Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Προκλητική πριμοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους τους με επιβάρυνση μόνο κατά 50% σε σχέση με τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια


Με μια προκλητική πριμοδότηση υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών - την οποία θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία - συνοδεύεται η εκχώρηση 556 κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία, η είσοδος για τη νοσηλεία όσων έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η σύμβαση των δημόσιων νοσοκομείων με 15 ασφαλιστικές εταιρείες υπογράφτηκε χτες από τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) και υπό τις ευλογίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τελικά, η «εισροή πόρων» στο σύστημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είναι μια φενάκη: Και τούτο γιατί η τελική σύμβαση είναι πολύ πίσω και απ' αυτά που ζητούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Με τη σύμβαση που υπογράφτηκε προβλέπονται σε γενικές γραμμές τα εξής:
  • Εστω κάποιος που έχει κοινωνική ασφάλιση -πχ ΙΚΑ- και ταυτόχρονα έχει και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ας δεχτούμε ότι θα εισαχθεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για εγχείριση λαγώχειλου, η οποία σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης (τα λεγόμενα DRGs) στοιχίζει 1.281 ευρώ για ορισμένες μέρες νοσηλείας και στη λεγόμενη Γ' θέση. Αν λοιπόν ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση «σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή θέση πολυτελείας», όπως προβλέπει η σύμβαση. Το κόστος νοσηλείας σε αυτή την περίπτωση θα πληρωθεί ως εξής: Το ΙΚΑ θα καταβάλει τα 1.281 ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μια προσαύξηση κατά 50%. Δηλαδή 640,5 ευρώ.
  • Αν κάποιος δεν έχει κοινωνική ασφάλιση και έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση. Τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει ποσό ίσο με το DRGs προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή στην περίπτωση της επέμβασης για λαγώχειλο, η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει στο δημόσιο νοσοκομείο: 1.281 ευρώ + 20% = 1.281 + 256,2 = 1.537,2 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το αρχικό σχέδιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον τρόπο τιμολόγησης (7/9/2011) προέβλεπε ότι το συνολικό νοσήλιο για την ασφαλιστική εταιρεία - στην περίπτωση που κάποιος ήταν ασφαλισμένος του ΙΚΑ - θα το πλήρωνε η ίδια η ασφαλιστική εταιρεία. Δηλαδή στην περίπτωση της επέμβασης για λαγώχειλο θα πλήρωνε 1.921,5 ευρώ. Αντί αυτού η κυβέρνηση προέκρινε να εισπράξει μόνο 640,5 ευρώ και αυτό το εμφανίζει ως «εισροή εσόδων», κατά την έκφραση του υπουργού υγείας. Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να διευκολυνθούν στις πληρωμές τους με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου οι νοσηλείες είναι πανάκριβες σε σχέση με τους κανόνες της αγοράς.
Νέος τρόπος χρέωσης
Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ισχύσει ο νέος τρόπος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή τα λεγόμενα DRGs, που θα προκαλέσουν δυσβάσταχτα για τα ταμεία νοσήλια, τα οποία θα φτάσουν μέχρι και 29,4% αύξηση σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια».
Η νέα απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, μετά την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ίδια τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, το κάθε νοσοκομείο αναγκάζεται να λειτουργήσει σαν επιχείρηση, να βρει έσοδα πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Ενας τέτοιος μηχανισμός κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες είναι και τα DRGs.
Στα DRGs κατατάχτηκαν περισσότερες από 700 ιατρικές κατηγορίες που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φτάνουν μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Το κόστος αυτό ισχύει αν η θεραπεία δεν υπερβεί την προβλεπόμενη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ). Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω από τη ΜΔΝ, τότε το Ταμείο θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται.
Οπως αναφέρθηκε χτες στη συνάντηση, υπάρχουν 10.467 πράξεις, από τις οποίες είναι κοστολογημένες 2.182 πράξεις με βάση Εφημερίδες της Κυβερνήσεως. Κοστολογήθηκαν ακόμα 105 ιατρικές πράξεις για λογαριασμό του ΟΠΑΔ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: