Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 


Ο Μ. Βαρδαβάκης μιλά στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Με μια μαζική - κάτι που είχε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια - συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας που έκαναν κατάληψη, απαίτησαν να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου, να μην εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία και να σταματήσουν τα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής οικογένειας που οδηγεί στη φτώχεια.

Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, στελέχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε: «Είμαστε, το ΠΑΜΕ, που είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της μεγάλης δημοκρατικής αγκαλιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το δημοψήφισμα του Μάαστριχτ. Τώρα μας λένε πως τα μέτρα είναι σκληρά αλλά αναγκαία. Και είναι όντως αναγκαία, όχι για τη σωτηρία των εργατών αλλά για εκείνους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δηλαδή τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς κύκλους, που θέλουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης συστήματος. Γι' αυτό κόβουν μισθούς και συντάξεις, θέλουν να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε αυτοτελείς επιχειρήσεις που θα έχουν λιγότερους εργαζόμενους, ενώ το προσωπικό θα είναι φτηνότερο. Λένε κάποιοι ότι είμαστε υπό την κατοχή της τρόικας. Ομως και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ - που δεν είναι υπό καμία κατοχή - παίρνονται τα ίδια μέτρα». Ο ομιλητής χειροκροτήθηκε θερμά.
Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σκληρός παρατεταμένος αγώνας για να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να έχουμε και νίκες» αναφέροντας ως παράδειγμα - που χειροκροτήθηκε - την κοινή απόφαση των εργαζομένων της ΔΕΗ και των συνεργείων να μην κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν θα καταβάλουν το χαράτσι για τα ακίνητα.
Μετά από πολλά χρόνια τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν αισθητή, ξεχωριστά, την παρουσία τους με τα πανό τους μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Πολυπληθής η παρουσία του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Εντυπωσιακή η παρουσία του Κέντρου Αποκατάστασης στη Βούλα. Συγκινητική η παρουσία της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω». Κι αισθητά διακριτή η παρουσία του Σωματείου των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» στο μπλοκ του ΠΑΜΕ.
Από τις πρώτες ομιλήτριες στη συγκέντρωση ήταν η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα» Μαρίνα Μαργαρώνη. «Καταγγέλλω τη Διοίκηση του νοσοκομείου για τα ασφαλιστικά μέτρα και την έφοδο αστυνομικού στο νοσοκομείο να με καλέσει σε απολογία. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» είπε και καταχειροκροτήθηκε.
Στη συνέχεια έγινε κοινή πορεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τον τόνο στην πορεία έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» ή «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία - το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία». Στα συνθήματα του ΠΑΜΕ έρχονταν να προστεθούν συνθήματα όπως «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή». Στο Λογιστήριο του Κράτους αντιπροσωπεία των εργαζομένων εξέφρασε την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που έκαναν κατάληψη.
Στη Θεσσαλονίκη
Με συμμετοχή στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από τις ΔΥΠΕ, στην Αριστοτέλους, οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης έκφρασαν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Συγκροτημένα, με το δικό τους πανό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν σε οργανωμένη μαζική δράση ενάντια στα χαράτσια, στη μείωση των μισθών, στη μείωση νοσοκομειακών κρεβατιών και οργανικών θέσεων εργασίας, που ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις, ενάντια στην εργασιακή «εφεδρεία» και στις πληρωμές των ασθενών, απαντάμε στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: