Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 2ΗΜΕΡΗ ΠΑΝΪΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΗΠΑΚ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ανακοίνωση για τη διήμερη πανιατρική απεργία

Συγκέντρωση στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» στις 8.9.2011, ώρα 9 π.μ.

Στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» θα γίνει η συγκέντρωση της ΔΗΠΑΚ και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία, στις 8.9.2011
Στην ξεχωριστή συγκέντρωση στις 8.9.2011, στη διήμερη πανιατρική απεργία (8-9/9/2011) αλλά και στα συλλαλητήρια των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (10.9.2011) καλούν με ανακοίνωσή τους η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία.
Η συγκέντρωση των δυνάμεων της ΔΗΠΑΚ και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία θα γίνει την Πέμπτη 8.9.2011, στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού», ώρα 9 π.μ., στο πλαίσιο της διήμερης πανιατρικής απεργίας που αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών. Χτες, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας
Με το σύνθημα «Ολοι στην απεργία 8-9 Σεπτέμβρη 2011», η ΔΗΠΑΚ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κυκλοφόρησαν προκήρυξη, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Μισθωτοί, ειδικευόμενοι, νέοι γιατροί
Αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα!
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση και επιταχύνουν την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, απ' όλες τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, ανεξάρτητα αν υπάρχει Μνημόνιο, ύψους χρεών και ελλειμμάτων. Εχουν καταγραφεί στα προγράμματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πολύ πριν την κρίση.
Πρόκειται για απάτη ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, ότι η εφαρμογή τους θα ωφελήσει τελικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι η μεγάλη επιχειρηματική δράση και τα μονοπώλια. Αυτοί ωφελήθηκαν και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιδιώκουν είναι η δημιουργία ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, πιο φτηνό και ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό, για να αυξηθεί η κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα στην Υγεία. Αυτό σημαίνει λιγότερες και πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και εξετάσεις για τους ασθενείς των λαϊκών οικογενειών και επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των γιατρών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και ιδιαίτερα των νέων.
Με την πολιτική της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας στην Υγεία, τα προβλήματά μας θα οξύνονται, οι μισθοί μας θα μειώνονται, θα αυξάνεται η ανεργία των νέων γιατρών, θα επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου. Ολο και πιο δύσκολα θα επιβιώνουν οι πιο πολλοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, θα προστίθενται νέα αδιέξοδα στους νέους γιατρούς.
Οι συγχωνεύσεις κλινικών, η κατάργηση δημόσιων κρεβατιών και προνοιακών ιδρυμάτων, οι περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες των ασφαλιστικών ταμείων, οι πληρωμές ακόμα και στα Επείγοντα, η διακοπή των συμβάσεων αρκετών γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία και η διεύρυνσή της με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν αποτελούν στοιχεία "νοικοκυρέματος" και "εξορθολογισμού", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αποτελούν μέτρα για να μειωθεί η κρατική δαπάνη σε παροχές στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους υγειονομικούς, να περισσέψει περισσότερο χρήμα για επιδοτήσεις και κίνητρα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού στους βιομήχανους, τραπεζίτες, συνολικά στο κεφάλαιο.
Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης γίνεται ακόμα ένα βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, προστίθενται μέτρα που θα επιδεινώσουν τη θέση τόσο των λαϊκών στρωμάτων, όσο και μεγάλου μέρους των γιατρών. Η δυνατότητα των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύει την επιχειρηματική "ολοήμερη λειτουργία" των δημόσιων νοσοκομείων. Η "παροχή" αυτή προς τους αυτοαπασχολούμενους για συμπλήρωση των αποδοχών τους επιδιώκει τη δημιουργία συμμαχίας, αποτελεί όχημα για εκτεταμένη εφαρμογή τους στα δημόσια νοσοκομεία, με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όλων των γιατρών και τη σύνδεση ενός μεγάλου μέρους των αποδοχών με την αποδοτικότητα. Αλλωστε, αυτό ήδη έχει θεσμοθετηθεί όπου θα κρίνεται η διατήρηση κλινικών και θέσεων εργασίας.
Επιδιώκει, επίσης, να καλύψει ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, χωρίς κρατική δαπάνη, όπου οι γιατροί θα περιμένουν τον πελάτη για να πληρωθούν και οι ασθενείς να έχουν υπηρεσίες αν μπορούν να πληρώσουν. Η "παροχή" αυτή συνδέεται και με τη διάθεση μέρους δημόσιων κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης αποτελεί και η ένταξη στην "ολοήμερη λειτουργία" και η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, καθώς και η δυνατότητα να ιδρύονται ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
Γυρίστε τους την πλάτη
Η ανάθεση στον ΠΙΣ να χορηγεί την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, τον τίτλο της ειδικότητας, καθώς και στους ιατρικούς συλλόγους να εγκρίνουν την άδεια λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ισοδυναμεί με ανάθεση για την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιδιώκει την εκπαίδευση γιατρών δύο ταχυτήτων, προσαρμογή στις απαιτήσεις της "αγοράς" και όχι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Γυρίστε την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον ΠΙΣ, αλλά και στους ΙΣ. Είναι επικίνδυνοι! Στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ανταγωνιστικότητα. Με τις θέσεις τους για αμοιβές "κατά πράξη και περίπτωση", την "ιατρική επιχειρηματικότητα" σε αντιπαράθεση με την "εξωιατρική", την "ελεύθερη επιλογή" γιατρού, τον "πληθωρισμό" γιατρών, τις πληρωμές από τα λεηλατημένα από το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, συμβάλλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στρώνουν το έδαφος στους μεγαλεμπόρους της Υγείας. Αυτούς στηρίζουν τόσο τα κοινά πλαίσια - ψηφίσματα (ΔΗΚΙ, ΠΑΝΔΗΚΙ (Καλοκαιρινός), ΠΑΣΚ και ΑΕΓ) στην ΓΣ του ΠΙΣ, όσο και το κοινό πλαίσιο της ΔΗΚΙ-ΑΕΓ-ΑΡΣΙ στο λεγόμενο πανιατρικό μέτωπο, όπου επανειλημμένα υπογράμμιζε η ηγεσία του ΙΣΑ-ΙΣΠ ότι στηρίζει την "ιατρική" επιχειρηματική δραστηριότητα και την επέκταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
Οι νέοι γιατροί, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και οι λαϊκές ανάγκες μπορούν να εξασφαλιστούν, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εχουμε τη δύναμη, ενισχύοντας την πάλη μας, την ένταξη και τη συμμαχία με το ταξικό και ριζοσπαστικό κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς».
Οι διεκδικήσεις
Και η ανακοίνωση καταλήγει με τις διεκδικήσεις:
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο δημόσιο σύστημα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων.
  • Κατώτερος μεικτός μισθός 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο ειδικευόμενο και με κλιμάκωση στους υπόλοιπους. Στους αυτοαπασχολούμενους να υπολογίζεται η προϋπηρεσία τους.
  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με 1 εφημερία τη βδομάδα. 1.600 κατώτατη σύνταξη στα 60 - 55 σε άντρες και γυναίκες.
  • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Πλήρεις και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση καταβολή των χρεών στους αυτοαπασχολούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεση έναρξη και χωρίς εξετάσεις της ειδικότητας. Η απόκτησή της να είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιας μονάδας Υγείας και κρεβατιών.


πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: