Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Συζήτηση στη Βουλή για τις ΜΚΟ


Σε αλληλοκατηγορίες για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) αναλώθηκαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και ΝΔ, κατά τη συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή των ΜΚΟ στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» με αφορμή την άρνηση του ΑΣΕΠ να πάρει μέρος στην επιλογή περίπου 55.000 ανέργων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα με εξευτελιστικές αμοιβές για 5 μήνες.

Παρά την αντιπαράθεση, κοινός τόπος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας με προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών και η χρηματοδότηση ΜΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά προγράμματα.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υπερασπίστηκε την εμπλοκή των ΜΚΟ στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» και ισχυρίστηκε ότι εάν δεν υπήρχαν ανάλογα προγράμματα τότε η ανεργία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Προανήγγειλε, δε, νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης των παραπάνω προγραμμάτων και είπε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τη «διαφανή λειτουργία των ΜΚΟ», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι κυβερνήσεις της χρηματοδότησαν 600 ΜΚΟ με 38 εκατομμύρια ευρώ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε τη συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα οποία, όπως τόνισε, ούτως ή άλλως αποτελούν κοροϊδία για τους ανέργους. Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αδιαφάνεια και η διαχείριση στις ΜΚΟ - όπως είπαν οι βουλευτές της ΝΔ - αφού πρόκειται «για ουσιαστικό πρόβλημα ανακύκλωσης ανέργων με μισθούς πείνας (25 ευρώ τη μέρα και μόνο για 135 μέρες το χρόνο)».
Αναφερόμενος γενικότερα στις ΜΚΟ, τόνισε ότι αυτές «ονομάζονται ΜΚΟ, αλλά λειτουργούν ως εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης και προωθούν την πολιτική της, αλλά και τις επιδιώξεις των διάφορων ιμπεριαλιστικών οργανισμών ειδικότερα στο υπουργείο Εξωτερικών». Τώρα, συνέχισε, στήθηκαν ΜΚΟ για να εισπράττουν κεφαλικά το 5% από αυτά που θα διατεθούν για τους ανέργους, χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα και για να εκμεταλλευθούν και ψηφοθηρικά τη διαχείριση του εν λόγω προγράμματος και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ο ΟΑΕΔ δεν έχει σε κάθε πόλη της Ελλάδας ολοκληρωμένες καταστάσεις με ανέργους και με τις ειδικότητές τους; Γιατί θα πρέπει να διατεθούν εκατομμύρια ευρώ στις ΜΚΟ;».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: