Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πίσω στα ιδρύματα οδηγούνται οι ψυχικά άρρωστοι

Πίσω στα ψυχιατρεία οδηγούνται οι ασθενείς


Πίσω στα ψυχιατρεία οδηγούνται οι ψυχικά ασθενείς που για 10 ή και 20 χρόνια φιλοξενούνταν σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τις οποίες λειτουργούσαν ΝΠΙΔ που υλοποιούσαν το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ». Αυτές οι «μη κερδοσκοπικές εταιρείες» πρωτοστάτησαν στη λεγόμενη «αποασυλοποίηση» και στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, υπονομεύουν τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών και των εργαζομένων και κάθε άλλο παρά με γνώμονα «το συμφέρον των ενοίκων» λειτουργούν.

Αυτό αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο. Πριν λίγες μέρες, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) έδιωξε 68 συμβασιούχους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και έκλεισε ο ξενώνας του Κέντρου στο Αιγάλεω στο όνομα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Οκτώ από τους 13 ενοίκους του αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Δαφνί, άλλοι επέστρεψαν στον ξενώνα βραχείας παραμονής της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (απ' όπου είχαν μεταφερθεί στο Αιγάλεω), κάποιοι σε οικοτροφείο της ΜΚΟ «ΕΔΡΑ». Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η Λιβαδειά, όπου το ΕΚΕΨΥΕ έχει δύο οικοτροφεία και έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό τους. Είναι βέβαιο ότι πολλές τέτοιες «εταιρείες» μετά τις δραστικές περικοπές θα «ξεφορτωθούν» δομές και εργαζόμενους, στέλνοντας τους ασθενείς πίσω στα ψυχιατρεία. Οι δομές αυτές των ΝΠΙΔ θα συρρικνωθούν, θα λειτουργούν με εθελοντές, θα ζητούν από τις οικογένειες να πληρώνουν.
Με δεδομένο ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία μέχρι το 2013, είναι βέβαιο ότι όσοι δεν έχουν οικογένεια και χρήματα για ιδιωτικές δομές θα βρεθούν στο δρόμο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: