Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα ασθενείς και εργαζόμενοι στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σύσκεψη οργανώνει αύριο το Σωματείο Προσωπικού στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας


Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων (Ιδιωτικός Τομέας Υγείας - Πρόνοιας) οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στις παραπάνω μονάδες εξαιτίας της ολομέτωπης αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης που εντείνεται στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Η σύσκεψη θα γίνει αύριο στα γραφεία του Σωματείου (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, κτίριο ΕΚΑ, τρίτος όροφος) και ώρα 6 μ.μ. Το Σωματείο στην πρόσκλησή του προς τους εργαζόμενους, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:
«Η πολιτική της "αποασυλοποίησης", κατά τα πρότυπα της ΕΕ, που εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθιστά συνολικά την Υγεία ατομική υπόθεση σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του καθένα, κόβει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση και προωθεί την επιχειρηματική δράση και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν το Δίκτυο Αργώς των εργοδοτών των ΝΠΙΔ (ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ) που ουσιαστικά μέσα από τα ΝΠΙΔ πρωτοστάτησε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία στην ψυχική υγεία, παρότι υπήρχε η αρνητική πείρα από τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο της δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης της Υγείας - Πρόνοιας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει και άλλο τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των φορέων, της τάξης του 52,5%. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη των 1.500 ασθενών που φιλοξενούνται και δέχονται υπηρεσίες, ενώ το κλείσιμο των δομών συνεπάγεται και την απόλυση 3.050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Είναι ζήτημα χρόνου να υποβαθμιστούν κι άλλο οι υπηρεσίες, να λειτουργήσουν ανταποδοτικά ή να κλείσουν οι δομές. Τα ΝΠΙΔ καλούνται να αναζητήσουν άλλους πόρους χρηματοδότησης, π.χ. θα πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς, αφού -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας- θα κρατείται το 47% - 60% της σύνταξης των ψυχικά ασθενών, αναπήρων κλπ. που θα φιλοξενούνται στις δομές. Θα προωθήσουν τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της "βιωσιμότητας" των δομών και των θέσεων εργασίας».
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:
  • Καταβολή των δεδουλευμένων - Καμία απόλυση ή μείωση μισθών.
  • Να περάσουν όλες οι δομές στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι να ενταχθούν με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας, των μη κυβερνητικών, εθελοντικών ή φιλανθρωπικών οργανισμών.
  • Πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
  • Ενταξη των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας στη συλλογική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ και στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο και κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό.


πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: