Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Από σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών


Προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία στον «Ευαγγελισμό», στις 9 π.μ., και πορεία στο υπουργείο Υγείας
Ξεκινά σήμερα η διήμερη πανελλαδική απεργία των γιατρών ενάντια στο τελευταίο σχέδιο νόμου για την πρόνοια που ενέκρινε προχτές το υπουργικό συμβούλιο αλλά και τη λειτουργία του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών στο υπουργείο Υγείας. Με συγκέντρωση στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού», ώρα 9 πμ, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας συμμετέχουν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) και οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία στη διήμερη πανελλαδική απεργία, που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους και οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΙΣΑ, κλπ.). Με απόφασή του συμμετέχει στη συγκέντρωση και το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».
Η κυβέρνηση επέλεξε την ίδια ώρα να κάνει «ανακοινώσεις για τον ΕΟΠΥΥ» στη Βουλή με κοινή συνέντευξη των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Μάλιστα, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν τέθηκε το ερώτημα για γενικευμένη αντίδραση των γιατρών στα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα λέγοντας: «Οι γιατροί ασκούν τα δικαιώματά τους συνδικαλιστικά και πολιτικά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας. Θα προχωρήσουμε το δρόμο μας».
Χτες, το ΔΣ του ΠΙΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ εκ των οποίων τα 550 εκατ. ευρώ θα αφορούν ιατρικές επισκέψεις και τα 450 εκατ. ευρώ ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις «ποσό απολύτως ανεπαρκές συνυπολογιζομένης της αδυναμίας των ασφαλιστικών οργανισμών, που εντείνεται λόγω της ανεργίας». Ωστόσο, οι κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΙΣ ήταν στη λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή του γιατρού», στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας από γιατρούς, στις αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση. Δηλαδή επιλογές που συντηρούν και ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.
Στην τοποθέτησή του ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Χρήστος Παπάζογλου στο ΔΣ του ΠΙΣ, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε, ότι ένα απ' τα βασικά στοιχεία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι οι ανάγκες του ασθενούς, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρουν αν θα πληρώσει χαράτσια στο δημόσιο ή στην επιχείρηση Υγείας όπου πλειοψηφούν ή μειοψηφούν οι γιατροί. Εκείνο, πρόσθεσε, που τον ενδιαφέρει είναι οι δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και το οποίο μπορεί να αποτελέσει διεκδίκηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων που διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: