Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

προχωρούν σε παραχώρηση κλινών δημοσίων Νοσ/μείων σε ασφαλιστικές εταιρείες


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
«Ειδικές θέσεις» στην εμπορευματοποίηση
Θα εκχωρηθούν 560 κλίνες, όπου θα νοσηλεύονται όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η οποία όμως θα αποτελεί προέκταση των προϋποθέσεων της δημόσιας ασφάλισης

Τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν ράντζα για τα λαϊκά στρώματα και μονόκλινα ή δίκλινα για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Την ερχόμενη Τρίτη φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για την εκχώρηση σε αυτές 560 κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Οι «ειδικές θέσεις», όπως ονομάζονται οι υπό εκχώρηση κλίνες, θα αποτελέσουν έναν ακόμα διάδρομο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και μέσο για τον εξαναγκασμό των ασφαλισμένων να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, ώστε να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών υγείας, μετά και τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Η βάση για την εκχώρηση αυτών των 560 κλινών είναι ο νόμος 2889/2001 -και οι μετέπειτα επικαιροποιήσεις του- που στο άρθρο 6 προβλέπει τα εξής: «Στον οργανισμό του νοσοκομείου μπορεί να προβλέπονται από ξενοδοχειακής άποψης και μόνο, θέσεις Α' και Β' κατηγορίας με ειδικό υψηλότερο νοσήλιο. Οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% της δυναμικότητας σε κλίνες του νοσοκομείου».
Με βάση αυτό το νόμο, τις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη θεσμοθέτηση της ολοήμερης λειτουργίας τους η κυβέρνηση προχωρά στο τελικό στάδιο της εκχώρησης των 560 «ειδικών θέσεων» για την απόκτηση εσόδων, όπως ισχυρίζεται, από τα δημόσια νοσοκομεία. Στην ουσία πρόκειται για εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και με βάση τα τιμολόγια που πλήρωναν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Και το «μαξιλαράκι» για αυτές τις συμβάσεις αποτελεί η εφαρμογή Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που συνοδεύονται με αυξήσεις μέχρι και 29,4% σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια», που ίσχυαν από το 1998. Ετσι, κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες προσανατολίζονται στις εξής ρυθμίσεις:
  • Αν κάποιος έχει κοινωνική ασφάλιση θα μπορεί να έχει και πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει νοσηλεία «σε μονόκλινα, δίκλινα ή δωμάτια πολυτελείας» στα δημόσια νοσοκομεία. Σ' αυτήν την περίπτωση η ιδιωτική ασφάλιση θα πληρώσει προσαυξημένο κατά 50% το DRGs. Για παράδειγμα: Με τα DRGs στα μπάι-πας καθιερώνονται 4 κατηγορίες που αρχίζουν από 5.057 ευρώ για 7 μέρες νοσηλείας και φτάνουν στα 10.023 ευρώ για 18 μέρες νοσηλείας. Προκύπτει, δηλαδή, μια αύξηση από 3,5-105% σε σχέση με το τιμολόγιο του 1998. Σε αυτά λοιπόν τα τιμολόγια η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει στο δημόσιο νοσοκομείο 50% ανά κατηγορία.
  • Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κοινωνική ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει μόνο 20% επί των νοσηλίων που καθιερώνονται με βάση DRGs.
Κι όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας και ως προσπάθεια αύξησης των εσόδων των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στην ουσία αποτελούν ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος της υγείας του λαού. Επιπλέον η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, προωθεί την ένταξη και «μέρους του ιδιωτικού τομέα Υγείας στο ΕΣΥ». Αξονας αυτής της επιλογής φαίνεται ότι θα είναι τα νοσοκομεία «Ωνάσειο», «Παπαγεωργίου» και «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Αντιφατικές δηλώσεις και κινήσεις
Μετά τις έντονες φήμες ότι θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χτες ότι «αυτό είναι απολύτως ψευδές, καθώς αυτό το μέτρο δεν αφορά τα νοσοκομεία». Επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος με έγγραφό του προς τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρει πως «όσα διακινούνται για τα περί εργασιακής εφεδρείας στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στις (7) ΔΥΠε και στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς τους, είναι ανυπόστατα».
Ωστόσο, όμως, όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία στους εποπτευόμενους φορείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι εκεί θα εφαρμοστούν όσα έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή θα ισχύσει σε φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ. Παρ' όλες όμως τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα ισχύσει στα δημόσια νοσοκομεία, εντούτοις οι διοικητές τους, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», προετοιμάζονται πώς θα διασώσουν περισσότερες θέσεις στα πλαίσια της εφαρμογής τους!
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο: Δηλαδή ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ταυτόχρονα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των οργανισμών των νοσοκομείων ετοιμάζει την εργασιακή εφεδρεία...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: