Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Συγχωνεύονται μονάδες ΙΚΑ με Κέντρα Υγείας Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή σε 24 νομούς της χώρας

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Με τη συγχώνευση 50 υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με αντίστοιχα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα αρχίσουν οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Οι συγχωνεύσεις των μονάδων του ΙΚΑ με τα Κέντρα Υγείας αναφέρθηκαν χτες από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, όπου έγινε παρουσίαση των σταδίων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι άρχισε ήδη η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Γερανίου 19 με τη μεταφορά εκεί 60 ατόμων, θα χρησιμοποιηθεί κοινό συνταγολόγιο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και ότι από την 1/1/2012 ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικό του προϋπολογισμό που τον τοποθέτησε σε 8 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή θα κλείσουν οι δαπάνες Υγείας των τεσσάρων ταμείων το 2011, που είναι μειωμένες κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ είναι περικοπές σε φάρμακα).
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι στα πλαίσια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα γίνει διασύνδεση με τα 230 συνολικά Κέντρα Υγείας και ανέφερε ότι αυτή η διασύνδεση αρχίζει πιλοτικά με τη λειτουργική ένταξη 50 ΚΥ στον ΕΟΠΥΥ και χωρίς να αποσπώνται από τα νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση έδωσε έναν κατάλογο με 46 ΚΥ που κατανέμονται ως εξής: Στην Αττική 11 (Βύρωνα, Καπανδριτίου, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαρκοπούλου, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Μεγάρων, Βάρης, Ελευσίνας και Σαλαμίνας). Στη Θεσσαλονίκη 8 (Διαβατών, Ευόσμου, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Χαλάστρας, Θέρμης Μαδύτου και Μηχανιώνας). Στο Ηράκλειο 4 (Αγίας Βαρβάρας, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Μοιρών). Στην Καβάλα 2 (Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης). Στον Εβρο 2 (Ορεστιάδας και Σουφλίου). Ακόμα, εντάσσονται και 19 Κέντρα Υγείας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικές τους υγειονομικές υπηρεσίες και αν θα καταργηθούν υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ ο Γερ. Βουδούρης είπε: «Εχουμε καταλήξει ότι κατ' αρχήν δεν πρόκειται να καταργηθούν μονάδες οι οποίες δεν έχουν κοντά τους ένα ΚΥ ώστε να συγχωνευτούν» Ωστόσο, όμως, αμέσως ήταν αποκαλυπτικός: «Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, οι οποίες βελτιώνουν, θεαματικά, ένα ΚΥ. Αναφέρω ως παράδειγμα το ΚΥ Μαρκοπούλου Αττικής, το οποίο από 12, για παράδειγμα, γιατρούς, που έχει σήμερα και 30 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, φτάνει να αποκτά 35 περίπου γιατρούς, να έχει νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό που μεταφέρεται από τη μονάδα και να λειτουργεί...».
Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από συγχωνεύσεις να καλύψει τη γύμνια της ΠΦΥ, με ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, που θα περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός παροχών. Οι πρώτες μονάδες του ΙΚΑ που θα συγχωνευτούν είναι εκείνες που είναι σε ενοικιασμένα κτίρια και υπολογίζονται σε περισσότερες από τις μισές. Μάλιστα, τις ελλείψεις γιατρών στα περιφερειακά ΚΥ θα τις καλύψει μέσω των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών του με τον ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την Πρόνοια, που προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας τους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: