Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Προχωρούν η εμπορευματοποίηση και η παραπέρα υποβάθμιση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΑΤ
Η κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί παραπέρα τις υπηρεσίες Υγείας προχωρά ακάθεκτη. Αυτό διαβεβαίωσε τους επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχου της Τρόικας ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Λοβέρδος, σε χθεσινή τους συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του «προγράμματος βοήθειας» ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές του συστήματος υγείας, οι οποίες ήδη έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα: Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος το ΕΣΥ με το 80% του προϋπολογισμού του 2009 εξυπηρετεί 30% περισσότερα περιστατικά σε σχέση το 2009!
Ο υπουργός Υγείας «υπερηφανεύθηκε» για το στόχο της εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ για το 2011 από τα νοσοκομεία, που έχει επιτευχθεί, κι ας εξοικονομήθηκαν αυτά κατά κύριο λόγο από «ζεστό» χρήμα των ασθενών για τα εξωτερικά ιατρεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και μέσα από διεύρυνση της λειτουργίας του ολοήμερου ωραρίου των νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία). Ανέφερε μάλιστα ως «πρόοδο» το χαράτσι στους ασθενείς, που αυξήθηκε από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και την επέκτασή του στα επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη σχέδιο για «την κατανομή και επανεξέταση προσόντων των ανθρώπινων πόρων για την περίοδο ως το 2013», δηλαδή τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την αξιολόγηση του έργου και των μισθών του προσωπικού αφού το ίδιο σχέδιο αφορά και «τη δομή, τα επίπεδα αποδοχών, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ταμεία υγειονομικής περίθαλψης».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχαίρει για την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων με περισσότερα από 1.100 φάρμακα που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους και μόνο το 2011 θα πληρώσουν 132 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το 2011 και 20,9 εκατ. ευρώ για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Ταυτόχρονα, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει μία ακόμη λίστα με 216 καινοτόμα φάρμακα και τα οποία θα εξαιρούνται από το επιπλέον rebate («επιστροφή»), το οποίο θα ισχύει για περίπου 11.000 φάρμακα που θα ενταχθούν στη θετική λίστα φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα υποχρεούνται για τα συγκεκριμένα 216 φάρμακα να επιστρέφουν στα ασφαλιστικά Ταμεία τη διαφορά που θα προκύπτει από την τιμή αναφοράς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας (έχει οριστεί από επιτροπή του υπουργείου με βάση την τιμή κάθε σκευάσματος και το ημερήσιο κόστος θεραπείας) μέχρι την λιανική τιμή κάθε φαρμάκου!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: