Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Καρατόμηση παροχών και αύξηση των άμεσων πληρωμών

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

Δραματικές περικοπές σε σχέση με τις παροχές που δίνουν μέχρι τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και υπέρογκες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους θα περιέχει ο νέος κανονισμός παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που, τυπικά, έχει τεθεί σε λειτουργία και θα συστηματοποιηθεί απ' την 1.1.2011 όταν θα γενικευτεί το νέο σύστημα χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων με τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (τα λεγόμενα DRGs). Αυτές οι ελάχιστες παροχές θα αποτελέσουν και το λεγόμενο «ελάχιστο πακέτο» που θα παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που θα χρειαστούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας να ωθούνται στην απόκτηση ιδιωτικής ασφάλισης. Αλλωστε η δυνατότητα αυτή θεσμοθετήθηκε στις αρχές της βδομάδας με την υπογραφή σύμβασης των Διοικητικών Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ) και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με την οποία εκχωρούνται - κατ' αρχήν - 556 κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το βίαιο τράβηγμα προς τα κάτω των παροχών προκύπτει απ' τους συγκριτικούς πίνακες που έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στο προσχέδιο του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας», που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Υγείας. Στα πλαίσια, λοιπόν, της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ισότιμης αντιμετώπισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προβλέπονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
  • Καθιέρωση του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσήλιου (DRGs), που συνοδεύεται μέχρι και 29,4% σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια» που ίσχυαν απ' το 1998 μέχρι σήμερα.
  • Τα νοσήλια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται σε 400-800 ευρώ ημερησίως σε σχέση με τα νοσήλια 187,82 ευρώ τη μέρα που ήταν ως σήμερα.
  • Στις παρακλινικές εξετάσεις καθιερώνεται συμμετοχή 15%.
  • Το βοήθημα τοκετού μειώνεται από 9,3-49% ανάλογα με τις μέχρι τώρα παροχές των Ταμείων. Κάποιοι φορείς, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, δίνουν μέχρι 1.765 ευρώ - ή και πολύ περισσότερα - ενώ με το νέο κανονισμό το χρηματικό ποσό ορίζεται από 900-1.600 ευρώ.
  • Καθιερώνεται συμμετοχή 10% σε προϊόντα ειδικής διατροφής που μέχρι τώρα καλύπτονταν απ' τα Ταμεία.
  • Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης καθιερώνεται νοσήλιο 200 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν 70-150 ευρώ για κλειστή νοσηλεία.
  • Καθιερώνεται συμμετοχή 25% στη χορήγηση διάφορων υγειονομικών υλικών στους διαβητικούς.
  • Κόβονται οι αποκλειστικές νοσοκόμες στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μειώνονται μέχρι και 38,5% τα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών.
  • Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή το χρόνο, όταν σήμερα κυμαίνεται από 400-1.600 ανάλογα με τους κανονισμούς του κάθε Ταμείου.
  • Το επίδομα αεροθεραπείας μειώνεται σε 200 από 500 ευρώ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: