Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

περικοπή 300 εκ. ευρώ απο τον προϋπολογισμό του υπ. υγείας κανεί η Κυβέρνηση

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

Δραστικές περικοπές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού

  • Μειώνονται κατά 300 εκ. ευρώ οι δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια το 2012, σε σχέση με το 2011
  • Καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία όταν συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι

Τον πέλεκυ του Προκρούστη χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τις δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας στη σύνταξη του προϋπολογισμού το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το 2012 οι δαπάνες των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας θα είναι μειωμένες κατά 300 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 5,3 δισ. ευρώ έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για μια μείωση που θα προέλθει από όλους τους κωδικούς. Δηλαδή από πολλές υπηρεσίες. Ηδη, χτες σε σύσκεψη εποπτευομένων φορέων του υπουργείου Υγείας - όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, οι δομές ψυχιατρικής αποασυλοποίησης - τους ζητήθηκε να παραδώσουν καταλόγους με 10% του προσωπικού για «εργασιακή εφεδρεία». Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη όταν οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ, έχουν να κάνουν προσλήψεις για περισσότερα από τρία χρόνια.
Μάλιστα, οι νέες περικοπές έρχονται, όταν στον προϋπολογισμό του 2011 είχαν εγγραφεί 6,7 δισ. ευρώ, που τελικά κατέληξαν στα 5,6 δισ. ευρώ, και όταν οι καταγεγραμμένες πληρωμές για το 2009 ήταν 6,9 δισ. ευρώ! Το τσεκούρι στις δαπάνες θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των αρρώστων καθώς οι λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία θα μειωθούν 2,25 δισ. ευρώ από 2,35 δισ. ευρώ το 2011.
«Ανθυγιεινά» ...κουρέματα
Τις δραματικές περικοπές στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας έχει αποτιμήσει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο σε μελέτη του προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
  • Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ως αποτέλεσμα διαφόρων παρεμβάσεων, θα μειωθεί σε 662,7 εκ. ευρώ το 2012, έναντι 828,7 εκ. το 2011 και 1,08 δισ, ευρώ το 2010.
  • Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν - όπως και το 2011- 460,6 εκ. ευρώ απ' το «κούρεμα» των μισθών.
  • Θα «εξοικονομηθούν» 85 εκ. ευρώ απ' τις συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή, θα φύγουν με συνταξιοδότηση τόσοι εργαζόμενοι που θα στοίχιζαν, αν συνέχιζαν ή αν προσλαμβάνονταν άλλοι 85 εκ. ευρώ. Ομως, όπως έλεγε έγκυρη πηγή στο «Ρ», το 2012 δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Με την καθιέρωση της λεγόμενης αρνητικής λίστας φαρμάκων - δηλαδή εκείνων που θα συνταγογραφούνται αλλά δεν καλύπτονται απ' τα ταμεία και εφόσον ισχύσει ο ίδιος τρόπος συνταγογράφησης - οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 176 εκ. ευρώ. Δηλαδή 44 εκ. ευρώ περισσότερα από ό,τι πλήρωσαν το 2011. Ετσι, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, το 2012, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί σε 2 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2010 και 3,3 δισ. το 2011.
Αγρια χαράτσια με τον ΕΟΠΥΥ
Οι περικοπές αυτές είναι συνυφασμένες με άγρια χαράτσια, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα συντάξει ένα ελάχιστο πακέτο παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Ομως και αυτό το ελάχιστο πακέτο συνοδεύεται με αιματηρές συμμετοχές στις εξετάσεις των αρρώστων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα εισηγείται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
  • Ολοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 15% συμμετοχή, για όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, ακτινολογικές κ.τ.λ.). Μέχρι τώρα συμμετοχή πλήρωναν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
  • Καθιερώνεται συμμετοχή 25% σε κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό υλικό καθώς και αναπνευστικές συσκευές που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή.
  • Μπαίνει όριο στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τον διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες κ.τ.λ.) και καθιερώνεται συμμετοχή 10% για τις συσκευές έκχυσης φαρμάκων και τις σκιαγραφικές ουσίες που παρέχονταν χωρίς συμμετοχή.
  • Επίσης, προσδιορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα το όριο για τη χορήγηση επιθεμάτων και οστομικών υλικών. Κόβεται η κάλυψη της αποκλειστικής νοσοκόμας στις ιδιωτικές κλινικές και παραμένει μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής 10%, για τα προϊόντα ειδικής διατροφής, που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή και προσδιορίζονται οι παθήσεις στα οποία θα χορηγούνται.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: