά, τώρα ανακαλύψατε το αυγό του Κολόμβου; Δηλαδή, εμείς δεν ξέρουμε ότι οι ναρκω-εξαρτημένοι υποφέρουν από ηπατίτιδα, ότι έχουν νόσους και βεβαίως θέλουν παρακολούθηση και από το νοσοκομείο; Γιατί το αντιπαραθέτετε; Τα στοιχεία με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν το εξής: Μπαίνουν μέσα στο πρόγραμμα της μεθαδόνης και ορισμένοι εγκαταλείπουν.



Eurokinissi
Δε μας τα είπατε αυτά. Το 2009 - δεν έχω στοιχεία για το 2010, για το 2011 ακόμα περισσότερο - τελικά ένα 4% ολοκλήρωσε τη θεραπεία, εάν θεωρήσουμε τη μεθαδόνη ως μέσο θεραπείας. Είναι άλλο πράγμα ως υποκατάστατο και άλλο ως μέσο θεραπείας. Υποθέτω ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη χρήση της μεθαδόνης ως μέσο θεραπείας και όχι ως υποκατάστατο. Εκεί να το συζητήσουμε. Εδώ πια έχει λόγο καθαρά η επιστήμη. Εάν κάποιοι άνθρωποι, και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας, έχουν σοβαρές βλάβες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις - λέω - το Α ή το Β, αλλά ως μέσο θεραπείας. Εσείς το έχετε ως μέσο υποκατάστασης.
Επιδιώκετε άμβλυνση συνείδησης απέναντι στην εξάρτηση
Εδώ δεν έχουμε μία διαφορά ανάμεσα στα "στεγνά προγράμματα" που εμείς υποστηρίζουμε, και σε μια άλλη εκδοχή απεξάρτησης, που ενδεχομένως εμείς να τη δεχόμαστε ή να μην τη δεχόμαστε. Δεν είναι αυτή η διαφορά μας. Και όταν λέω ότι η κυβέρνηση εκφράζει το ηθικό της μέτρο, την ηθική της απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, πέρα από τις πολιτικές και κοινωνικές επιλογές, το λέω διότι αυτό που ετοιμάζετε είναι ένα νομοσχέδιο διάδοσης και εκλαΐκευσης των ναρκωτικών.
Δεν είναι ζήτημα αποποινικοποίησης, ούτε εμείς είμαστε υπέρ οι χρήστες να μπαίνουν στη φυλακή. Αυτό που κάνετε είναι αθώωση, άμβλυνση συνείδησης και στάσης απέναντι στην εξάρτηση. Εδώ οι γιατροί, οι οποίοι θεραπεύουν ή προσπαθούν να συντηρήσουν σε μία καλή κατάσταση ανθρώπους που έχουν ψυχιατρικά προβλήματα και που δεν έχουν σχέση με τα ναρκωτικά, προσπαθούν, αν θέλετε, να μειώσουν και τη δόση των ψυχιατρικών φαρμάκων, γιατί και αυτά δημιουργούν ένα είδος εξάρτησης για λόγους βεβαίως ιατρικούς, γιατί δε γίνεται διαφορετικά.
Εσείς, λοιπόν, εκλαϊκεύετε, διαδίδετε τα ναρκωτικά, τη μεθαδόνη - και αυτή είναι ένα είδος ναρκωτικού - και τα αθωώνετε. Αυτό, βεβαίως, δε γίνεται για πρώτη φορά. Οντως, εδώ επικαλεστήκατε τον πρωθυπουργό που ως υπουργός - αν δεν κάνω λάθος, Παιδείας ήταν τότε - πέρασε πάνω, απογειώθηκε - εμείς είμαστε όλοι μέτριοι εδώ μέσα - και πήγε, δεν ξέρω εγώ, σε άλλο πλανήτη, όταν τόλμησε κυριολεκτικά, είχε το θράσος - γιατί δεν είναι θέμα θάρρους - να πει: "Γιατί να μην έχουμε μία γλάστρα με χασίς στο σπίτι μας;". Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο πρωθυπουργός.
Εδώ τώρα γιατί ήρθατε υποκριτικά, κύριε υπουργέ, να μας πείτε με κλάματα σχεδόν για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτούς που θέλουν τη μεθαδόνη; Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τη μεθαδόνη και ξέρουμε ότι εκλιπαρούν για τη μεθαδόνη. Μπήκατε στον πυρήνα της υπόθεσης, όταν σε αυτή την αίθουσα στη δεκαετία του '90 υπήρχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, που υιοθέτησαν τη θεωρία της L.I.A., της λεγόμενης αντιαπαγορευτικής L.I.A. και καλλιεργήθηκε η άποψη ότι είναι θέμα επιλογής το να παίρνεις χασίς.
Τώρα μάλιστα επεκτείνεται και στο "κέρασμα". Εάν εγώ, δηλαδή, φωνάξω στο σπίτι μου κάποιους ανθρώπους και έχω για προσωπική χρήση και δεν τους πάρω λεφτά και τους κεράσω, αυτό είναι νόμιμο. Αυτό είναι νόμιμο, αρκεί να μην υπάρχει το εμπόριο και μάλιστα το λαθρεμπόριο, δηλαδή να διαφεύγουν οι προμήθειες και ενδεχομένως να χάνουν τα κρατικά ταμεία κάποια έσοδα από τη διακίνηση με νόμιμο τρόπο αυτών των ναρκωτικών.
Οι χρήστες είναι θύματα, όχι ασθενείς
Εδώ αμβλύνετε το στοιχειώδες, δηλαδή την αντίσταση παιδιών - και μιλάμε για παιδιά 12 και 13 χρόνων - και γονιών απέναντι σε αυτό το φοβερό ζήτημα της εξάρτησης, που ξέρετε ότι είναι και σωματική και ψυχική. Για εμάς δεν έχει σημασία εάν ένα ναρκωτικό έχει λιγότερες σωματικές βλάβες ως ένα σημείο - γιατί επεκτείνεται και στα πιο βαριά - απ' ό,τι μπορεί να έχει ένα άλλο ναρκωτικό, διότι η ψυχική, η πνευματική εξάρτηση είναι πλήρης. Εδώ πέρα κάνουμε ολόκληρη εκστρατεία για να μην καπνίζει ο κόσμος! Δεν είδα να ασχολείστε με τα υποκατάστατα του τσιγάρου. Εδώ το να καπνίζεις θεωρείται πολύ χειρότερο από το να παίρνεις χασίς. Είναι και της μόδας να παίρνεις χασίς.
Κατηγορήθηκε το ΚΚΕ σαν ένα κόμμα παρωχημένο και αντιδραστικό, γιατί είναι εναντίον όλων των ναρκωτικών. Κύριε υπουργέ, πολλές φορές συνειδητά διαστρεβλώσατε τη θέση του ΚΚΕ για την ποινικοποίηση ή αποποινικοποίηση. Εμείς όχι μόνο είμαστε αντίθετοι με το να μπαίνουν οι χρήστες στη φυλακή - άλλωστε δεν μπαίνουν, μετά από ένα σχετικό νόμο του 2009, και καλώς δεν μπαίνουν - αλλά ζητήσαμε να υπάρχει Ειδικό Σώμα της Δικαιοσύνης, όχι τα συνηθισμένα δικαστήρια, όπου να εκπαιδευτούν δικαστές-κοινωνικοί λειτουργοί. Οχι δηλαδή να δικάζουν και να τους στέλνουν στη φυλακή, αλλά να ασχολούνται με αυτά τα παιδιά - να τα πω "οικογενειακά δικαστήρια" - με αυτούς τους νέους ανθρώπους και να τους ωθούν προς την πλήρη αποκατάσταση.
Εχουμε κάνει κινητοποιήσεις, για να μη δικαστούν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήδη έχουν απεξαρτηθεί, διότι στα δεκαοκτώ χρόνια τους έκαναν και μια ληστεία, και ζητήσαμε να μην υπάρχει έκτιση ποινής, ακόμη και όταν έχουν ποινικό αδίκημα. Επίσης, έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή, όπως και άλλα κόμματα - βεβαίως, δε λέω ότι μόνο εμείς το κάνουμε - για ανθρώπους που έχουν κάνει ποινικά αδικήματα, όχι μικροαδικήματα, και είπαμε ότι από τη στιγμή που απεξαρτήθηκε, ας μείνει σαν ένα προηγούμενο, αλλά να μην περάσει στο δικαστήριο. Δίνουμε τη μάχη για την κοινωνική επανένταξη.
Επομένως, αφήστε το αν οι θέσεις του ΚΚΕ είναι μοντέρνες ή όχι ή αν είμαστε υπέρ της ποινικοποίησης. Δεν είμαστε. Είμαστε, όμως, κατά της ιδεολογικής και της πολιτικής νομιμοποίησης και της ανοχής στα ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τους χρήστες ως θύματα και όχι ως ασθενείς. Σε λίγο θα πείτε ότι είναι μέσα στο DNA και ότι υπάρχουν και κληρονομικοί παράγοντες. Τι θα πει "ασθενής"; Βεβαίως, έχει ασθένειες. Συκώτια, νεφρά, καρδιές. Να αποκτά και ψυχική ασθένεια από τη μακρόχρονη χρήση; Βεβαίως, να αποκτά. Είναι, όμως, θύμα. Είναι κοινωνικό θύμα.
Η κυβέρνηση προστατεύει την αυτοκαταστροφή
Εν πάση περιπτώσει, ένα δεύτερο στοιχείο - κοινωνικό, πολιτικό και ανήθικο - που υπάρχει είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή σε μία κοινωνία που ακόμη περισσότερο σήμερα κατατρέχει κυριολεκτικά και παραβιάζει τα συλλογικά δικαιώματα, αυτά που - υποτίθεται - κατοχυρώνει το Σύνταγμα, ο ΟΗΕ κ.λπ., το μόνο που ενδιαφέρει είναι η κατοχύρωση του ατομικού δικαιώματος της αυτοκαταστροφής. Βεβαίως, όταν η απεργία τσακίζεται, όταν δύο χρόνια είναι επιστρατευμένοι οι ναυτεργάτες, όταν αύριο θα ψηφίσετε το νόμο για τα κόμματα και θα κυνηγάτε κυριολεκτικά τα κόμματα που δε θα σας αρέσουν, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ασχοληθείτε με την προστασία της αυτοκαταστροφής.
Ο ναρκομανής δεν αυτοκαταστρέφεται; Βεβαίως, αυτοκαταστρέφεται. Καταστρέφεται μια ολόκληρη οικογένεια, διαβρώνεται κυριολεκτικά ένας περίγυρος και μια ολόκληρη κοινωνία, χωρίς να το κάνει συνειδητά ο ίδιος, χωρίς να είναι αυτή η επιδίωξή του. Με τη μεθαδόνη, λοιπόν, άλλοι χρειάζονται να μείνουν ένα χρόνο. Θα τους δίνετε το χάπι και θα τους στέλνετε ξανά στην ανεργία και στη φτώχειά τους. Είναι και μια διέξοδος γι' αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν τώρα ούτε δεκάρα, λόγω της κρίσης, σε αυτούς που παίρνουν το χασίς, που δεν μπορούν να πλησιάσουν το ναρκέμπορο. Θα γίνετε υποκατάστατα του ναρκέμπορου. Θα γίνετε ο κρατικός έμπορος ναρκωτικών!
Πόσο θα μένουν μέσα σε αυτές τις νοσοκομειακές δομές; Μπορούν τα νοσοκομεία να διαμορφώσουν κρεβάτια; Πολλά απ' αυτά τα παιδιά είναι θύματα, αλλά όχι ασθενείς, όπως τους λέτε εσείς, έχουν προβλήματα ψυχολογικά, έχουν διάφορα σύνδρομα. Εδώ τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αυξανόμενους ασθενείς και εδώ κοιτάτε να κάνετε μία εγχείρηση και αν είναι σε δύο μέρες να φύγει ο άλλος και δεν κρατάτε μέσα στα νοσοκομεία ανθρώπους με βαριά και χρόνια νοσήματα που δεν μπορούν οι οικογένειές τους να τους περιποιηθούν!
Βεβαίως, στα νοσοκομεία να πάνε τα θύματα των ναρκωτικών. Οχι στις φυλακές ούτε στα ψυχιατρεία! Ομως, έχετε τέτοιες δομές; Απλώς η λίστα θα μειώνεται και το πρόβλημα θα φουντώνει. Γιατί μειώσατε τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα "στεγνά" προγράμματα; Εχετε και μία άλλη άποψη, ότι μπορεί κάποιοι με τη μεθαδόνη να έχουν λιγότερα προβλήματα. Γιατί δε στηρίζετε όλα τα εναλλακτικά προγράμματα, στο κάτω κάτω; Καθαρά, πού το πάτε; Για να μη ρωτήσω τώρα ποια εταιρεία πουλάει τη μεθαδόνη και όλη αυτή την ιστορία και τι θα κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία η μεθαδόνη. Πολλοί από αυτούς είναι και ανασφάλιστοι. Ποιος θα χρεώνει; Δεν ξέρω αν είναι και ένα έσοδο για τα κρατικά ταμεία το εμπόριο της μεθαδόνης, το οποίο θα γίνεται βεβαίως νόμιμα από τα νοσοκομεία. Αυτά δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει.
Επομένως, για μας υπάρχει αυτό το ζήτημα που είπαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ - και τελευταία τόνισε και η κυρία Κανέλλη - ότι είναι η ναρκω-κουλτούρα που καλλιεργείται. Και θα ξαναπώ για άλλη μια φορά: Δεν είναι ζήτημα η διαφορά μας στον τρόπο θεραπείας. Δε θέλετε τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Δε σας ενδιαφέρει, για να το πω και αλλιώς. Το κύριο θα έπρεπε να είναι πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη και από εκεί και πέρα, ας έχουμε διαφωνίες στη μία ή στην άλλη ουσία ή στην ιατρική μέθοδο. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες ως προς όλα αυτά τα ζητήματα.
Οταν λέτε ότι ο άλλος είναι ασθενής, εξατομικεύετε το ζήτημα και, μάλιστα, του δίνετε και ατομική λύση, που ούτε θα δώσετε σε όλους. Ενα μέρος θα μπει στα προγράμματα της μεθαδόνης και δε θα υπάρχει πλήρης, ας πούμε, απεξάρτηση από τη μεθαδόνη και ούτε μπορείτε πια εκατοντάδες χιλιάδες - γιατί εκεί πάει το πράγμα - να τους αντιμετωπίζετε με τη χορήγηση του χαπιού. Οταν ο άλλος θεωρείται ασθενής, χαλαρώνει, αν θέλετε, και όλη η εκστρατεία, η διαφώτιση. Δεν είναι εννοούμε το κυνηγητό με την Αστυνομία. Αμβλύνεται όλη η εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τη χρήση των ναρκωτικών της οικογένειας, του ίδιου του παιδιού κ.λπ., αντί να φουντώσει αυτή η εκστρατεία στα σχολεία. Κέντρα Πρόληψης έπρεπε να υπάρχουν πολλά στην Αθήνα, όπως και παντού έπρεπε να υπάρχουν.
Προτιμάτε την αποβλάκωση από τον ξεσηκωμό
Πείτε μου το εξής: Εχετε ζητήσει απ' αυτούς που εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης γραπτές, συλλογικές μελέτες τι συμπεράσματα βγάζουν όλα αυτά τα χρόνια; Αφήστε τώρα τα περί κρίσης. Πριν ξεσπάσει η κρίση, εδώ και χρόνια είναι απλήρωτοι, υπομισθοδοτούμενοι - το τονίζω, πριν την κρίση - γιατί δε δίνετε και εσείς και η ΝΔ σημασία σε αυτό που λέμε "πρόληψη και απεξάρτηση". Πήρατε τώρα μία πλευρά και την ταυτίσατε με την καταπολέμηση, υποτίθεται. Και ούτε λέτε για καταπολέμηση των ναρκωτικών. Τώρα είναι "χορηγούμε μεθαδόνη", μετατρέπεται σε άρρωστο. Αρα, η οικογένεια δεν έχει πρόβλημα. Δεν είναι θέμα της οικογένειας, της κοινωνίας, του κινήματος. Το θέμα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά είναι κατεξοχήν υπόθεση του κινήματος.
Βεβαίως, θαυμάζουμε, όταν στις πλατείες γίνονται διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις! Το τελευταίο διάστημα περνούσες από ορισμένες πλατείες και κρατούσες τη μύτη σου από τη μυρωδιά του χασισιού. Δεν κάνουν εμπόριο. Ωραία ήταν! Σκέφτεσαι καλύτερα! Αμπελοφιλοσοφία, χασισοφιλοσοφία! Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για μία πολιτική η οποία θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα.
Με αυτή την έννοια, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να πολεμηθεί, όπως πολεμιέται η ανεργία, οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν είναι τυχαίο που έρχεται τώρα. Προετοιμάστηκε το έδαφος απ' όλα τα κόμματα, από Επιτροπές της Βουλής, από βουλευτές, από αρχηγούς, από τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά, με τη γλάστρα. Προετοιμάστηκε και τώρα το χρησιμοποιείτε ακριβώς, γιατί σε περίοδο κρίσης ξέρετε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: `Η να αποβλακωθεί ο λαός, που αυτό δε θα γίνει, ή να ξεσηκωθεί. Προτιμάτε την αποβλάκωση από τον ξεσηκωμό και αυτό είναι πάρα πολύ καθαρό.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάδοση των ναρκωτικών στην Ευρώπη η πύλη άνοιξε πλατιά την περίοδο της "Επανάστασης των Γαριφάλων" στην Πορτογαλία. Αυτά είναι επίσημες εκτιμήσεις. Δεν είναι δικές μας. Οταν υπάρχουν στιγμές που οι λαοί βγαίνουν μπροστά και τα ναρκωτικά έχουν μεγαλύτερη διάδοση. Σε συνθήκες κρίσης πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα. Μ' αυτήν την έννοια, λοιπόν, λέμε ότι εδώ πια φαίνεται το ηθικό μέτρο της κυβέρνησης. Δάκρυα και λύπες δε χρειάζονται. Οι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν ναρκωτικά πρέπει να τύχουν της πάλης για την απεξάρτησή τους και την κοινωνική τους επανένταξη, την καταπολέμηση προλήψεων που υπάρχουν. Εμείς δεν κλαίμε γι' αυτούς. Πολεμάμε γι' αυτούς».




ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Στρατηγική της κυβέρνησης η συντήρηση του προβλήματος

Απάντηση στην προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ, έδωσε σε δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα


Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε το λόγο, στην πραγματικότητα για να διαστρεβλώσει ολοκληρωτικά τη θέση του ΚΚΕ, παρουσιάζοντάς τη με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Ο Α. Λοβέρδος, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «αναλγησία», φτάνοντας σε σημείο να πει ότι «αν παρακολουθούσαμε και τώρα την πολιτική του, θα σήμαινε ότι θα αφήναμε τους ανθρώπους αυτούς που κάνουν πιάτσα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά λεία εύκολη στο οργανωμένο έγκλημα (...) όποιος επιμένει στη σημερινή αθλιότητα δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί αυτόν που συμπαρίσταται με πολιτικές εμπράγματες. Στο τέλος του Νοεμβρίου η λίστα της ντροπής δεν θα υπάρχει και δεν ξέρω εγώ τι μου λέτε εδώ»...

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «προτιμούμε την προσέγγιση ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασθενείς από το να τους θεωρούμε κακοποιούς και να έχουμε για χρήση με αμφισβητούμενη εμπορία ποινές κάθειρξης είκοσι ετών» και παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία των προγραμμάτων αυτών ότι απεξαρτώνται το 10%. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «έχουμε 75% σταθεροποιημένους» και πρόσθεσε δημαγωγικά: «Ποιος είναι αντίθετος ένας άνθρωπος σταθεροποιημένος να πηγαίνει με το μηχανάκι του ή το αυτοκίνητό του να πάρει το υποκατάστατό του και να υποστεί εκεί που τη χρειάζεται ο ίδιος τις θεραπευτικές παρεμβάσεις των ψυχιάτρων, των γιατρών, όπως σωστά λέτε, που πολλές φορές χρειάζονται, αλλά και των ψυχολόγων και να φεύγει από εκεί να πηγαίνει στη δουλειά του; Τον προτιμάτε στη δουλειά του ή τον προτιμάτε στην πλατεία της Ομόνοιας ράκος ανθρώπινο να ζητιανεύει;».
Φιλοσοφία ανοχής, διάδοσης και ωραιοποίησης
Παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στον υπουργό Υγείας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Κύριε υπουργέ, δεν μπορώ να σας συναγωνιστώ στη διαστρέβλωση που κάνετε συνειδητά αυτών που εμείς υποστηρίζουμε. Θα σας διαβάσω, λοιπόν, στοιχεία της περιόδου 2000-2009: "Κύριος λόγος εξόδου από τις μονάδες υποκατάστασης μεθαδόνης είναι η πρόωρη χορήγηση εξιτηρίου, 60,3% των αποχωρούντων. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το ίδιο με το 2008". Ξέρετε τι σημαίνει "πρόωρη έξοδος" και φυσικά για λόγους οικονομικούς; Σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται το ποσοστό της θεραπείας. Δεν σας ενδιαφέρει η θεραπεία. Σας ενδιαφέρει να τους βγάζετε έξω και να μπορούν να παίρνουν τη μεθαδόνη εφ' όρου ζωής.
Οσον αφορά τα προγράμματα υποκατάστασης β-πρενορφίνης, η συνολική εικόνα σε σχέση με την ιεράρχηση των λόγων εξόδου από τις δομές δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το 2009 η πρόωρη χορήγηση εξιτηρίου αποτελεί τη βασικότερη αιτία εξόδου από τη δομή 53,6%. Ενα σημαντικό ποσοστό διακόπτει εθελοντικά την παρακολούθηση του προγράμματος (το 28%), ενώ το 6,8% ολοκληρώνει τη θεραπεία. Τέλος, το 4% των θεραπευομένων παραπέμφθηκε σε άλλη μονάδα ή υπηρεσία.
Δηλαδή, κάνετε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Για σας η συντήρηση είναι όραμα. Δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Για σας είναι όραμα. Είναι στρατηγική. Δε σημαίνει ότι απέτυχαν τα προγράμματα θεραπείας και, επομένως, έχουμε κάποιους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τους οποίους τουλάχιστον συντηρούμε για να μη γίνουν κουφάρια. Αυτά τα προγράμματα το 2008 και το 2009 ήταν μισά. Σήμερα είναι ακόμα περισσότερο μισά και είναι καθαρά τυπικά. Βάλατε αυτό το φιλόδοξο στόχο να απορροφηθεί η λίστα. Ξέρετε τι θα γίνει; Πρώτα πρώτα, οι έμποροι ναρκωτικών θα μεταφερθούν από το κέντρο της Αθήνας γύρω από τα διάφορα νοσοκομεία. Είναι σαν αυτό που έκαναν στα γήπεδα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σταμάτησαν τις συγκρούσεις μέσα στα γήπεδα και πήγαιναν στις φτωχογειτονιές. Θέλετε, δηλαδή, να κρύψετε το πρόβλημα.
Σας ξαναλέω ότι η διαφορά μας δεν είναι στην ιατρική μεθοδολογία αντιμετώπισης των ζητημάτων. Εμείς δεν είμαστε γιατροί, παρά το γεγονός ότι σε αυτά που λέμε στηριζόμαστε και σε γιατρούς. Εδώ πρόκειται για μία ολόκληρη φιλοσοφία ανοχής, διάδοσης και ωραιοποίησης των ναρκωτικών και μάλιστα, η αναγωγή τους σε ατομικό δικαίωμα. Μιλάτε για παιδεία... Εδώ παίρνουν χασίς τα παιδιά των 12 ετών. Αυτά τώρα θα τα γλυτώσετε και θα τα πάτε στη λίστα της μεθαδόνης... Αυτό είναι δολοφονία της νεολαίας.
Γιατί, εν πάση περιπτώσει, συρρικνώνετε τη συζήτηση στο θέμα της μεθαδόνης; Εμείς σας βάζουμε το γενικότερο πρόβλημα κι εσείς μιλάτε για τη μεθαδόνη. Και σταματήστε αυτό που κάνουν τα κρατικά σας Μέσα, να βγάζουν ανθρώπους στο τηλέφωνο, οι οποίοι λένε: "Σώθηκε η ζωή μου, παίρνω τώρα τη μεθαδόνη επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια". Αυτά τα ακούνε και παιδιά 12, 13 και 15 χρονών. Γιατί τους βγάζετε αυτούς; Δεν βγαίνουν σε οργανωμένα προγράμματα, αλλά στα δελτία ειδήσεων. Και βγαίνει ο άλλος και λέει: "Ευχαριστώ το υπουργείο, παίρνω τη μεθαδόνη". Μπορείτε να μου πείτε τι μήνυμα δίνετε;
Ενδιαφέρεστε, λοιπόν, να αναπτύξετε μία ολόκληρη φιλοσοφία σ' αυτό το ζήτημα και όχι να καταπολεμήσετε, χωρίς μέτρα αυταρχικά, αστυνομικά κλπ. το φαινόμενο. Γιατί τους λυπάστε. Τους δίνετε μία παράταση ζωής. Τους βάζετε στην εντατική για λίγο. Αυτό κάνετε. Και να μην διαστρεβλώνετε τις θέσεις μας. Δεν έχετε το δικαίωμα να τις διαστρεβλώνετε».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: